Πλανήτης στην πρώτη ή τελευταία μοίρα ενός ζωδίου: Τι σημαίνει, τι συμβολίζει και πώς ερμηνεύεται;

Μήπως όντως σηματοδοτεί μια μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη;

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Πλανήτης στην πρώτη ή τελευταία μοίρα ενός ζωδίου: Τι σημαίνει, τι συμβολίζει και πώς ερμηνεύεται;

Στην ωριαία αστρολογία, όταν πρόκειται να ερμηνευθεί κάποιος πλανήτης που βρίσκεται στην 29η μοίρα, επικρατεί μεγάλη αμηχανία. Τι να σημαίνει; Τι συμβολίζει; Πώς ερμηνεύεται; Η πληροφόρηση μας δεν είναι επαρκής, αφού οι αναφορές πάνω σ’ αυτό το θέμα σπανίζουν. Η κοινή λογική, όμως, και η μέχρι τώρα εμπειρία αποκαλύπτουν ότι οι πρώτες και οι τελευταίες μοίρες των ζωδίων σηματοδοτούν μια μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη.

Ο συμβολισμός είναι ολοφάνερος: ένας πλανήτης στην 29η μοίρα πρόκειται να μπει σε ένα νέο ζώδιο, ένα νέο περιβάλλον και δηλώνει ότι έχει πλέον φτάσει σε στιγμή κορύφωσης και είναι στο απόγειο των δραστηριοτήτων του. Είναι πιθανό, επίσης, να σηματοδοτεί ένα κρίσιμο γεγονός που θα συμβεί πριν επιλυθεί το θέμα που αφορά τον ωριαίο χάρτη. Αν ο πλανήτης στην 29η μοίρα είναι σημειοδότης ενός ατόμου, μπορεί να δείχνει ότι το άτομο αυτό πρόκειται να κάνει μια καθοριστική αλλαγή στη ζωή του, αρκετά συχνά όμως, υποδηλώνει ότι βρίσκεται σε ανυπομονησία ή απελπισία. Εκεί εντοπίζεται και η ικανότητα διάκρισης του ερμηνευτή για τη σωστή απάντηση, ανάλογα με το είδος και το θέμα της ερώτησης.

Σε ερωτήσεις που αφορούν χαμένα αντικείμενα, ένας σημειοδότης πλανήτης που βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου ή στις πρώτες του επομένου μπορεί να υποδηλώνει ένα διάδρομο ή έναν προθάλαμο ή οποιοδήποτε χώρο ενώνει δύο άλλους. Σε ανοικτούς χώρους αυτό μπορεί να δείχνει ότι το ζητούμενο βρίσκεται σε ένα δρόμο που ενώνει δύο πόλεις ή δύο χωριά, αλλά και στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών νομών, πολιτειών, γεωγραφικών διαμερισμάτων κ.λπ.

Ο Guido Bonatus, σε ένα σημείο του βιβλίου του Anima Astrologiae, εξηγεί ότι η Σελήνη στις 29° και ακόμη περισσότερο στις 291/2 μοίρες ενός ζωδίου, δεν έχει πια τη δύναμη για δράση που αντιπροσωπεύει το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, και αφού αφήνει αυτό το ζώδιο, θα πρέπει ίσως να αρχίσουμε να την ερμηνεύουμε σαν να βρίσκεται στην αρχή του επόμενου. Αυτό, στην ωριαία αστρολογία, θα μπορούσε να αντιστοιχεί με κάποιον που έχει φτάσει στα όριά του ή με κάποιον που αλλάζει τόπο διαμονής ή αφήνει την παρούσα κατάσταση του για μια καινούρια.

Πολλοί τείνουν να θεωρούν την Σελήνη στην 29η μοίρα ως αρνητική ένδειξη, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Εξαρτάται από το θέμα που αφορά ο χάρτης. Για παράδειγμα, σε έναν ωριαίο χάρτη, ο ερωτών, μια μέρα μετά την διατύπωση της ερώτησης, αναλαμβάνει διευθυντική θέση σε μια σπουδαία εταιρεία με έναν παχυλό μισθό. Να, λοιπόν, ένας τρόπος, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σε ένα ωροσκόπιο μια Σελήνη η οποία αφήνει την 291/2 του Κριού για να πάει στον Ταύρο, στο ζώδιο που λατρεύει, αφού εκεί βρίσκεται σε έξαρση.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμόμαστε: Η Σελήνη, ευρισκόμενη στην 29η μοίρα των Διδύμων, φεύγει από μία από τις χειρότερες θέσεις γι’ αυτήν (αφού εκεί βρίσκεται στον φυσικό δωδέκατο οίκο του Καρκίνου), και εισέρχεται στον Καρκίνο το ζώδιο που κυβερνάει και είναι δυνατότερη λόγω θεμελιωδών δυνάμεων. Έτσι λοιπόν, αν σε ένα χάρτη η Σελήνη βρίσκεται στην 29η Διδύμων και εκπροσωπεί ένα αγνοούμενο πρόσωπο, τότε το πιο πιθανό είναι ότι εισερχόμενη στο ζώδιο του Καρκίνου θα μπορούσε να αποφορτίσει την κατάσταση, μπαίνοντας σε φιλικό γι’ αυτήν ζώδιο και να δείξει βελτίωση της υπόθεσης.

Βέβαια, πρέπει πάντα να ελέγχουμε και να συνεκτιμούμε σε ποιο οίκο βρίσκεται για πρόσθετες συμπωματικές δυνάμεις ή αδυναμίες.

Από την άλλη ένας πλανήτης στην 0° έχει ήδη βιώσει τη στιγμή της κορύφωσης της δράσης του και απλώς μπαίνει σε ένα νέο περιβάλλον, με καινούργιες συνθήκες κ.λπ. Το σημαντικό εδώ είναι να έχουμε ελέγξει τις δυνάμεις, που είχε ο πλανήτης στο ζώδιο που βρισκόταν πριν και αυτές που θα έχει στο ζώδιο που εισέρχεται, προκειμένου να κρίνουμε ποιες συνθήκες είναι καλύτερες για τον ερωτώντα.

Συμπερασματικά καταλήγουμε: Όταν ένας πλανήτης εισέρχεται σε άλλο ζώδιο, το σημαντικότερο που δηλώνει είναι η αλλαγή των καταστάσεων, ενώ οι θεμελιώδεις δυνάμεις και οι υπόλοιπες αστρολογικές θέσεις θα δείξουν αν η αλλαγή αυτή είναι θετική ή αρνητική.

Όμως, όταν ένας πλανήτης βρεθεί στο μέσον ενός ζωδίου, δηλαδή κοντά στην 15η μοίρα, δείχνει ευστάθεια και σταθερότητα. Σε αυτήν τη φάση καλό θα είναι να μην επιχειρούνται ακόμη αλλαγές στα θέματα που αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο ζώδιο μέσα στο χάρτη, ειδικά αν αυτός ο πλανήτης βρίσκεται στα σταθερά ζώδια.

Στην αστρολογία επιλογής χρειάζεται μεγάλη προσοχή πριν τοποθετηθεί ένας πλανήτης στην 29η μοίρα, επειδή οι χάρτες που καταστρώνουμε αφορούν συνήθως σε ενάρξεις δραστηριοτήτων και είναι πολύ φυσικό να επιλέγονται πλανήτες στις πρώτες μοίρες.

Αντιθέτως, οι περιπτώσεις επιλογής και τοποθέτησης στο χάρτη ενός πλανήτη σε τελευταίες μοίρες είναι πολύ σπάνιες.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved