Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Οι... παγίδες των αρχαρίων

Ο ερμηνευτής ενός ωριαίου χάρτη πρέπει να ακολουθεί, όσο το δυνατόν πιο πιστά, τους κανόνες της Ωριαίας

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Οι... παγίδες των αρχαρίων

Η εξάπλωση της ωριαίας αστρολογίας, τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς στην άσκοπη και υπερβολική χρήση της. Κάποιοι, γοητευμένοι από την αμεσότητα των απαντήσεων της Ωριαίας, συνηθίζουν να διατυπώνουν ερωτήσεις διαρκώς, προκειμένου να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Μάλιστα, συμβαίνει συχνά να καταστρώνονται ωριαίοι χάρτες ακόμα και για την πιο ασήμαντη δραστηριότητα, όπως τα ψώνια ή ένας περίπατος, αν και έχει επισημανθεί επανειλημμένα η αναγκαιότητα να είναι η ερώτηση πολύ σημαντική γι' αυτόν που την υποβάλλει.

Ο ερμηνευτής πρέπει να τηρεί μια σταθερή στάση, η οποία δε θα επιτρέπει στον ερωτώντα "να παίζει" με την Ωριαία - είτε επειδή δεν την εμπιστεύεται και, άρα, δεν την εκτιμά είτε επειδή θέλει "να διασκεδάσει" την πλήξη του. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ερμηνευτής της Ωριαίας θα συναντήσει κάποιους "περίεργους" ή κακοπροαίρετους, που θα του υποβάλλουν ερωτήσεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Όταν, λοιπόν, διαπιστώνει κάτι τέτοιο, καλύτερα να μην αναλαμβάνει το χάρτη.

Από την άλλη πλευρά, έχει παρατηρηθεί ότι, αν ο ερωτών είναι ειλικρινά ανήσυχος για κάτι και επικεντρώνεται στο θέμα που τον "καίει", τότε ο χάρτης είναι σαφής και "βγάζει" νόημα. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ανούσιες ερωτήσεις, ενώ η διατύπωσή τους οφείλει να είναι ξεκάθαρη, συγκεκριμένη και κατανοητή.

Δεν αναλαμβάνουμε ωριαίους χάρτες μόνο και μόνο για να εξασκηθούμε. Αν θέλουμε εξάσκηση, ας ασχοληθούμε με πραγματικά ερωτήματα, που έγιναν από καρδιάς και συντρέχει σοβαρός λόγος να απαντηθούν.

Ας μην ξεχνάμε και κάτι πολύ σημαντικό: Η κατανόηση των προθέσεων του ερωτώντας είναι εκείνη που θα διαφωτίσει τον ερμηνευτή για τη σωστή αντιστοίχηση των θεμάτων του χάρτη στους κατάλληλους οίκους, και συνεπώς θα τον οδηγήσει σε μια επιτυχημένη τελική εκτίμηση.

Επιπλέον, όσο πιο κοντά στο θέμα βρισκόμαστε χρονικά και όσο πιο ολοκληρωμένη εικόνα έχουμε διαμορφώσει, τόσο ο χάρτης θα απεικονίζει καθαρότερα την κατάσταση που όντως επικρατεί τη στιγμή κατά την οποία γίνεται η ερώτηση. Για να μπορέσει
ο ερμηνευτής να κάνει σωστή εκτίμηση για το τι πρόκειται να συμβεί σχετικά με την υπόθεση του χάρτη, πρέπει να έχει καταλάβει το "τώρα", το παρόν. Τι διαδραματίζεται αυτήν ακριβώς τη στιγμή στην υπόθεση, τη στιγμή της ερώτησης. Τότε, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό ότι η μελέτη και, ως εκ τούτου, η τελική εκτίμηση του ωριαίου χάρτη θα είναι πιο αξιόπιστες.

Κατά την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη, η προσοχή του ερμηνευτή-μελετητή οφείλει να είναι πάντοτε εστιασμένη σε ό,τι υποδεικνύει ο χάρτης, και να μην παρασύρεται σε απαντήσεις που ίσως θα ήθελε να ακούσει ο ερωτών. Υπάρχουν μάλιστα φορές που είναι προτιμότερο να βρεθεί μια εύσχημη δικαιολογία και να μη δοθεί απάντηση, παρά να απαντήσει ο ερμηνευτής με σχόλια που επινοεί ο ίδιος, για να ευχαριστήσει τον ερωτώντα. Διότι με αυτό τον τρόπο αλλοιώνεται η συνετή κρίση του και, μοιραία, η απάντηση θα είναι λανθασμένη.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, επίσης, όταν ο ερευνητής διατυπώνει ωριαία ερώτηση που αφορά στον ίδιο. Για να φτάσει στο σημείο να κάνει ωριαία ερώτηση για τον εαυτό του, είναι, προφανώς, φορτισμένος συναισθηματικά. Όταν όμως αρχίσει να εξετάζει το χάρτη, θα πρέπει να αγνοήσει την προσωπική εμπλοκή του, να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός και να προχωρήσει στην ερμηνεία με καθαρό μυαλό, δίχως ίχνος συναισθηματισμού.

Επιπλέον, αποφεύγουμε τον πειρασμό "να διαβάσουμε" το χάρτη με άλλες αστρολογικές μεθόδους, που συνήθως προτιμάμε, διότι η Ωριαία έχει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι οδηγούν σε συγκεκριμένες απαντήσεις. Αν ο ερωτών θέλει να ενημερωθεί για λεπτομέρειες, ως προς το ψυχολογικό προφίλ του, μπορεί να απευθυνθεί στη γενέθλια αστρολογία.

Πάνω απ' όλα, ο ερμηνευτής ενός ωριαίου χάρτη πρέπει να ακολουθεί, όσο το δυνατόν πιο πιστά, τους κανόνες της Ωριαίας, η οποία στηρίζεται σε απλές τεχνικές και απαιτεί οργανωμένη σκέψη, όχι διαίσθηση. Αν ένας χάρτης δείχνει ότι το χαμένο αντικείμενο είναι προς το βορρά, εκεί θα είναι, άσχετα εάν ο ερμηνευτής "έχει ένα προαίσθημα" ότι βρίσκεται νότια. Εάν, πάλι, σε μια αισθηματική υπόθεση, ο χάρτης δείχνει ότι οι δύο ενδιαφερόμενοι θα περάσουν καλά μαζί, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβεί το αντίθετο επειδή η διαίσθηση του ερμηνευτή "λέει" κάτι διαφορετικό.

Το ότι ενδέχεται να γίνουν σφάλματα στην τελική εκτίμηση ενός χάρτη είναι αναπόφευκτο, ιδίως αν ο ερμηνευτής βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της έρευνάς του. Αυτός δεν είναι λόγος να παραπονιέται ή να απογοητεύεται και να παραιτείται. Ο μελετητής δικαιούται να κάνει λάθη ωσότου επιτύχει να αποκρυπτογραφήσει την απάντηση του ωριαίου χάρτη.

Η τέχνη της Ωριαίας είναι πολύ απαιτητική, οπότε οι σπουδαστές της οφείλουν να κάνουν σκληρή προσπάθεια και να επιδεικνύουν επιμονή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κατακτηθεί ικανοποιητικά αυτό το πεδίο γνώσης. Αν εξασκηθεί κανείς αρκετά, θα αποκτήσει την ικανότητα να τα βλέπει όλα αμέσως.

Η καλύτερη συνταγή είναι ο συνδυασμός της ορθής κρίσης με την κοινή λογική.
Εξοπλισμένοι με τη γνώση της λειτουργίας των κανόνων, αλλά και τον διεισδυτικό νου ενός... ντετέκτιβ, μπορούμε να φτάσουμε στην καρδιά του θέματος που εξετάζουμε.
Και τότε -όταν οι εξελίξεις επιβεβαιώσουν ότι ο χάρτης έχει απαντηθεί σωστά και με ακρίβεια- η χαρά και η δικαίωση που νιώθει ο μελετητής είναι ανεκτίμητες.

Στην ωριαία αστρολογία ισχύει: "Γνωρίζεις καλά τους κανόνες;" Τότε, λύνεις την άσκηση, το γρίφο ή το σταυρόλεξο. Διότι οι κανόνες υπάρχουν και είναι δοκιμασμένοι εδώ και χιλιετίες, επομένως δεν μπορούμε να τους παραβλέψουμε. Η μοναδική έγνοια και ευθύνη εκείνου που ερμηνεύει έναν ωριαίο χάρτη είναι να απαντήσει στην ερώτηση η οποία του έχει τεθεί. Δεν ασκεί συμβουλευτική ή ψυχολογική αστρολογία. Απαντάμε αυστηρά και μόνο σε ό,τι ερωτηθήκαμε. Οι χάρτες δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται. Το κυριότερο ζήτημα είναι να μάθει ο αστρολόγος να εστιάζει στη βασική ερώτηση και να μην πλατειάζει στην έρευνά του. Εν ολίγοις, πρέπει "να μπαίνει" και "να βγαίνει" γρήγορα από το χάρτη. Άλλωστε, τι θέλει ο ερωτών; Ένα απλό ναι ή όχι. Τίποτα παραπάνω. Σου έδωσε απάντηση ο χάρτης; Σήκω και φύγε! Μην τον παιδεύεις άλλο! Είναι σαν να απευθύνεται ο χάρτης στον ερμηνευτή λέγοντας: "Πήρες αυτό που ήθελες; Δείξε τον δέοντα σεβασμό στην απάντηση που σου δόθηκε και μην ασχολείσαι άλλο μαζί μου".

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved