Χειρομαντεία και Αστρολογία: Οι τύποι των χεριών

Οι γραμμές που αλλάζουν εδώ με τα χρόνια, είναι μέρος των ηλεκτρομαγνητικών εικόνων του εγκέφαλου ο οποίος ξέρει το μονοπάτι της ζωής μας

Χειρομαντεία και Αστρολογία: Οι τύποι των χεριών

Από τις αρχές της ανθρώπινης ιστορίας ο άνθρωπος προσπαθούσε να βρει απαντήσεις, γιατί είναι εδώ στην γη και ποιο είναι το πεπρωμένο του.

Αύτη η αναζήτηση του συνεχίζεται ακόμη μέσα από διάφορες μεθόδους πρόβλεψης και μαντείας. Μια από αυτές είναι και η χειρομαντεία. Μια πρακτική που έχει τις ρίζες στα βάθη των αιώνων και μπορούμε να την εντοπίσουμε στην Ινδία και στους Ρομά (τσιγγάνους). Από την Ινδία εξαπλώθηκε στην Κίνα, το Θιβέτ, την Αίγυπτο, την Περσία και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα ήρθε λίγο μετά το 3.000 π. Χ. από την Κίνα και με κύριο υποστηρικτή τον Αναξαγόρα.

Το βασικό πλαίσιο για την κλασσική χειρομαντεία έχει τις ρίζες του στην Ελληνική μυθολογία. Κάθε περιοχή της παλάμης και των δάκτυλων συνδέεται με έναν Έλληνα θεό ή θεά και τα χαρακτηριστικά της περιοχής αναφέρονται στην αντίστοιχη ιδιότητα τους. 

Όπως π.χ. ο παράμεσος συνδέεται με τον θεό Απόλλωνα. Τα χαρακτηριστικά του παράμεσου συνδέονται με την τέχνη, την μουσική, το θέαμα, την αισθητική και την φήμη.

Οι γνωστοί Έλληνες γιατροί Ιπποκράτης και Γαληνός (460 π. Χ-360 π. Χ.) χρησιμοποίησαν την χειρομαντεία ως κλινική ενίσχυση για την γνωμάτευση ασθενειών.

Πολλές φόρες η Χειρομαντεία θεωρήθηκε ως δεισιδαιμονία και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Όμως οι άνθρωποι, ακόμη και στον 21ο αιώνα, ελπίζοντας ότι μια μέρα θα κατορθώσουν να διαγνώσουν έγκαιρα, ασθένειες της παιδικής ηλικίας που παραμένουν ανεκδήλωτες στην πρώιμη παιδική ηλικία μελέτησαν τις γραμμές σε παιδιά που γεννηθήκαν με κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, ADD και άλλες νευρολογικές διαταραχές και βρήκαν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός με τις γραμμές του χεριού. Οι γενετικές πτυχώσεις και γραμμές των χεριών σχηματίζονται πριν από την γέννηση μας κάτι που μας δείχνει ότι το ταξίδι της ψυχής μας συνδέεται με τις γενετικά κληρονομικές μεταμορφώσεις του DNA μας και είναι τόσο μοναδικές, όπως και το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Η χειρομαντεία δεν εξαρτάται τόσο από την διαισθητική η αυτόματη ικανότητα αλλά από την έμπειρη γνώση της σημασίας που έχουν οι γραμμές του χεριού. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζεται στις ίδιες βάσεις με την Αστρολογία και παρόλο που δεν έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα ανάπτυξης, εν τούτοις μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τα εχέγγυα για ένα μετρό αξιοπιστίας και γι’ αυτό αξίζει την προσοχή μας.

Οι κοινές ρίζες με την Αστρολογία ανιχνεύονται και στους τέσσερις τύπους που διακρίνουμε τα χέρια:

Γη, Αέρας, Νερό, Φωτιά που χρησιμοποιούνται αναλόγως με την τεχνική της Χειρομαντείας και αντιστοιχούν στους τύπους του τετραγώνου, του φιλοσοφικού, του ψυχικού και του κωνικού χεριού.

Οι ιδιότητες των στοιχείων χρωματίζουν και υποδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου που προανέφερα, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να ταυτίζουμε το ζώδιο μας με το σχήμα του χεριού μας. Το ότι είμαι Ταύρος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το χέρι μου ανήκει στο σχήμα που υποδεικνύει την Γη.


Οι αρχαίοι συσχέτισαν επίσης τους πλανήτες με τα διάφορα Όρη, που μπορεί κανείς να τα βρει σε κάθε παλάμη.

1. Το όρος του Δία που βρίσκεται στην ρίζα του πρώτου δακτύλου.

2. Το όρος του Κρόνου που βρίσκεται στο δεύτερο δάκτυλο η μέσο.

3. Το όρος του Απόλλωνα ή Ηλίου που είναι στην ρίζα του παράμεσου.

4. Το όρος του Ερμή που συνδέεται με την ρίζα του μικρού δακτύλου.

5. Το όρος του Άρη που βρίσκεται κάτω από το όρος του Ερμή.

6. Το όρος της Σελήνης που είναι κάτω από το όρος του Άρη και

7. Το όρος της Αφροδίτης που βρίσκεται στην ρίζα του αντίχειρα.

Μια μελέτη της αρχαίας κατανομής αυτών των συμβολών θα δείξει ότι όλη η τέχνη της Χειρομαντείας βασίζεται στις Αστρολογικές ερμηνείες. Η σημασία που έχουν τα όρη σχετίζεται με την αστρολογική φύση των πλανητών που τα εξουσιάζουν και θα μιλήσουμε εκτενεστέρα σε άλλο άρθρο, ακριβώς για τις τάσεις που δίνουν στο χαρακτήρα του ατόμου, του οποίου στα χεριά του τα αντίστοιχα όρη είναι πολύ ευδιάκριτα.

Μια απλή περιγραφή του θέματος θα ίσως είναι αρκετή για να δείξει τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται και να αποδείξει τους ισχυρισμούς της Χειρομαντείας.

Καταρχάς θα πρέπει να επιλέξουμε ποιο χέρι θα κοιτάξουμε πρώτα. Το χέρι που χρησιμοποιείτε για να γράψετε η χρησιμοποιείτε περισσότερο είναι το «κυρίαρχο» χέρι. Οι γραμμές που αλλάζουν εδώ με τα χρόνια, είναι μέρος των ηλεκτρομαγνητικών εικόνων του εγκέφαλου ο οποίος ξέρει το μονοπάτι της ζωής μας. Συνήθως είναι το αποτέλεσμα της θέλησης και των ενεργειών του ατόμου πάνω στην ζωή του . Τώρα αν είναι για καλό η κακό θα μελετήσουμε τα ιδιαίτερα σημάδια. Όταν εμφανίζονται οι γραμμές, δεν σβήνουν ποτέ ξανά.


Το άλλο χέρι είναι το χέρι του πεπρωμένου .Είναι όσα μέλλεται να συμβούν και δεν αλλάζουν οι γραμμές ποτέ καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Οι τύποι των χεριών

Το κωνικό χέρι:

kwniko

Στο κωνικό χέρι τα άκρα των δάχτυλων είναι σουβλερά και μυτερά και τα νύχια που έχουν σχήμα φουντουκιού, είναι λεία και τοξοειδή. Τα δάχτυλα από την ρίζα μέχρι την άκρη τους γίνονται βαθμιαία πιο λεπτά και μυτερά και οι αρθρώσεις τους είναι μικρές.
Σε αυτό τον τύπο του χεριού μπορούμε να ανακαλύψουμε μια αγάπη για την τέχνη ,τον καλλωπισμό και τον εξωραϊσμό. Το άτομο έχει λεπτό γούστο, ντύνεται κομψά και επηρεάζεται πολύ από το περιβάλλον του. «Βρίσκει» τον εαυτό του στις τέχνες, στο φίνο και καλό γούστο. Τα όμορφα και ευχάριστα πράγματα τον ελκύουν περισσότερο από τα χρήσιμα και τα πρακτικά.Μπορείτε να ανακαλύψετε πολλούς τέτοιους τύπους ανάμεσα στους πολύ καλλιεργημένους ανθρώπους η που ακολουθούν κάποιο  καλλιτεχνικό επάγγελμα.
Το κωνικό χέρι φανερώνει ειλικρίνεια, τάξη, αγάπη για την μουσική, για τα άνθη, τα αρώματα, την χαρά ,το κέφι και την ομορφιά.

Σε αστρολογική αντιστοιχία είναι ουσιαστικά ο τύπος χεριού της Αφροδίτης και το άτομο εύκολα μπορεί να ενδώσει στη φιληδονία και στις καταχρήσεις αλλά όλα αυτά τα συνδυάζει με λεπτότητα και ευαισθησία.Ζει στο συγκινησιακό και ψυχικό κόσμο. Είναι διαισθητικό, εντυπωσιακό, ιδιότυπο και συχνά αυθόρμητο και γεμάτος εμπνεύσεις. Τα αισθήματα κυριαρχούν πάνω στην λογική . Είναι ανίκανο για μαθηματική σκέψη και συχνά είναι παράλογο. Δεν έχει καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες ,ούτε με τα χειρωνακτικά επαγγέλματα έκτος από εκείνα που σχετίζονται με μόδα, ζωγραφική ,μουσική και θέατρο.

Το άτομο επίσης δεν είναι κατάλληλο για τον κόσμο του καθημερινού μόχθου η για τον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον κόσμο των επιχειρήσεων. Τα σπορ δεν τον συγκινούν και τα οικογενειακά καθήκοντα του φαίνονται αποκρουστικά.

Το τετράγωνο χέρι 

tetragwno

Το τετράγωνο χέρι είναι συνήθως πλατύ με τετράγωνα άκρα δάχτυλων. Ο αντίχειρας έχει κανονικό μέγεθος και υπάρχει κάποια σκληρότητα στις παλάμες.
Το χέρι αυτό ανήκει στους ανθρώπους που τους αρέσει η απλότητα ,η ακρίβεια, η τάξη και η αποφασιστικότητα. Τα κύρια χαρακτηριστικά δεν είναι το συναίσθημα και οι καλλιτεχνικές τάσεις, άλλα η λογική και η μαθηματική σκέψη. Στρέφονται προς τις ακριβείς μεθόδους και όχι προς την έμπνευση και ενδιαφέρονται μάλλον για την μορφή και όχι για το χρώμα.Κι αν όλα αυτά σας θυμίζουν πολύ Κρόνο, σωστά μαντέψατε!

Η κρίση, η ακρίβεια και η περίσκεψη είναι βασικές ιδιότητες αυτού του τύπου. Δεν παρασύρεται από τα συναισθήματα, ούτε είναι απότομος η άξεστος, άλλα γενικά ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στα πράγματα. Οπωσδήποτε μπορεί να είναι επικριτικός και ακόμη μπορεί να φαίνονται και στενόμυαλος επειδή ο χαρακτήρας του στερείται ελαστικότητας.

Είναι ακόμη συντηρητικός και δεν δέχεται εύκολα τις νέες απόψεις και ιδέες . Η αυτοσυγκράτηση, η επιφυλακτικότητα, η μεθοδικότητα και η υπομονή είναι κύριες ιδιότητες του και πετυχαίνει τους σκοπούς του στο βιομηχανικό και παραγωγικό τομέα μάλλον, παρά στις φιλόδοξες περιπέτειες η το κυνήγι της δύναμης.

Τα άτομα με «τετράγωνα» χέρια έχουν λίγους φίλους ,άλλα συχνά διατηρούν μακροχρόνιες φιλίες.
Είναι καλοί νομικοί, λογιστές, τραπεζίτες και γραμματείς και πολλά άτομα βρίσκονται στον εκπαιδευτικό τομέα και σε υπεύθυνες θέσεις στον τομέα του εμπορίου.

Το χέρι σπάτουλα

spatoula

Στο χέρι με το σχήμα σπάτουλας τα άκρα των δάκτυλων πλαταίνουν από την τελευταία άρθρωση και πέρα και η παλάμη είναι πλατιά και μυώδης.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτόν τον τύπο έχουν πρακτικές φιλοδοξίες. Βασικά είναι προσγειωμένοι και ωφελιμιστές. Εργάζονται σκληρά και ρέπουν προς την μηχανική και τα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Έχουν μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα και μπορούν να επιχειρήσουν ένα πρωτοποριακό έργο.

Στις καλές τέχνες προτιμούν την ενόργανη μουσική αφού τους έλκει η πρακτική πλευρά των τεχνών, ενώ γενικότερα ακολουθούν τις εφαρμοσμένες τέχνες. Πολλοί αντιπρόσωποι αυτού του τύπου υπάρχουν στον τομέα της γλυπτικής, της μηχανικής, της μηχανουργίας, της ανοικοδόμησης και της αρχιτεκτονικής.

Ο χαρακτήρας τους είναι τίμιος και ευθύς, αν και ο τρόπος τους είναι συχνά απότομος και άξεστος.

Αυτοί οι άνθρωποι προσχωρούν με αποφασιστικότητα στην ζωή ενάντια σε όλα τα εμπόδια. Δεν είναι εφευρέτες, αλλά είναι καλοί μεσάζοντες και εκμεταλλεύονται τις νέες ιδέες. Αντιπροσωπεύουν τον πρακτικό τύπο άλλα η χρησιμότητα τους είναι ελάχιστη, αν δεν υπάρχει πίσω τους ο άνθρωπος των ιδεών.

Αστρολογικά αυτός ο τύπος χεριού παραπέμπει κυρίως στον Άρη.

Το "φιλοσοφικό" χέρι

philosofical

Ο φιλοσοφικός τύπος αναγνωρίζεται από τις εξογκωμένες αρθρώσεις των δάχτυλων, από το μεγάλο μάκρος του μεσαίου δαχτύλου και από τον αρκετά ανεπτυγμένο αντίχειρα. Αυτά δείχνουν μια αγάπη για την φιλοσοφία και μια επιθυμία να μάθει κανείς το γιατί και το πως συμβαίνει το κάθε τι.

Ο τύπος αυτός ασχολείται με αστάθμητους παράγοντες και ρέπει προς τις μεταφυσικές, λογικές και αναλυτικές μεθόδους.
Αυτά τα άτομα αγαπούν την αλήθεια και την ομορφιά. Είναι ειλικρινή ,φροντίζουν ελάχιστα για τις πρακτικές όψεις της ζωής και θα είναι αρκετά ικανοποιημένα αν μπορέσουν να ανακαλύψουν γιατί είναι έτσι τα πράγματα.

Ανακαλύπτουν νόμους και αρχές, επεξεργάζονται φιλοσοφικά συστήματα, και σπάνια είναι πρακτικά  η φιλόδοξα με την κοσμική έννοια. Μα πάνω από όλα είναι σε θέση «ως και να πεθάνουν» για χάρη των ιδεών τους.

Το ψυχικό χέρι

psychiko

Ο ψυχικός σχετίζεται με τον κωνικό τύπο χεριού, αλλά η παλάμη είναι μακρόστενη. Το δέρμα είναι απαλό και τα δάχτυλα μακριά και σουβλερά, ενώ ο αντίχειρας είναι πολύ μικρός και σουβλερός, άλλα καλοσχηματισμένος.
Αυτό το χέρι φανερώνει μια ευαίσθητη φύση, έναν λεπτό νευρικό οργανισμό, γρήγορο διαισθητικό νου και μια μη πρακτική, ιδεαλιστική ιδιοσυγκρασία.Τα μέντιουμ, οι ψυχομετρικοί και οι εμπνευσμένοι συγγραφείς είναι οι πιο αντιπροσωπευτικοί του είδους.

Συχνά βρίσκουμε ότι σχετίζεται με την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία και έχει όλη την ευλυγισία, την αδυναμία και τον ενθουσιασμό του ψυχικού χαρακτήρα.

Αστρολογικά, ο τύπος αυτός αντιστοιχεί στη Σελήνη ή τον Ποσειδώνα.

Τα μικτά χέρια

Είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και χέρια που είναι ένα μίγμα από δυο η τρεις τύπους. Κάποιος μπορεί να διαθέτει ένα δάχτυλο τετράγωνο και το άλλο κωνικό. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να δοθεί προσοχή στον τύπο που επικρατεί και να εξεταστεί επίσης ο αντίχειρας που αν είναι κοντός σε διαστάσεις στην πρώτη φάλαγγα ,δηλαδή από το άκρο προς την ρίζα, δείχνει έναν πολύ νοητικό τύπο . Επίσης δείχνει μια τάση για διάδοση των αρχών και των ιδεών των άλλων ανθρώπων.

Οι εφευρέτες και οι ηγέτες φανερώνονται από το μεγάλο μάκρος της πρώτης και δεύτερης φάλαγγας. Ένας μικρός αντίχειρας-η τουλάχιστον μια μικρή φάλαγγα σε ένα μικτό τύπο δάχτυλων-δείχνει έναν χρήσιμο υπηρέτη, μα έναν ασήμαντο δάσκαλο και άτομο χωρίς πρωτοβουλία η αποφασιστικότητα.

Η προσαρμοστικότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μικτού τύπου χεριού. Τέτοια άτομα, συχνά αλλάζουν τις επιδιώξεις τους και τις ιδέες τους σαν πουκάμισα, ανάλογα τις περιστάσεις.

Ξέρω τώρα κοιτάζετε τα χεριά σας να δείτε σε ποιον ακριβώς τύπο ανήκετε. Σας αφήνω λοιπόν να πάρετε μια γεύση από την τεχνική της Χειρομαντείας και θα επανέλθω να ρίξουμε μικρές ματιές στην εξήγηση των τόσων πολύτιμων και καθοριστικών πτυχών που βρίσκονται στα χέρια μας.

Πηγή: A manual of Occultism by SERHARIAL

 

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved