Αύξουσες και φθίνουσες όψεις (Dexter & Sinister)

Είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία των όψεων αυτών

Αύξουσες και φθίνουσες όψεις (Dexter & Sinister)

(Τετράβιβλος, βιβλίο 4ο, κεφ. 3, σελ. 378-379 / C.A., βιβλίο 1ο, σελ. 108-109)

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους ένας γρήγορος πλανήτης μπορεί να σχηματίσει συγκλίνουσα όψη με έναν αργό: είτε αντίθετα με τη φορά των ζωδίων είτε σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων. Είναι πολλοί αυτοί που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη λειτουργία των όψεων αυτών. Η όψη που σχηματίζεται αντίθετα με τη φορά των ζωδίων ονομάζεται αύξουσα όψη, ενώ αυτή που σχηματίζεται σύμφωνα με τη φορά των ζωδίων ονομάζεται φθίνουσα όψη. Όταν η όψη είναι αύξουσα, η "πορεία” της ακολουθεί την κατεύθυνση σύνοδος → αντίθεση, και επομένως η τιμή της αυξάνεται. Αντίθετα, η φθίνουσα όψη ακολουθεί την κατεύθυνση αντίθεση → σύνοδος, οπότε η τιμή της μειώνεται.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές στις αύξουσες και φθίνουσες όψεις συναντώνται στο έργο Astronomica του Μανίλιου, καθώς και στην Πεντάτευχο του Δωρόθεου και την Τετράβιβλο του Κλαύδιου Πτολεμαίου.

Απαραίτητη προυπόθεση για να ληφθούν υπόψη στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη οι αύξουσες και φθίνουσες όψεις: να είναι συγκλίνουσες. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως γνωρίζουμε, η Ωριαία αναφέρεται κυρίως σε μελλοντικά γεγονότα, που θα φανούν από τις συγκλίνουσες όψεις μέσα στο χάρτη.

Οι όψεις αυτές είναι πολύ σημαντικές, γιατί είναι σε θέση να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη. Η αύξουσα όψη (dexter), που σχηματίζεται αντίθετα με τη φορά των ζωδίων θεωρείται πολύ πιο δυνατή από τη φθίνουσα (sinister), η οποία ακολουθεί τη φορά των ζωδίων και είναι η λιγότερο δυναμική.

au3ouses kai f8hnouses1

Οι αύξουσες και οι φθίνουσες όψεις δεν πρέπει να συγχέονται με τις συγκλίνουσες και τις αποκλίνουσες όψεις.

Ο πίνακας που ακολουθεί, περιέχει ταξινομημένους όλους τους πιθανούς σχηματισμούς αύξουσας και φθίνουσας όψης, σε όλα τα ζώδια.

au3ouses kai f8hnouses

Όπως βλέπουμε στον πίνακα, ο Κριός σχηματίζει αύξουσα όψη εξαγώνου στον Υδροχόο, ο Ταύρος φθίνουσα όψη τριγώνου στην Παρθένο, οι Ιχθύες φθίνουσα όψη τετραγώνου στους Διδύμους κ.λπ. Είναι ευνόητο ότι η αντίθεση ακριβείας (180° ) δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί αύξουσα ή φθίνουσα.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved