Πώς φαίνεται σε εναν Ωριαίο χάρτη το ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο ή μια εκστρατεία;

Οι διάφορες περιπτώσεις πολεµικών αντιπαραθέσεων

Πώς φαίνεται σε εναν Ωριαίο χάρτη το ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο ή μια εκστρατεία;

Ο Guido Bonatti (ή κατ’ άλλους Bonatus) έζησε το 13ο αιώνα και ήταν αυτός που επανέφερε τον ενθουσιασµό για την αστρολογία στην Ευρώπη. Πιθανολογείται ότι γεννήθηκε πριν το 1223 και πέθανε γύρω στο 1300. Έγραψε το Liber Astronomiae ή Liber astronomicus ή Liber astrologiae, το πρωτότυπο χειρόγραφο του οποίου αποτελείται από 900 σελίδες. Το Liber Astronomiae, θεωρείται το magnum opus του Bonatti και είναι το σηµαντικότερο αστρολογικό έργο που γράφτηκε στα Λατινικά κατά το 13ο αιώνα. Ένα µεγάλο µέρος του έργου του Bonatti έχει µεταφραστεί στα αγγλικά από το Project Hindsight.

Ο Bonatti συνέλεξε το διαθέσιµο υλικό των αρχαίων και προχώρησε στη σύνθεση του δικού του έργου, χρησιµοποιώντας τεχνικές, κυρίως από τα Ελληνικά και τα Αραβικά κείµενα. Στο Liber Astronomiae αναφέρεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και σε όλους τους τοµείς της ζωής, συµπεριλαµβανοµένης και της διεξαγωγής µαχών και πολέµων.

Στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούµε µε ένα απόσπασµα του έργου του, από τον 6ο τόµο (Tractatus Sextus), στον οποίο ασχολείται µε διάφορες περιπτώσεις πολεµικών αντιπαραθέσεων. Η κυριότερη αραβική πηγή χειρογράφων, στα οποία βασίστηκε ο Bonatti, ήταν τα κείµενα του Abu Ma’shar. Ειδικότερα, όµως, στην ενότητα του Liber Astronomiae που πραγµατεύεται στρατιωτικές εκστρατείες, χρησιµοποίησε σχεδόν αποκλειστικά τα γραπτά του Zael, ενός Άραβα αστρολόγου του ένατου αιώνα, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσον εργάστηκε µε το αραβικό χειρόγραφο ή µε κάποιο λατινικό αντίγραφο.

Ο 6ος τόµος του Liber Astronomiae ή αλλιώς το Tractatus sextus περιλαµβάνει τα κεφάλαια 21 έως 29.

Ο Bonatti, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του πάνω τα στρατιωτικά θέµατα, δεν αρκέστηκε µόνο στις αστρολογικές µεθόδους που εφάρµοζαν οι προκάτοχοί του, αλλά τις εµπλούτισε µε πολλές από τις δικές του παρατηρήσεις, αφού ο ίδιος ήταν παρών σε πολλά πεδία µάχης. Αυτό επιβεβαιώνεται από ορισµένους χάρτες που παραθέτει προς το τέλος του 6ου τόµου στο Liber Astronomiae.

polemikes ekstrateies 1

Σε όλην την ενότητα περί πολέµου του Tractatus Sextus, µας διδάσκει δύο τρόπους εξέτασης των πολεµικών γεγονότων. Ο ένας είναι µε την αστρολογία επιλογής, όπου επιλέγεται η καλύτερη χρονική στιγµή για να ξεκινήσει µια στρατιωτική επιχείρηση και ο άλλος µε την ωριαία αστρολογία, όπου ο ερµηνευτής απαντά στην ερώτηση κάποιου για την έκβαση µιας µάχης.

Έτσι, όλη η 6η ενότητα χωρίζεται σε δύο κύριες κατηγορίες, εκ των οποίων η µία ασχολείται µε τις ωριαίες ερωτήσεις και η άλλη µε τους χάρτες επιλογής, ενώ κάθε µια από αυτές τις κατηγορίες περιλαµβάνει δύο άλλες υποκατηγορίες.

Στην πρώτη ενότητα, αυτήν της ωριαίας, ο Bonatti περιγράφει διάφορες απόψεις που αφορούν στην εκτίµηση και ερµηνεία ενός πολεµικού χάρτη, όπως ο τρόπος διατύπωσης των ερωτήσεων, η ολοκλήρωση του ζητουµένου, η δυσκολία ή η ευκολία µε την οποία θα επιτευχθεί το ζητούµενο κ.λπ. Στο δεύτερο τµήµα της ενότητας της ωριαίας, ασχολείται µε τις επιδράσεις των αστέρων και, εξετάζοντας χωριστά κάθε οίκο, προσεγγίζει ερµηνευτικά πολλές, διαφορετικές, περιπτώσεις. Ακολουθεί το 1ο µέρος της αστρολογίας επιλογής, το οποίο περιέχει αποφθέγµατα που προέρχονται από τα γραπτά των σοφών του παρελθόντος. Και τέλος, στο δεύτερο τµήµα της αστρολογίας επιλογής, περιλαµβάνει µια λεπτοµερή παρουσίαση των κανόνων επιλογής, συνδέοντάς τους παράλληλα µε τους αντίστοιχους κανόνες της ωριαίας.

Οι µέθοδοι που εφαρµόζονται στην ωριαία και την αστρολογία επιλογής αναφέρονται συνήθως στις πραγµατείες µαζί, δεδοµένου ότι είναι ουσιαστικά οι ίδιες. Το ίδιο συµβαίνει και στην ενότητα περί πολέµου του Bonatti. Όσον αφορά στο υλικό του τρέχοντος άρθρου, αυτό προέρχεται κυρίως από την ενότητα της ωριαίας, ενώ περιλαµβάνεται και ένα µικρό κοµµάτι από την αστρολογία επιλογής.

--------------------------------------------------------

Στο κεφάλαιο 21 ο Bonatti αρχικά δίνει αστρολογικές συµβουλές σε όσους σκοπεύουν να πάνε στο στρατό ή στον πόλεµο, καθώς και σε όσους επιθυµούν να ξεκινήσουν έναν πόλεµο, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές µε το κατά πόσο θα νικήσουν ή όχι.

Ας δούµε ορισµένες από αυτές τις συµβουλές:

  • Όταν κάποιος ρωτά για θέµατα που αφορούν πόλεµο σηµατοδοτείται πάντα από τον 1ο οίκο, ασχέτως αν είναι ένας απλός άνθρωπος ή κάποιος ευγενής.
  • Τον 7ο οίκο και τον κυβερνήτη του, θα πρέπει να τον δώσουµε στους αντιπάλους, όπως και τον πλανήτη µε τον οποίο σχηµατίζει όψη η Σελήνη.
  • Αν όµως ο ερωτών είναι αυτοκράτορας ή ηγεµόνας ή κυβερνήτης και ρωτήσει σχετικά µε τα επιτεύγµατα της αυτοκρατορίας ή του βασιλείου ή της πόλης που κυβερνάει, του δίνουµε το 10ο οίκο και, ως εκ τούτου, ο 4ος θα αντιπροσωπεύει τον αντίπαλό του.
  • Στην περίπτωση που κάποιος ρωτάει για δικά του προσωπικά θέµατα, ο 1ος οίκος αντιστοιχεί σ' αυτόν και ο 7ος στον άλλο, για τον οποίο ρωτά.
  • Η Σελήνη δεν πρέπει να εξαιρείται από αυτήν την εργασία. Πρέπει, δηλαδή να εξετάζουµε από ποιον πλανήτη αποχωρίζεται και σε ποιον συγκλίνει.
  • Ελέγχουµε, αν ο κυβερνήτης του 1ου οίκου εµπλέκεται µε τον κυβερνήτη του 7ου και κατά πόσον αυτό συµβαίνει µε τρίγωνο ή εξάγωνο και µε αµοιβαία υποδοχή.
  • Αν υπάρχει καλή αµοιβαία υποδοχή µεταξύ των κυβερνητών 1ου και 7ου οίκου, σηµαίνει ότι θα συνάψουν ειρήνη πριν από τη σύγκρουση.
  • Αντίθετα, αν εµπλέκονται µε όψη □ ή ☍, έχοντας αµοιβαία υποδοχή, δεν θα ειρηνεύσουν αν δεν πολεµήσουν πρώτα. Το ίδιο θα συµβεί αν σχηµατίζουν όψη τριγώνου ή εξαγώνου µεταξύ τους, αλλά δεν έχουν καθόλου καλές υποδοχές, δηλαδή δεν «βλέπονται». Μετά όµως που θα παλέψουν ή θα πολεµήσουν, θα συµφιλιωθούν. Η έναρξη της ειρήνης ή της συµφιλίωσης θα έρθει από την πλευρά εκείνου, ο οποίος σηµατοδοτείται από τον ελαφρύτερο πλανήτη.
polemikes ekstrateies 2
  • Όσον αφορά τους πλανήτες, θεωρεί ότι ο Κρόνος, ο Άρης και ο Δίας θεωρούνται δυνατότεροι σε θέµατα µαχών και συγκρούσεων από ότι ο Ήλιος, η Σελήνη, η Αφροδίτη και ο Ερµής*. Συνεπώς, αν αυτό είναι εφικτό, πρέπει πάντα κατά την έναρξη πολέµων ή συγκρούσεων γενικότερα, να επιλέγουµε ως σηµειοδότη έναν βαρύ πλανήτη, Αν, όµως δεν είναι εφικτό, παίρνουµε τον καλύτερο από τους ελαφρείς πλανήτες, ανάλογα µε τις δυνατότητες που µας δίνονται. Διότι, είναι καλύτερος ένας ευοίωνος ελαφρύς πλανήτης, παρά ένας βαρύς που είναι σε άτυχο οίκο ή προσβάλλεται.
  • Αν ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου είναι κατιών, θα είναι πολύ εξασθενηµένος. Αν όµως αυτός ο πλανήτης είναι ένας από τους εξωτερικούς (♂, ♃, ♄, ) και ο κυβερνήτης του 7ου ένας από τους εσωτερικούς (☽, ☿, ♀), τότε ο 1ος οίκος θα έχει δύναµη κατά των εχθρών του, ενώ ο αντίπαλός του θα είναι αδύναµος.

*Αυτή η δοξασία του Bonatti βασίζεται στην αργή κίνηση των εξωτερικών πλανητών, που τους καθιστά πιο σταθερούς. Από την άλλη, οι ελαφρύτεροι πλανήτες µειονεκτούν, διότι, λόγω της γρηγορότερης κίνησής τους, είναι αυτοί που πάνε και βρίσκουν τους πιο βαρείς για να «παραδοθούν».

Αφού εξεταστούν όλα τα ανωτέρω, ο Bonatti µας συµβουλεύει να αναζητήσουµε στο χάρτη τον σηµειοδότη που «θα φέρει την ειρήνη». Ας δούµε τις σκέψεις του πάνω στο θέµα:

  • Αν και οι δύο σηµειοδότες πλανήτες, δηλαδή ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου και ο κυβερνήτης του 7ου οίκου είναι ορθρόδροµοι, η ειρήνη που θα συνάψουν θα είναι καλή και στέρεη, ειδικά αν σχηµατίζουν όψη τριγώνου ή εξαγώνου µεταξύ τους.
  • Αν είναι όµως και οι δύο ανάδροµοι, η ειρήνη δεν θα στηρίζεται σε πραγµατικές βάσεις και, ως εκ τούτου, δεν θα έχει διάρκεια, αλλά θα γίνει µε «ύποπτους» σκοπούς και ο καθένας θα προσπαθεί να εξαπατήσει τον άλλο.
  • Αν, όµως ο ένας σηµειοδότης είναι ορθόδροµος και ο άλλος ανάδροµος, εκείνος που κυβερνάται από τον ανάδροµο πλανήτη, θα προσπαθεί να εξαπατήσει τον άλλο και θα προχωρεί µε κακές προθέσεις και δόλο εναντίον του.
  • Αν δεν φαίνεται στο χάρτη ότι θα συµφωνήσουν ή ότι θα ειρηνεύσουν, κοιτάµε αν ο κύβερνήτης του 1ου αποχωρίζεται από τον κύριο του 7ου ή αντίστροφα. Αυτό σηµαίνει ότι ο πόλεµος, η σύγκρουση ή η διαφωνία θα διαρκέσει πολύ καιρό και δεν προβλέπεται να λήξει σύντοµα.

Ακολούθως, ο Bonatti καταλήγει σε πολλά ενδιαφέροντα πορίσµατα, σχετικά µε το ποιος θα υπερισχύσει στο τέλος της µάχης ή του πολέµου, εξετάζοντας την κατάσταση των σηµειοδοτών των δύο αντιπάλων. Εδώ, παρατίθενται ορισµένες από τις πιο ενδιαφέρουσες σκέψεις πάνω σε αυτό το θέµα:

  • Αν ο κυβερνήτης του 7ου συνδέεται µε κάποιον πλανήτη που βρίσκεται σε δυνατή θέση, συγκεκριµένα σε γωνία, έχοντας µαζί του καλή υποδοχή, τότε ο σηµειοδότης του 7ου ενισχύεται. Σ' αυτήν την περίπτωση, µπορείτε να πείτε στον ερωτώντα ότι θα υποκύψει και θα κατακτηθεί από τον εχθρό ή τον αντίπαλό του.
  • Αν βρεθεί ο σηµειοδότης του 1ου δυνατός και γωνιακός, σχηµατίζοντας όµως όψη µε κάποιον πλανήτη κατιόντα, σηµαίνει ότι η δύναµή του µετριάζεται. Παρόλα αυτά θα εξακολουθεί να είναι δυνατός, γιατί η δύναµή του που πηγάζει από τη γωνιακή του θέση, θα είναι µεγαλύτερη από την εξασθένιση που του προκάλεσε ο κατιών πλανήτης. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν αν ο σηµειοδότης του 7ου βρεθεί γωνιακός και σε όψη µε κατιόντα πλανήτη.
  • Αν ο κυβερνήτης του 1ου (ή του 7ου) δεν σχηµατίζει όψη µε κανέναν πλανήτη από το ζώδιο που βρίσκεται, τότε ελέγχουµε µε ποιον πλανήτη θα κάνει την πρώτη όψη, κατά την είσοδό του στο επόµενο. Διότι:

    - Αν η πρώτη όψη του γίνεται µε έναν από τους εξωτερικούς πλανήτες (♂, ♃, ♄), µε △ ή ⚹, έχοντας µαζί του υποδοχή από ισχυρή θέση, δηλ. γωνιακό ή διάδοχο οίκο ή αν συνδέεται µε έναν από τους αγαθοποιούς µε △ ή ⚹ χωρίς υποδοχή ή µε □ ή ☍ µε υποδοχή, σηµαίνει ότι εκείνος που εκπροσωπείται από αυτόν το σηµειοδότη θα κατακτήσει και θα αποκτήσει όλα όσα επιθυµεί και τα πάντα θα είναι αίσια γι’ αυτόν, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τον κυβερνήτη του 1ου ή του 7ου.

    - Αν, όµως, ο σηµειοδότης του 1ου ή του 7ου, εισερχόµενος στο επόµενο ζώδιο, κάνει την πρώτη όψη του µε □ ή ☍ και µε καλή υποδοχή από δυνατό οίκο ή µε △ ή ⚹ χωρίς υποδοχή, το αποτέλεσµα θα εξελιχθεί σαν να ήταν ηµι-αποδοτικό γι’ αυτόν, αλλά όχι τέλειο.

    - Τέλος, αν η όψη του σηµειοδότη γίνεται µε κακοποιό πλανήτη, µε □ ή ☍, χωρίς υποδοχή και ο κακοποιός είναι κατιών ή ύπαυγος, σηµαίνει ότι στο τέλος όλα θα καταλήξουν αντίξοα γι’ αυτόν, άσχετα µε το πώς ξεκίνησαν.

Συνεχίζεται...

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved