Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Ο κανόνας των 5 μοιρών

Είναι επιβεβλημένη η τήρηση του κανόνα του Πτολεμαίου

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Ο κανόνας των 5 μοιρών

Όπως είναι γνωστό, στην ωριαία αστρολογία είναι επιβεβλημένη η τήρηση του κανόνα των 5 μοιρών (°) του Πτολεμαίου. Στην αρχή, πολλοί ερευνητές ίσως αρνούνται να τον δεχτούν ως κανόνα. Όταν, όμως, αποκτούν εμπειρία και αρχίζουν να βλέπουν στην πράξη τα αποτελέσματα της εφαρμογής του, τότε χαίρονται για την ορθότητα της επιλογής τους.

Ας θυμηθούμε τον κανόνα του Πτολεμαίου, εν συντομία:

Ένας πλανήτης που πλησιάζει με ανοχή έως 5° την ακμή ενός οίκου, θεωρείται πλέον έvοικος του οίκου αυτού και ερμηνεύεται αναλόγως *.

Συνεπώς, αν, για παράδειγμα, ο Ήλιος βρίσκεται στον 1ο οίκο, στις 10° 12' Κριού και η ακμή του 2ou οίκου είναι στις 14° 20' Κριού, τότε, σύμφωνα με τη μέθοδο των 5 μοιρών, ο Ήλιος θεωρείται ότι είναι τοποθετημένος στον 2ο οίκο.
Όμως, η χρήση του κανόνα των 5° επιβάλλεται μόνον όσον αφορά στους οίκους, και όχι στα ζώδια. Επομένως, ένας πλανήτης που βρίσκεται στις τελευταίες μοίρες ενός ζωδίου δεν ερμηνεύεται σαν να βρίσκεται στο επόμενο ζώδιο. Γιατί; Διότι, απλούστατα, σε αυτή την περίπτωση αλλάζει κυβερνήτη. Πρόκειται για έναν κανόνα πάρα πολύ σημαντικό, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε.

Η μετάβαση ενός πλανήτη από το ένα ζώδιο στο άλλο συνεπάγεται ότι ο πλανήτης αυτός θα εξουσιάζεται πλέον από τον κυβερνήτη του ζωδίου στο οποίο εισέρχεται.


Ας δούμε ένα παράδειγμα: Στο χάρτη μας, ο Ήλιος είναι στις 28° Παρθένου 20΄ και εξουσιάζεται από τον Ερμή. Στον ωροσκόπο ανατέλλει το ζώδιο του Ζυ¬γού, στις 2° 09΄ που κυβερνάται από την Αφροδίτη. Συνεπώς, δεν μπορού¬με να εφαρμόσουμε τη μέθοδο των 5° και να θεωρήσουμε ότι ο Ήλιος εί¬ναι στον 1ο οίκο, διότι ο 1ος οίκος έχει διαφορετικό κυβερνήτη.
Είναι ευνόητο ότι το σκεπτικό αυτό δεν ισχύει για τα ζώδια του Υδροχόου και του Αιγόκερω, αφού μοιράζονται τον ίδιο κυβερνήτη, τον Κρόνο.

kanonas-5-moirwn.jpg

Αν όμως, σ' ένα χάρτη, ο Ήλιος βρίσκεται στις 15° της Παρθένου και η ακμή του ωροσκόπου στις 19° της Παρθένου, τότε εφαρμόζεται ο κανόνας των 5° και ο Ήλιος θεωρείται ότι έχει άμεση επίδραση στα θέματα του 1ου οίκου.

Βέβαια, σ' έναν ωριαίο χάρτη περιγράφεται πάντοτε το θέμα που τον αφορά. Έτσι, μοιραία, ο ίδιος ο χάρτης μάς οδηγεί να δούμε σε ποιον οίκο θα κρίνουμε ότι είναι τοποθετημένος ο πλανήτης.

Έναν πλανήτη που βρίσκεται έως και 5° πριν από τον ωροσκόπο, ο Πτολεμαίος τον θεωρούσε τόσο σημαντικό, ώστε να τον εκλαμβάνει ως αφέτη του χάρτη. Η διαφορά είναι ότι ο Πτολεμαίος εφάρμοζε αυτό τον κανόνα μόνο για τους αφετικούς τόπους, ενώ εμείς για όλους τούς οίκους.

Η συχνή χρήση του κανόνα των 5° στην ελληνική αστρολογία πιστοποιείται και από τα γραπτά που μας έχουν αφήσει ο lbn Ezra και ο Guido Bonatti.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved