Η ερμηνεία των ανάδρομων πλανητών στην ωριαία αστρολογία

Τι φανερώνουν σε έναν ωριαίο χάρτη;

Η ερμηνεία των ανάδρομων πλανητών στην ωριαία αστρολογία

Ο όρος "ανάδρομος πλανήτης" χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν πλανήτη ο οποίος, καθώς τον παρατηρούμε από τη Γη, δείχνει σα να κινείται προς τα πίσω στο ζωδιακό -από ανατολικά προς τα δυτικά, αντίθετα με την σειρά των ζωδίων. Στην πραγματικότητα η κίνηση προς τα πίσω είναι μία οφθαλμαπάτη, η οποία δημιουργείται εξαιτίας της διαφορετικής ταχύτητας περιστροφής των πλανητών και της Γης στις ομόκεντρες τροχιές στους γύρω από τον Ήλιο.

Στην αστρολογία ένας ανάδρομος πλανήτης συμβολίζεται με το σύμβολο Rx.

anadromoi wriaia

Σχήμα Α Σχήμα Β

Στο σχήμα Α, απεικονίζεται η αναδρομή κίνηση των εσωτερικών πλανητών και στο σχήμα Β, η αναδρομή κίνηση των εξωτερικών πλανητών.

Κίνηση και διάρκεια της φαινομενικής ανάδρομης πορείας των πλανητών

- Από τους επτά ορατούς πλανήτες, οι δύο πιο πιθανοί να βρεθούν ανάδρομοι σε έναν ωριαίο χάρτη είναι ο Δίας και ο Κρόνος. Η ετήσια ανάδρομη πορεία τους διαρκεί 4-5 μήνες κάθε φορά.

- Ο Άρης οπισθοδρομεί περίπου κάθε δύο χρόνια και παραμένει ανάδρομος γύρω στους 2,5 μήνες.

- Η Αφροδίτη οπισθοδρομεί κάθε δεκαεννέα μήνες και η ανάδρομη πορεία της διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες.

- Ο Ερμής είναι ο πιο γνωστός ανάδρομος πλανήτης, αφού αλλάζει πορεία κάθε 4 μήνες, επί 3 εβδομάδες περίπου κάθε φορά.

Οι επιπτώσεις της φαινομενικής ανάδρομης τροχιάς των πλανητών

Στην Ωριαία αστρολογία -σύμφωνα πάντοτε με τον τρόπο που έχει τεθεί η ερώτηση- οι ανάδρομοι πλανήτες μπορεί να φανερώνουν, μεταξύ άλλων:

  • Κάτι που δεν είναι στη θέση του. Κάτι που έχει χαθεί και ξαναβρίσκεται.
  • Κάποιον που έχει χαθεί ή αγνοείται και τον ξαναβρίσκουν ή γυρίζει πίσω, πιθανότατα ξαφνικά.
  • Κάποιον ο οποίος αλλάζει γνώμη και δεν συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το θέμα που αφορά η ερώτηση.
  • Συνθήκες και καταστάσεις μη επιθυμητές στη συγκεκριμένη υπόθεση.
  • Κάποιον ή κάτι που βρίσκεται σε μια αδύναμη κατάσταση.
  • Κάτι ή κάποιον που επανέρχεται στην κατάσταση την οποία βρισκόταν πριν.
  • Καθυστέρηση και βραδύτητα στην εξέλιξη του θέματος γενικότερα.
  • Τον ερωτώντα ή κάποιο πρόσωπο κλειδί που αποτραβιέται από την υπόθεση ή αλλάζει γνώμη.
  • Κάποιον ο οποίος θα επιχειρήσει επανασύνδεση μιας αισθηματικής σχέσης.
  • Κάποιον ο οποίος αποχωρεί και εγκαταλείπει οριστικά μια σχέση.

Ένας ανάδρομος σημειοδότης θεωρείται ότι βρίσκεται σε μια παθητική και δεκτική κατάσταση. ΓΙ' αυτόν το λόγο, λοιπόν, είναι φρόνιμο το πρόσωπο που σημειοδοτείται από ανάδρομο πλανήτη, να εκμεταλλευτεί και να μιμηθεί την κίνηση του πλανήτη: να κάνει ανασκόπηση των πεπραγμένων, να ξαναγράψει, να επαναδιαπραγματευτεί, να συμβιβαστεί, να ξανασμίξει. Γενικά, ενδείκνυται η ενασχόλησή του με θέματα που αφορούν σε παλαιότερες υποθέσεις ή τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Αν το θέμα κλειδί στην υπόθεση σημειοδοτείται από ανάδρομο πλανήτη και τελικά επιτευγχθεί ο αντικειμενικός σκοπός, τότε πιθανότατα το αποτέλεσμα δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ερωτώντος και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αναθεώρηση της υπόθεσης.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στους επτά πλανήτες, έχουμε:

  • Όταν υπάρχει ανάδρομος Ερμής στον ωριαίο χάρτη, δηλώνει συνήθως αλλαγή ή καθυστέρηση ενός σχεδίου, ίσως και αναβολή του. Επίσης, όλα τα θέματα που βασίζονται στην επικοινωνία προκαλούν παρεξηγήσεις και παρανοήσες. Πολλά έχουν γραφεί για την επίδραση του ανάδρομου Ερμή, η οποία γίνεται αισθητή ακόμα και σε μη γνώστες της αστρολογίας.
anadromoi wriaia2

Με ανάδρομο Ερμή δεν πρέπει ποτέ:

  • Να γίνεται σχεδιασμός ενός πολύ σημαντικού ταξιδιού.

  • Να αποστέλλεται σημαντική αλληλογραφία.

  • Να υπογράφονται συμβόλαια ή έγγραφα.

  • Να γίνεται μετακόμιση σε καινούργιο σπίτι ή επαγγελματική στέγη.

  • Να γίνονται καινούργια ξεκινήματα.

  • Να αγοράζεται μεταφορικό μέσο.

  • Να δηλώνεται υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα.

  • Να γίνεται τηλεφωνική σύνδεση ή εγκατάσταση μηχανημάτων.

Η όψη που σχηματίζει ο Ερμής προς τον Ωροσκόπο, είτε αρμονική είτε δυσαρμονική, θα δείξει αν —με την ανάδρομη κίνησή του— θα λειτουργήσει προς όφελος ή μη του ερωτώντος.

Σε ωραίους χάρτες παρατηρείται συχνά ο ερωτών να αποφασίζει να παραιτηθεί από την υπόθεση για την οποία έγινε ο χάρτης, όταν τον σημειοδοτει ο Ερμής, ο οποίος είναι μεν ορθόδρομος, αλλά πρόκειται να αναδρομήσει σε λίγες μέρες.

  • Όταν η Αφροδίτη είναι ανάδρομη, δεν θεωρείται καλή εποχή για πρόταση ή πραγματοποίηση γάμου, συναισθηματική επανασύνδεση δύο ατόμων, καλλιτεχνικές εκθέσεις, αισθητικές επεμβάσεις, συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
  • Όταν ο Άρης είναι ανάδρομος, δεν ευνοείται η έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ή η εισβολή στρατευμάτων σε μια χώρα. Επίσης, δεν είναι καλή εποχή για να αρχίσει μια
  • Όταν η Αφροδίτη είναι ανάδρομη, δεν θεωρείται καλή εποχή για πρόταση ή πραγματοποίηση γάμου, συναισθηματική επανασύνδεση δύο ατόμων, καλλιτεχνικές εκθέσεις, αισθητικές επεμβάσεις, συλλογή χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
  • Όταν ο Άρης είναι ανάδρομος, δεν ευνοείται η έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων ή η εισβολή στρατευμάτων σε μια χώρα. Επίσης, δεν είναι καλή εποχή για να αρχίσει μια ερωτική περιπέτεια ή μια δικαστική διαμάχη. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγεται ο προγραμματισμός μιας χειρουργικής επέμβασης —εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέπουν—, η αγορά αυτοκινήτου ή το ξεκίνημα ενός ριψοκίνδυνου ταξιδιού.
  • Ο ανάδρομος Δίας μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε προσπάθειες αύξησης της εξουσίας και της δημοτικότητας, καθώς και σε πολιτικούς διορισμούς.
  • Ο ανάδρομος Κρόνος φέρνει καθυστερήσεις και περιορισμούς σε οποιαδήποτε επιχείρηση, επειδή ο πλανήτης αυτός επιδρά κυρίως στη βασική δομή και θεμελίωση των πραγμάτων.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Ωριαία αστρολογία, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής:

- Αν η ερώτηση αφορά σε θέματα εργασίας ή συμβολαίων, ο ανάδρομος Ερμής δηλώνει ότι οι όροι τους θα διαπραγματευθούν εκ νέου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κείμενα που σχετίζονται με επιμέλεια έκδοσης, αφού το πιθανότερο είναι να χρειαστεί επανέλεγχος.

- Αν η ερώτηση αφορά συναισθηματική σχέση και ο κυβερνήτης του 7ου οίκου είναι ανάδρομος, αυτό σημαίνει ότι το "άλλο” πρόσωπο είναι απρόθυμο να δεσμευτεί.

- Σε θέματα που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, αν ο κυβερνήτης του 4ου οίκου βρεθεί ανάδρομος, είναι μια σημαντική ένδειξη ότι το ακίνητο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να το αγοράσει κάποιος και έπειτα να το πουλήσει ή να απαλλαγεί σύντομα από αυτό.

- Σε μια επικείμενη αγοραπωλησία ακινήτου, αν o κυβερνήτης του 8ου ή ένας πλανήτης στον 8ο βρεθεί ανάδρομος, σημαίνει ότι ο αγοραστής δεν έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο ή δυσκολεύεται να το βρει.

- Αν ένας δυσμενής πλανήτης, που κυβερνά το 12ο οίκο, είναι ανάδρομος και τοποθετημένος στο 12ο, τότε ο ερωτών είναι κάτοχος σημαντικών και φοβερών μυστικών.

Για να κατανοηθεί η μεγάλη σημασία ενός ανάδρομου πλανήτη στην Ωριαία αστρολογία, ανατρέξτε στον πίνακα του Πτολεμαίου (σελ. 145) ο οποίος βαθμολογεί με -5 βαθμούς τους ανάδρομους πλανήτες, βαθμολογία που θεωρείται η μεγαλύτερη αρνητική. Η συνήθως αρνητική φήμη των ανάδρομων πλανητών έχει ως συνέπεια οι αστρολόγοι που ασχολούνται με την Ωριαία να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία, ωσότου κατανοήσουν και αποσαφηνίσουν τη δράση τους μέσα στο χάρτη. Στην πράξη, όμως, οι ανάδρομοι πλανήτες είναι συχνά θετικοί και λίαν επιθυμητοί. Για παράδειγμα, σε έναν ωριαίο χάρτη, οι σημειοδότες χαμένων αντικειμένων, αγνοούμενων ανθρώπων ή ζώων που θα βρεθούν ανάδρομοι, δηλώνουν επιστροφή ή εύρεση, Επιπλέον, όταν υπάρχει μια αμοιβαία συγκλίνουσα όψη μεταξύ δύο σημειοδοτών, όταν δηλαδή ο ένας είναι ορθόδρομος και ο άλλος ανάδρομος, το αποτέλεσμα επιταχύνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανάδρομη τροχιά του πλανήτη προκαλεί ξαφνικά και απρόσμενα αποτελέσματα (C.A., σελ. 112).

Μερικές αναφορές στους ανάδρομους πλανήτες από το C.A. θα βοηθήσουν στην κατανόηση της λειτουργίας τους σε έναν ωριαίο χάρτη:

- Στο χάρτη της σελίδας 164 αναφέρεται: "Αν η Σελήνη τείνει σε όψη με έναν ανάδρομο πλανήτη, η υπόθεση θα ολοκληρωθεί γρήγορα και μάλιστα ξαφνικά”.

-Στη σελίδα 406: "Αν ο σημειοδότης του ζητούμενου είναι ανάδρομος.ή η Σελήνη συνδέεται με ανάδρομο πλανήτη και "βλέπει” τον Ωροσκόπο με όψη ή σχηματίζει μαζί του οποιαδήποτε υποδοχή, τότε το ζητούμενο θα επιστρέψει ξαφνικά, όταν κανείς δεν το περιμένει.

-Στη σελίδα 468: 'Όταν ο Ερμής είναι κυβερνήτης του ζητούμενου και βρεθεί ανάδρομος, σημειοδοτεί την επιστροφή ενός αντικειμένου".

Πλανήτης σε στάση

Στάσιμος ή σε στάση ονομάζεται ο πλανήτης αυτός που φαινομενικά δεν κινείται καθόλου. Το φαινόμενο αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές με τους εξωκρόνιους πλανήτες, οι οποίοι δείχνουν να παραμένουν ακίνητοι 2, 3, και 4 ημέρες, πριν αρχίσουν να γυρνούν ανάδρομοι. Με την ίδια ακριβώς λογική, στάσιμος είναι και ο ανάδρομος πλανήτης, ο οποίος ετοιμάζεται να γυρίσει ορθόδρομος.

- Ένας χάρτης, όπου όλοι οι πλανήτες είναι ορθόδρομοι, είναι ό,τι καλύτερο.

- Ο Πλανήτης που βρίσκεται σε στάση έτοιμος να γυρίσει ανάδρομος, είναι ό,τι χειρότερο, γιατί δείχνει ότι η υπόθεση που αφορά ο χάρτης έχει ακινητοποιηθεί και θα αργήσει να κινηθεί ξανά.

- Όταν ο πλανήτης είναι ανάδρομος, έχει τις γνωστές επιπτώσεις.

- Όταν ο πλανήτης, είναι σε στάση και ετοιμάζεται να γυρίσει ορθόδρομος, οι καταστάσεις αρχίζουν να καλυτερεύουν αφού ο πλανήτης είναι έτοιμος να δώσει ώθηση, να "σπρώξει” δηλαδή το θέμα που αφορά ο χάρτης.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved