Ο Robert Schmidt και η μετάφραση των ελληνιστικών κειμένων

Η αλίευση αστρολογικών θησαυρών μέσα από τα αρχαία ελληνικά κείμενα

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Ο Robert Schmidt και η μετάφραση των ελληνιστικών κειμένων

22/7/2009

Η συνέντευξη αυτή του Robert Schmidt που αποτελεί ένα από τα πιο διαφωτιστικά κείμενα σχετικά με το περιεχόμενο αλλά και την ουσία που υπάρχει μέσα στα αρχαία ελληνικά αστρολογικά κείμενα.

Ο R. Schmidt, αυτήν την εποχή παρουσιάζει στο Project Hindsight, έναν κύκλο εργασιών πάνω στα αστρολογικά κείμενα των ελληνιστικών χρόνων, που ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια. Έτσι, σε αυτήν τη συνέντευξη, είχε την ευκαιρία να επεξηγήσει και να διευκρινίσει πλήθος αστρολογικών όρων και εννοιών που τον έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε σε ηχητικό ντοκουμέντο (mp3) τα λεγόμενα του κ. Schmidt, ενώ παράλληλα σας δίνεται η δυνατότητα να διαβάσετε εδώ την μετάφραση τους σε μορφή κειμένου (pdf).

Ακούγοντας (ή διαβάζοντας) το κείμενο της συνέντευξης αυτής, μπορούμε, για άλλη μια φορά, να διαπιστώσουμε τον πλούτο των εννοιών που περιέχονται στα ελληνικά κείμενα και, με κάποιο τρόπο, να «ταξιδέψουμε» στους αρχετυπικούς αστρολογικούς δρόμους.

Επίσης, κατά την ανάγνωση της μετάφρασης, ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι η μεταφορά ορισμένων αστρολογικών όρων από τα αγγλικά στα ελληνικά, δεν έχει γίνει με τον συνήθη τρόπο, δηλ. σύμφωνα με την σύγχρονη αστρολογική ορολογία. Αντιθέτως, έχει κρατηθεί η αρχαία ελληνική ορολογία. Για το λόγο αυτό πολλοί αστρολογικοί όροι, ίσως είναι «άγνωστοι» στους περισσότερους. Το ίδιο όμως πράττει και ο R. Schmidt. Γιατί; Επειδή θεωρεί ότι η διατήρηση αυτών των όρων είναι πολύτιμη και η φροντίδα του για να μην χαθούν μέσα στον χρόνο είναι διαρκής.

Η αναβίωση και η καθημερινή χρήση λέξεων όπως κόλλησις, συναφή, κάκωσις, σχήμα, ακτινοβολία, μαρτυρία, χρηματιστικός τόπος, κ.λπ. κρίνεται μάλλον απαραίτητη. Σύμφωνα με τον R. Schmidt, άλλωστε ο Αντίοχος των Αθηνών, ο Πορφύριος, ο Αντίγονος της Νικαίας, ο Ηφαιστίων των Θηβών και τόσοι άλλοι δεν τις χρησιμοποιούν ως απλές λέξεις, αλλά ως οχήματα εκτενών φιλοσοφικών εννοιών.

To copyright © για την μετάφραση των Videos στην ελληνική γλώσσα ανήκει στην ιστοσελίδα www.astrothesaurus.gr

Διαβάστε επίσης:

Διάλεξη του Robert Schmidt

Robert Schmidt: Οι ορισμοί και τα θεμέλια της ελληνικής αστρολογίας

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved