Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Κρόνος στον... ορίζοντα

Είναι πάντοτε προειδοποίηση;

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Κρόνος στον... ορίζοντα

Υπάρχει ποτέ πιθανότητα, στη γενέθλια αστρολογία, να ισχυριστούμε ότι δεν ερμηνεύουμε ένα ωροσκόπιο, επειδή περιέχει ορισμένους προειδοποιητικούς κανόνες; Όχι βέβαια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην ωριαία αστρολογία.

Κρόνος στον 7ο οίκο

Όπως είναι γνωστό, αν μια ερώτηση έχει υποβληθεί από κάποιον άλλον, ο μόνος περιοριστικός παράγοντας για την ερμηνεία του ωριαίου χάρτη περαιτέρω, είναι η παρουσία του Κρόνου στον 7ο οίκο. Ο Κρόνος στον 7ο "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" στον ερμηνευτή, εφιστώντας του την προσοχή σε ό,τι αφορά στην ορθότητα της κρίσης του και, ως εκ τούτου, στην τελική του εκτίμηση.

Ένας άλλος τρόπος λειτουργίας του Κρόνου στον 7ο οίκο είναι ο εξής: Ο ερμηνευτής δίνει ακριβέστατη ερμηνεία στο χάρτη, όμως ο ερωτών δε μένει ικανοποιημένος από την απάντηση.

Πάντως, χρειάζεται σύνεση και προσοχή, διότι η παρουσία του Κρόνου στον 7ο δεν αποτελεί πάντοτε προειδοποίηση. Ο Κρόνος σε αυτήν τη θέση εκτιμάται ανάλογα με το ζήτημα που πραγματεύεται ο ωριαίος χάρτης τον οποίο εξετάζουμε κάθε φορά.

Ένα σημαντικό θέμα που σημειοδοτείται σαφώς από τον άξονα 1ου-7ου είναι οι αγοραπωλησίες, όπου στον 1ο ή τον 7ο οίκο τοποθετείται, αναλόγως, είτε ο πωλητής είτε ο αγοραστής.

Παράδειγμα: Σ' ένα χάρτη όπου ο ερωτών είναι ο πωλητής -οπότε ο αγοραστής αντιπροσωπεύεται από τον 7ο οίκο- συναντάμε τον Κρόνο στον 7ο οίκο, του αγοραστή. Εδώ, ο Κρόνος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι προειδοποιεί τον ερμηνευτή να μην προχωρήσει σε ερμηνεία του χάρτη. Αντιθέτως, η παρουσία του στον 7ο οίκο, αλλά και οι όψεις που τυχόν παρουσιάζει αποδεικνύεται ότι βοηθούν πολύ στην εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού περιγράφουν τις συνθήκες και τις καταστάσεις οι οποίες πιέζουν ασφυκτικά τον αγοραστή (7ος).

Ένας άλλος τομέας στον οποίο τα συμπεράσματα προκύπτουν από την εξέταση του άξονα 1ου-7ου, είναι εκείνος που αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις- είτε είναι γάμος είτε ερωτικός δεσμός, ή, ακόμα, διαζύγιο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ένας Κρόνος τοποθετημένος στον 7ο οίκο ίσως υποδηλώνει άτομα με δεσπόζοντα ρόλο στο θέμα της σχέσης για την οποία γίνεται η ερώτηση.

Ένα τελευταίο ενδεχόμενο να μην αποτελεί προειδοποίηση ο Κρόνος στον 7ο οίκο, είναι όταν αντιπροσωπεύει το ίδιο το ζητούμενο.

Παράδειγμα: Σε ερώτηση που διατυπώνει κάποιος για ένα χαμένο αντικείμενο, ο κυβερνήτης του 2ου οίκου, ο Κρόνος, ο οποίος σημειοδοτεί το αντικείμενο, βρίσκεται στον 7ο οίκο. Με την παρουσία του εκεί δίνει άμεση απάντηση στην ερώτηση, αφού δείχνει ότι το χαμένο αντικείμενο ίσως το έχει στην κατοχή της η σύζυγος, ο συνεταίρος κ.λπ.

Κρόνος στον 1ο οίκο

Επίσης, όπως γνωρίζουμε, ένας άλλος προειδοποιητικός κανόνας προκύπτει από την τοποθέτηση του Κρόνου στον 1ο οίκο, όταν η ερώτηση έχει γίνει από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Σε αυτήν τη θέση, ο Κρόνος μοιάζει να λέει: "Συνέχισε την ερμηνεία, αλλά πρόσεχε, γιατί ίσως κάνεις λάθος. Και αν ο χάρτης δε σου δίνει απάντηση, παράτα τον! Μην ασχολείσαι άλλο μαζί του!"

Είναι μάλλον ο μόνος από τους προειδοποιητικούς κανόνες τον οποίο οι έμπειροι ερμηνευτές της Ωριαίας λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους*.

Πότε, όμως, η παρουσία του Κρόνου στον 1ο οίκο δε θεωρείται προειδοποιητικός παράγοντας;

Πολύ απλά, όταν ο Κρόνος είναι ένας από τους κύριους σημειοδότες του ωριαίου χάρτη. Σε αυτή την περίπτωση, γιατί να πετάξουμε ... στο καλάθι των αχρήστων ένα χάρτη που ενδέχεται να περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον ερωτώντα;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα στα οποία ο Κρόνος, στον 1ο οίκο, τυγχάνει να είναι ένας από τους κύριους σημειοδότες του χάρτη:

(α) Η ακόλουθη ερώτηση έχει γίνει από τον ίδιο τον ερμηνευτή: "Θα έρθει ο γιος μου, ο Γιάννης, αύριο να με βρει, για να συζητήσουμε το θέμα που μας καίει;"

Στο χάρτη που καταστρώνουμε, κυβερνήτης του 5ου οίκου, που εκπροσωπεί το παιδί του ερωτώντος, είναι ο Κρόνος, και μάλιστα τοποθετημένος στον 1ο οίκο του. Έχουμε, λοιπόν, άμεση απάντηση: "Ναι, θα έρθει".

Από πού προήλθε η απάντηση; Από την παρουσία του σημειοδότη του γιου, δηλαδή του Κρόνου, στον 1ο οίκο του ερωτώντα, ο οποίος, εξαιτίας της θέσης του εκεί, απαντά χωρίς περιστροφές στην ερώτηση.

Εδώ, ο Κρόνος είναι ένας από τους κύριους σημειοδότες και έχει όνομα: είναι ο Γιάννης, και όχι ένας απαγορευτικός για την ερμηνεία παράγοντας.

* Στο βιβλίο Ωριαία Αστρολογία-Τα χαμένα κλειδιά (σελ. 259-265), αναπτύσσεται αναλυτικά τό σκεπτικό της φιλοσοφίας και της εφαρμογής των προειδοποιητικών κανόνων (considerations before judgment), όπως ίσχυε στα παλιά χρόνια, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους ερμηνεύονται σήμερα οι κανόνες αυτοί. Κατά συνέπεια, δε θεωρήθηκε απαραίτητη η επανάληψη του όλου σκεπτικού στο παρόν βιβλίο.

(β) Μια γυναίκα ρωτά: "Θα κάνω σοβαρή σχέση μέσα στη χρονιά;"

Όταν καταστρώνεται ο χάρτης, βλέπουμε ότι ο 1ος οίκος είναι στον Καρκίνο, ενώ ο 7ος, ο οίκος των σχέσεων, στον Αιγόκερω. Άρα, οι δύο κύριοι σημειοδότες της ερώτησης είναι η Σελήνη για την ερωτούσα και ο Κρόνος για τον σύντροφο τον οποίο προσδοκά.

Βρίσκουμε τη Σελήνη στο ζώδιο των Ιχθύων, τοποθετημένη στον 9ο οίκο, και τον Κρόνο στον Καρκίνο, στον 1ο οίκο. Και εδώ, ο Κρόνος δε θεωρείται προειδοποιητικός παράγοντας, διότι έχει ονοματεπώνυμο: πρόκειται για τον μέλλοντα σύντροφο, που έρχεται στον 1ο οίκο με σκοπό να συναντήσει την ερωτούσα.

Δεν είναι κρίμα να εκληφθεί ο Κρόνος ως απαγορευτική ένδειξη και να χαθεί αυτός ο χάρτης, που δίνει μια τόσο άμεση, και μάλιστα ευνοϊκή, απάντηση σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα;

Ανακεφαλαιώνοντας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς επιχειρούμε να διακρίνουμε το ρόλο που έχει ο Κρόνος σε ανάλογες περιπτώσεις- όταν, δηλαδή, βρεθεί στον 1ο ή τον 7ο οίκο. Μόνον έτσι θα ακολουθήσουμε τον σωστό τρόπο ερμηνείας του ωριαίου χάρτη.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

*Η φωτογραφία έχουν δημιουργηθεί με AI

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved