Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Πλανήτης στις πρώτες ή τις τελευταίες μοίρες

Τι συμβολίζει; Πώς ερμηνεύεται;

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Πλανήτης στις πρώτες ή τις τελευταίες μοίρες

Στην ωριαία αστρολογία, όταν πρόκειται να μελετηθεί κάποιος πλανήτης που βρίσκεται στην 29η μοίρα ενός ζωδίου, επικρατεί μεγάλη αμηχανία.

Τι συμβολίζει; Πώς ερμηνεύεται;

Η πληροφόρησή μας σχετικά με αυτό το θέμα δεν είναι επαρκής, αφού στην υπάρχουσα βιβλιογραφία οι αναφορές σπανίζουν. Όμως, η απλή "αστρο-λογική" αντίληψη, καθώς και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί ως τώρα, αποκαλύπτουν ότι οι τελευταίες -όπως και οι πρώτες- μοίρες των ζωδίων σημειοδοτούν τη μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη. Η 29η μοίρα είναι επίσης πιθανό να συμβολίζει τη ... λύση της τελευταίας στιγμής δηλαδή, ένα κρίσιμο γεγονός, το οποίο θα συμβεί προτού επιλυθεί το θέμα που πραγματεύεται ο ωριαίος χάρτης.

  • Ο συμβολισμός ενός πλανήτη τοποθετημένου στην 29η μοίρα ενός ζωδίου είναι ολοφάνερος: έχει φτάσει στο απόγειο της δραστηριότητάς του, έχει ωριμάσει πλήρως και ετοιμάζεται να εισέλθει σ' ένα νέο ζώδιο, δηλαδή σ' ένα νέο περιβάλλον.

Αν ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι σημειοδότης ενός ατόμου, μπορεί να δείχνει ότι το άτομο αυτό θα κάνει μια καθοριστική αλλαγή στη ζωή του. Αρκετά συχνά, όμως, υποδηλώνει ότι το άτομο βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση ή απελπισία.

Από την άλλη πλευρά, ένας πλανήτης στη μηδενική μοίρα (0°), έχοντας βιώσει την κορύφωση της δράσης του, εισέρχεται πλέον σ' ένα νέο περιβάλλον, όπου επικρατούν διαφορετικές συνθήκες και καινούρια δεδομένα. Κατά συνέπεια, οι πρώτες μοίρες που ανατέλλουν στην ωριαία ερώτηση ενός ερωτευμένου, είναι σαν να δηλώνουν: "Καλώς όρισες, έρωτα!"

Πάνω απ' όλα, πρέπει να ελέγξουμε τόσο τις δυνάμεις που είχε ο πλανήτης στο ζώδιο που βρισκόταν πριν, όσο και αυτές που θα έχει στο ζώδιο στο οποίο εισέρχεται τώρα, προκειμένου να κρίνουμε ποιες συνθήκες είναι καλύτερες για τον ερωτώντα.

Συνοψίζοντας, το σημαντικότερο στοιχείο που προκύπτει από την είσοδο ενός πλανήτη σε άλλο ζώδιο είναι η αλλαγή των καταστάσεων. Οι θεμελιώδεις δυνάμεις και οι υπόλοιπες αστρολογικές συνθήκες που τον αφορούν μας φανερώνουν αν η αλλαγή αυτή θα είναι θετική ή αρνητική.

planitis-prwti_teleutaia-moira!.jpg
  • Πολλοί τείνουν να θεωρούν αρνητική ένδειξη τη Σελήνη στην 29η μοίρα, αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι, διότι η ερμηνεία εξαρτάται από το θέμα του χάρτη.

Για παράδειγμα, μια μέρα μετά τη διατύπωση της ωριαίας ερώτησης, ο συμβουλευόμενος αναλαμβάνει διευθυντική θέση, με παχυλό μισθό, σε μια πολύ γνωστή εταιρεία. Να, λοιπόν, ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να ερμηνευθεί μια Σελήνη που αφήνει την 29η μοίρα του Κριού για να κατευθυνθεί προς τον Ταύρο, το ζώδιο που λατρεύει, αφού εκεί είναι σε έξαρση.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμόμαστε: Η Σελήνη που βρίσκεται στην 29η μοίρα των Διδύμων ετοιμάζεται να φύγει από μία από τις χειρότερες θέσεις της (ο φυσικός 12ος οίκος της) και να εισέλθει στον Καρκίνο, το ζώδιο το οποίο κυβερνά - και όπου, άρα, είναι ισχυρότερη εξαιτίας των θεμελιωδών δυνάμεων. Συνεπώς, αν, σ' ένα χάρτη, η Σελήνη στην 29η μοίρα των Διδύμων σημειοδοτεί, λόγου χάρη, ένα αγνοούμενο πρόσωπο, το πιθανότερο είναι ότι, εισερχόμενη στο φιλικό γι' αυτήν ζώδιο του Καρκίνου, θα ανοίξει ο δρόμος για την ευνοϊκή εξέλιξη της υπόθεσης.

Βέβαια, πρέπει να συνεκτιμούμε πάντοτε τις πρόσθετες συμπτωματικές δυνάμεις ή αδυναμίες της Σελήνης, ανάλογα με τον οίκο στον οποίο είναι τοποθετημένη, τις όψεις της με άλλους πλανήτες κ.λπ.

  • Επειδή στην ωριαία αστρολογία, η όλη διαδικασία της έρευνας και της ερμηνείας κινείται βάσει των κυβερνητών των ζωδίων, επιβάλλεται να κατανοηθεί πλήρως η διακυβέρνηση της τελευταίας μοίρας (°) ενός ζωδίου.

Σ' έναν ωριαίο χάρτη η ακμή τού υπό εξέταση οίκου είναι στις

29° Σκορπιού 06΄ συνεπώς κυβερνάται από τον Άρη. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν εκλαμβάνεται ως κυβερνήτης της ακμής ο Δίας, ο οποίος δεν παύει, πάντως, να κυβερνά όλο τον υπόλοιπο οίκο, όπου εμπεριέχεται το ζώδιο του Τοξότη.

Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται όταν έχουμε δύο πλανήτες οι οποίοι είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, αλλά βρίσκονται ο μεν ένας στο τέλος κάποιου ζωδίου, ο δε άλλος στις πρώτες μοίρες του επομένου.

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε την Αφροδίτη στις 29° Σκορπιού 45' και τον Ήλιο στις 1° Τοξότη 02'.

Εδώ, είναι ξεκάθαρο ότι η Αφροδίτη εξουσιάζεται από τον Άρη και ο Ήλιος από τον Δία, και δεν πρέπει κατά κανέναν τρόπο να θεωρηθεί ότι η Αφροδίτη έχει εισέλθει ήδη στον Τοξότη και εξουσιάζεται από τον ίδιο πλανήτη με τον Ήλιο - ανεξαρτήτως αν έχει αρχίσει "να παίρνει τη μυρωδιά" του επόμενου ζωδίου.

Έτσι, αν στον ωριαίο χάρτη μας η Αφροδίτη και ο Ήλιος εκπροσωπούν δύο άτο­μα που το ζητούμενο είναι να συνεργαστούν, η συνεργασία τους θα επιτευχθεί όταν η Αφροδίτη εγκαταλείψει το Σκορπιό και εισέλθει στον Τοξότη. Μόνο τότε θα έχουν και οι δύο κοινό κυβερνήτη τον Δία, οπότε μια συνεργασία μεταξύ τους θα είναι αγαστή. Η Αφροδίτη, ευρισκόμενη στην 29η μοίρα του Σκορπιού, δείχνει ότι οι αντιστάσεις της δεν έχουν καμφθεί προς το παρόν, ώστε να ακολουθήσει τον Ήλιο σε αυτά που πρεσβεύει. Με κοινό κυβερνήτη, όμως, οι δύο συνεργάτες ( Αφροδίτη, Ήλιος) θα σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, άρα θα μπορέσουν να ακολουθήσουν κοινή πορεία πλεύσης.

  • Στην αθλητική αστρολογία, οι τελευταίες μοίρες των ζωδίων δίνουν σημαντικές απαντήσεις, ειδικότερα εάν ο κυβερνήτης του ερωτώντας βρεθεί στις 26°, 27°, 28° ή 29°.

Όταν υποβάλλεται ερώτημα από κάποιον αθλητή που προσπαθεί "να πιάσει" έναν συγκεκριμένο στόχο, και ο κυβερνήτης του βρεθεί σε αυτές τις μοίρες, τότε η απάντηση κρύβεται στο επόμενο ζώδιο στο οποίο θα εισέλθει ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει τον αθλητή.

Ας δούμε δύο παραδείγματα:

α) Βρίσκουμε τον σημειοδότη ενός αθλητή, τον Άρη, στις 28° του Ζυγού. Καθόλου καλή θέση για τον Άρη· προς το παρόν όμως, διότι, όταν διανύσει 2° και εισέλθει στο δικό του ζώδιο, το Σκορπιό, τότε θα είναι στην τέλεια θέση για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες του αθλητή. Θα μπορούσε, βέβαια, να συμβαίνει και το αντίθετο: ο Άρης να βρίσκεται στην έξαρσή του, στις τελευταίες μοίρες του Αιγόκερω (28°) και να ετοιμάζεται να εισέλθει στον Υδροχόο, όπου δεν έχει καλές θεμελιώδεις δυνάμεις. Σε αυτή την περίπτωση, είναι φυσικό η απόδοση του αθλητή να παρουσιάσει κάμψη.

β) Ένας αθλητής του τένις ρωτά: "Πώς θα είναι η επόμενη αθλητική περίοδος για μένα;"

Καταστρώνοντας τον ωριαίο χάρτη, διαπιστώνουμε ότι ο κυβερνήτης του αθλητή βρίσκεται στην 28η μοίρα ενός ζωδίου. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, οι απαντήσεις που ζητά ο αθλητής κρύβονται στο επόμενο ζώδιο, στο οποίο πρόκειται να εισέλθει ο σημειοδότης του.

Εδώ, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η ερώτηση του αθλητή δεν αφορά στο αν θα είναι ο νικητής σε κάποιον αγώνα. Ο χάρτης θα απαντήσει, απλώς, κατά πόσον η επόμενη περίοδος θα είναι γι' αυτόν καλύτερη ή χειρότερη από την τρέχουσα.

Εάν η παραπάνω ερώτηση δεν έχει να κάνει με μεμονωμένο αθλητή, αλλά με

μια ομάδα, και ο σημειοδότης πλανήτης της ομάδας βρεθεί στην 28η μοίρα, τότε,

στο επόμενο ζώδιο στο οποίο θα εισέλθει -με τις δυνάμεις ή τις αδυναμίες που θα αποκτήσει εκεί- μας περιγράφει και πάλι την πορεία της ομάδας. Με την επικείμενη αλλαγή ζωδίου, οι τελευταίες μοίρες μπορούν ενδεχομένως να μας πουν αν μια ομάδα θα ανέβει ή θα κατέβει κατηγορία, όμως εκείνο για το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν απάντηση είναι αν θα πάρει πρωτάθλημα ή κύπελο.

  • Στην αστρολογία επιλογής χρειάζεται μεγάλη προσοχή προτού τοποθετηθεί ένας πλανήτης στην 29η μοίρα, επειδή οι χάρτες που καταστρώνουμε αφορούν συνήθως σε ενάρξεις δραστηριοτήτων, συνεπώς είναι φυσικό να επιλέγονται πλανήτες στις πρώτες μοίρες. Αντιθέτως, οι περιπτώσεις επιλογής ενός πλανήτη σε τελευταίες μοίρες είναι πολύ σπάνιες.

Πάντως, όταν οι πλανήτες βρεθούν στην κατάλληλη θέση (μοίρα και ζώδιο), πρέπει να φερθούμε ευέλικτα. Δεν πειράζει αν η ακμή ενός οίκου βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου. Αν ο κυβερνήτης της ακμής του οίκου είναι ενδυναμωμένος, όπως και ο κυβερνήτης του εμπεριεχόμενου σε αυτό τον οίκο ζωδίου, τότε ο σκοπός έχει επιτευχθεί.

  • Στις ερωτήσεις που άπτονται δικαστικών θεμάτων, εάν ο ωροσκόπος ανατέλλει σε πολύ μικρή μοίρα (0°, 1°, 2°), έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνουν τα εξής:

- Η δίκη αναβάλλεται.

- Η δικαστική υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή της.

- Δεν έχουν βρεθεί όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις.

- Κάποιο από τα εμπλεκόμενα μέρη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και την εύρεση μαρτύρων.

Αν, όμως, ο ωροσκόπος ανατέλλει πάνω από την 3η ή 4η μοίρα (°) υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί ακριβής απάντηση στην υπόθεση που πραγματεύεται ο χάρτης.

  • Ένας πλανήτης ο οποίος βρίσκεται στο μέσον ενός ζωδίου, δηλαδή κοντά στη 15η μοίρα, δείχνει σταθερότητα. Σε αυτήν τη φάση, καλό είναι να μην επιχειρούνται αλλαγές στα θέματα που αντιπροσωπεύει ο πλανήτης στο χάρτη, ιδιαίτερα εάν είναι τοποθετημένος σε κάποιο από τα σταθερά ζώδια.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

*Οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με AI

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved