Η ερμηνεία των οίκων στη σύγχρονη Ωριαία αστρολογία: Από τον 1ο έως τον 4ο

Παρουσίαση των Οίκων από τον 1ο έως και τον 4ο και την ερμηνεία τους στη σύγχρονη Ωριαία αστρολογία

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Η ερμηνεία των οίκων στη σύγχρονη Ωριαία αστρολογία: Από τον 1ο έως τον 4ο

Το πιο σημαντικό βήμα στην Ωριαία αστρολογία είναι να βρεθεί ο σωστός οίκος που αφορά στην υπόθεση-ερώτηση. Απαιτείται πολύχρονη πείρα στην Ωριαία για να επιτευχθεί η σωστή επιλογή των οίκων, τόσο σύμφωνα με τον αρχικό χάρτη όσο και με τους παράγωγους οίκους. Στο C.A.* (σελ. 50) διαβάζουμε: "Ο αστρολόγος που δεν γνωρίζει πώς να επιλέξει τους κατάλληλους —σύμφωνα με τη φύση της ερώτησης— οίκους, μοιάζει με τον άφρονα άνθρωπο ο οποίος αγοράζει πολλά έπιπλα και δεν ξέρει πού να τα τοποθετήσει". Στο ίδιο βιβλίο (σελ, 50-56) οι ιδιότητες των οίκων συνοψίζονται ως εξής:

1ος (Ωροσκόπος): Ο ερωτών

2ος: Η περιουσία του, τα κινητά αγαθά του

3ος: Τα αδέλφια του

4ος: Ο πατέρας και τα ακίνητα αγαθά του ερωτώντος

5ος: Τα παιδιά του

6ος: Οι υπάλληλοι και η υγεία του

7ος: Ο σύζυγός του

8ος: Ο τρόπος του θανάτου του

9ος: Η θρησκεία και τα μακρινά ταξίδια

10ος (Μεσουράνημα): Κοινωνική θέση και καταξίωση

11ος: Οι φίλοι του ερωτώντος, οι στόχοι και οι επιθυμίες του

12ος: Οι κρυφοί εχθροί του

*Οι συχνές παραπομπές στο Christian Astrology καθιστούν απαραίτητο, για λόγους οικονομίας του χώρου, να αναφερόμαστε στο έργο με τη συντομογραφία C.A. Ο μεγάλος αριθμός αυτών των παραπομπών οφείλεται κυρίως στο ότι ο συγγραφέας του C.A. έθεσε σε εφαρμογή όλους τους κανόνες των αρχαίων αστρολογικών κειμένων και διαπίστωσε ότι λειτουργούν στην πράξη, με αποτέλεσμα το βιβλίο του να θεωρείται το πλέον ενημερωμένο σε ό,τι αφορά την Ωριαία αστρολογία. Το αξιοσημείωτο στο Christian Astrology είναι ότι ο Lilly δεν έχει επινοήσει ή προσθέσει κάτι καινούργιο στην αστρολογική σκέψη και θεωρία. Απλά, έχει συλλέξει και καταγράψει εργασίες προγενεστέρων του, προσθέτοντας ο ίδιος αναλυτικά παραδείγματα ωριαίων χαρτών.


Ακολουθεί μια αναλυτικότερη παρουσίαση όσον αφορά τους Οίκους από τον 1o έως και τον 4o και την ερμηνεία τους στη σύγχρονη Ωριαία αστρολογία. Η προσεκτική μελέτη όσων ακολουθούν θα βοηθήσει στην επιτυχή επιλογή των σωστών οίκων σε κάθε ωριαία ερώτηση.


1ος:
(η χαρά του Ερμή): Ονομάζεται επίσης Γωνία της Ανατολής ή Ωροσκόπος (ASC) επειδή ο Ήλιος, όπως και οι υπόλοιποι πλανήτες, όταν πλησιάσουν στην ακμή αυτού του οίκου λέγεται ότι ανατέλλουν. Στην Ωριαία αστρολογία ο 1ος οίκος σημειοδοτεί πάντοτε τον ερωτώντα και περιγράφει την εμφάνισή του, καθώς και το κεφάλι και το πρόσωπό του. Τα καινούργια ξεκινήματα, τα μελλοντικά σχέδια, τα προσωπικά ενδιαφέροντα. Τη διάρκεια της ζωής. Την κατάσταση ενός οχήματος και το ίδιο το όχημα στο οποίο βρίσκεται μέσα ο ερωτών, τους συνταξιδιώτες του και τη ζωή τους σε περίπτωση ατυχήματος. Αν τύχει ο σημειοδότης του ερωτώντος να είναι τοποθετημένος στον 1ο οίκο, σημαίνει ότι ο ίδιος ελέγχει τις καταστάσεις που αφορούν στην υπόθεσή του. Αν όμως βρεθεί στον 1ο οίκο ο σημειοδότης του ζητούμενου, τότε σημαίνει ότι το ζητούμενο —είτε πρόκειται για άνθρωπο είτε για κατάσταση— "έχει έρθει” στον ερωτώντα για διαπραγμάτευση. Στην Ωριαία αστρολογία ο πρώτος οίκος εκπροσωπεί το άτομο για το οποίο γίνεται η ερώτηση, μόνο στην περίπτωση που ο ερωτών δεν το γνωρίζει προσωπικά. Σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης, ο 1ος οίκος αντιπροσωπεύει τον ενάγοντα. Σε αθλητικές συναντήσεις σημειοδοτεί τη γηπεδούχο ομάδα. Σε ωριαία ερώτηση Κοσμικής αστρολογίας αντιπροσωπεύει το έθνος, τη μυθολογία του και την κληρονομικότητά του. Το κράτος και τη φυσική του κατάσταση. Τα υπουργεία Δημόσιας Υγείας* και Εσωτερικών.

Εξουσιάζει το σώμα και τη φυσική του κατάσταση και γενικότερα ό,τι ισχύει για το σώμα. Είναι γωνιακός και αρσενικός οίκος. Προσανατολισμός: Ανατολικά.

* Όπως στην Ιατρική αστρολογία ο 1ος και ο 6ος οίκος είναι συνδεδεμένοι άμεσα με την υγεία του ασθενούς, έτσι και στην Κοσμική ο τομέας της Υγείας εκπροσωπείται και από τους δύο αυτούς οίκους. Η δημόσια υγεία αντιπροσωπεύεται από τον 1ο οίκο, αλλά ένας τονισμένος 6ος θα δείξει αν η χώρα είναι ευάλωτη σε επιδημίες και μεταδοτικές ασθένειες.


2ος
: Αντιπροσωπεύει την κινητή ή μη περιουσία του ερωτώντος και τις πηγές των εσόδων του. Την οικονομική του κατάσταση και αν θα αποκτήσει οικονομική ευχέρεια. Σε δικαστικές διαμάχες, τους μάρτυρες υπεράσπισης και τους υποστηρικτές του ενάγοντα. Ο lbn-Ezra υποστηρίζει ότι η τροφή αντιπροσωπεύεται επίσης από το 2ο οίκο. Σε ωριαία ερώτηση Κοσμικής αστρολογίας αντιπροσωπεύει την εθνική οικονομία και τις οικονομικές πηγές του κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών, τις κρατικές πιστώσεις, τον πλούτο της χώρας από τα εθνικά προϊόντα, τις κρατικές τράπεζες και τα ταμιευτήρια. Σε περίοδο πολέμου, τους συμμάχους του κράτους.

Στο ανθρώπινο σώμα εξουσιάζει την περιοχή του λαιμού. Είναι διάδοχος και θηλυκός οίκος. Προσανατολισμός: Ανατολικά - Βορειοανατολικά.


3ος:
(η χαρά της Σεληνης): Αντιπροσωπεύει την επικοινωνία και την ικανότητα έκφρασης, τα αδέλφια, τους συγγενείς, τους γείτονες, τα κοντινά ταξίδια. Επίσης, τον Τύπο, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα βιβλιοπωλεία, την αλληλογραφία, τους αγγελιαφόρους, τα κουτσομπολιά και τις φήμες. Τα φαξ„ τα τηλέφωνα, το Ίντερνετ. Τις δημόσιες ομιλίες και διαμάχες. Τους δημοσιογράφους, τους ταχυδρόμους, τους επισκέπτες, τα μηνύματα και τα συμβούλια. Τα αδέλφια του ερωτώντος. Σε ωριαία ερώτηση Κοσμικής αστρολογίας αντιπροσωπεύει τα λεωφορεία, τα τρένα, το μετρό, τα ταχυδρομεία, τις τηλεπικοινωνίες, τον Τύπο, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, τα σχολεία μέσης εκπαίδευσης. Τα υπουργεία Συγκοινωνιών, Εμπορίου και Δημοσίων Έργων. Τις γειτονικές χώρες. Τα ταξιδιωτικά γραφεία. Τις δημόσιες βιβλιοθήκες.

Εξουσιάζει τους ώμους, τα χέρια, τα δάχτυλα, Είναι αρσενικός και κατιών οίκος. Προσανατολισμός: Βόρεια Βορειοανατολικά.


4ος
: Γνωστός και ως Γωνία της Γης ή lmum Coelum (IC). Στην Τετράβιβλο ο Πτολεμαίος χρησιμοποιεί την ονομασία Υπόγειον. Στην Ωριαία αστρολογία θεωρείται "σκοτεινός οίκος", επειδή είναι το χαμηλότερο σημείο των ουρανών. Αντιπροσωπεύει την ακίνητη περιουσία του ερωτώντος, καθώς και τον πατέρα του. Τα παιδικά χρόνια και τις επιρροές των γονέων. Τα θεμέλια και τις ρίζες μας, τη φιλοπατρία. Τους κρυμμένους θησαυρούς, τα κτήματα, τα οικόπεδα, τους κήπους, τους αγρούς και την ποιότητα της γης ή του ακινήτου το οποίο θέλει κάποιος να αγοράσει. Ακόμα, τις φάρμες, τα ορυχεία, τα παραπεταμένα αντικείμενα, τους τάφους, τους κηπουρούς, τους νεκροθάφτες*. Στην Ωριαία αστρολογία θεωρείται πολύ σημαντικός οίκος, επειδή σημειοδοτεί και περιγράφει το τέλος της υπόθεσης για την οποία ενδιαφέρεται ο ερωτών. Σε ωριαία ερώτηση Κοσμικής αστρολογίας αντιπροσωπεύει τα αγροτικά προϊόντα, τις γεωργικές εκτάσεις, τις πλατείες, τις παραδόσεις, τα μεταλλεύματα, την έκταση του κράτους. Την αντιπολίτευση, τα υπουργεία Γεωργίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος. Το δήμαρχο και το δημαρχείο. Τα ακίνητα. Επίσης, σε περίοδο πολέμου, την πόλη η οποία βρίσκεται σε πολιορκία. Ο 4ος οίκος περιγράφει επίσης τις καιρικές συνθήκες ενός τόπου.

Στο ανθρώπινο σώμα εξουσιάζει το στήθος. Είναι γωνιακός και θηλυκός οίκος. Προσανατολισμός: Βόρεια.

*Νεκροθάφτης: αυτός που σκάβει τον τάφο και όχι ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών


Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved