Η Σελήνη – κάρτα Νο 18

Η κάρτα αυτή έχει πολλές σημασίες, η πιο ουσιαστική, όμως, είναι η απατηλότητά της

Η Σελήνη – κάρτα Νο 18

Αστρολογικός κυβερνήτης: Ιχθύες

Μια μεγάλη κόκκινη καραβίδα –το εγώ– βγαίνει στην ξηρά από μια γαλήνια λίμνη, τη λίμνη του παρελθόντος και των αναμνήσεων. Δεξιά κι αριστερά στο βάθος φαίνονται δυο πύργοι, ένας λευκός κι ένας μαύρος, μπροστά απ' τις πύλες των οποίων ένας σκύλος κι ένας λύκος, σύμβολα των ζωικών ενστίκτων, αλυχτούν κοιτάζοντας τη σελήνη. Η σελήνη, που λάμπει, απεικονίζεται και με τα τρία πρόσωπά της, τη νέα σελήνη, την πανσέληνο και τη φθίνουσα σελήνη, αντιπροσωπεύοντας τις τρεις φάσεις της γυναίκας, το κορίτσι, τη μητέρα και τη γριά. Ως κυβερνήτης του Καρκίνου, η Σελήνη συμβολίζει τη μήτρα, που δίνει τη νέα ζωή, αλλά και τον τάφο, όπου καταλήγει κάθε ζωή. Σύμφωνα με μια δοξασία, ήταν η κατοικία των νεκρών, διότι, μετά το θάνατο, οι ψυχές ταξίδευαν στη σελήνη όπου έμεναν ως τη στιγμή της μετενσάρκωσής τους, γεγονός που δημιουργούσε στους ανθρώπους φόβο και συνάμα σεβασμό.

Η κάρτα αυτή έχει πολλές σημασίες, η πιο ουσιαστική, όμως, είναι η απατηλότητά της. Η μελέτη των μυστηρίων της Σελήνης αποκαλύπτει μια παράξενη ποιότητα γύρω από την άστατη σφαίρα, η οποία μπορεί να εμπνεύσει βοηθώντας τη φαντασία, αλλά και να καταστρέψει εξαπατώντας. Η Σελήνη, λοιπόν, είναι ταυτόχρονα το Φως του Σκοταδιού, η Μητέρα των Μυστηρίων και η Αρχόντισσα της Απάτης.

Από τη μια πλευρά, είναι η απόκρυφη έμπνευση –η Σελήνη αντιπροσωπεύει τη δημιουργική φαντασία και την αληθινή μαντική ικανότητα– και απ' την άλλη πλευρά είναι η πηγή της ανισορροπίας – η Σελήνη δημιουργεί αυταπάτες, μια κατάσταση του νου που μπορεί να ξεκινάει από λανθασμένο ιδεαλισμό και να καταλήγει στην απόλυτη τρέλα. Σ' αυτόν το Θρίαμβο μάς ενδιαφέρει περισσότερο η ιδιότητά της ως Κυρία της Πλάνης.

Σε κάποια φάση της ζωής μας, όλοι μπαίνουμε στο ναό της πλάνης ή κυριευόμαστε από τρελές ιδέες τις οποίες, επιπλέον, κυνηγάμε πεισματικά. Ευτυχώς για μας, στο τέλος αντιλαμβανόμαστε το λάθος μας, αλλά συνήθως όταν ήδη έχουμε υποστεί κάποια βλάβη. Το να περάσουμε, όμως, την πύλη του Ναού της Πλάνης, σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε στις πλάνες μας τουλάχιστον για μια ορισμένη περίοδο, που μπορεί να κυμαίνεται από ένα σεληνιακό μήνα μέχρι και δυο χρόνια, συνήθως, όμως, διαρκεί εννέα σεληνιακούς μήνες.

Η αυταπάτη, βέβαια, μπορεί να φέρει και ευτυχία, έστω και πρόσκαιρη, την οποία κανένας δεν πρέπει να καταστρέφει, διότι θα χαθεί μόνη της μόλις το τραγούδι της αγάπης τελειώσει και το πλοίο της ψευδαίσθησης βουλιάξει χτυπώντας στα βράχια. Είναι πολύ δύσκολο να τα βάλει κανείς με τις πλάνες και τις αυταπάτες, επειδή εξουσιάζουν το νου μέσα από τη φαντασία, την ίδια φαντασία που μπορεί να εμπνεύσει ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η Σελήνη έχει πολλές πλευρές, κάποιες απ' τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και ήπιοι απέναντι στις πλάνες των άλλων, και να μην τους αποθαρρύνουμε, διότι θα υποχωρήσουν μόνες τους με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι αυταπάτες είναι πολύ ισχυρές, δεν πρέπει να πιέσουμε τους άλλους να δουν τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, διότι η δύναμη της Μάγια, της δασκάλας της πλάνης, δε θα τους επιτρέψει ν' αλλάξουν πορεία μέχρι να ανακαλύψουν μόνοι τους ότι έχουν παραπλανηθεί. Η αυταπάτη είναι όπως η ομίχλη δεν μπορείς να την πολεμήσεις, γι' αυτό πρέπει να περιμένεις μέχρι να τη διαλύσει ο αέρας.

Όποιος αναζητά την αλήθεια, οφείλει να ξέρει ότι η αυταπάτη έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Το παιδί που πιστεύει ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι ευτυχισμένο μέσα στην πλάνη του, το ίδιο και η γυναίκα που πιστεύει πως ο άντρας τον οποίο αγαπά ανταποκρίνεται στα αισθήματά της. Και οι δυο θ' ανακαλύψουν μια μέρα την αλήθεια και θα υποφέρουν, κάνοντας έτσι άλλο ένα βήμα στο δρόμο της γνώσης. Μπορεί, λοιπόν, να είναι κανείς ευτυχισμένος μέσα στην πλάνη του, διότι έτσι η ζωή γίνεται πιο ευχάριστη και υποφερτή. Θα έρθει, όμως, μια μέρα που θα δει καθαρά πώς είχε δημιουργηθεί αυτή η πλάνη και τότε θ' αναγκαστεί ν' αντιμετωπίσει το πρόβλημα που του έχει προκαλέσει.

Η αυταπάτη είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα τα όνειρα, η αστρική θάλασσα των φαντασιώσεων. Ακόμα και η ελαφριά ομίχλη της πλάνης δημιουργείται για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Σε μικρές δόσεις γίνεται το ηρεμιστικό του ταραγμένου νου, διότι του επιτρέπει να ξεκουραστεί μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο πρόβλημα. Μπορεί, επίσης, ν' αποτελέσει ένα προσωρινό καταφύγιο όταν το άτομο δεν είναι αρκετά δυνατό ή δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την αλήθεια και ν' αντιμετωπίσει τις συνέπειές της. Σε κάποια περίοδο της ζωής μας, λοιπόν, όλοι έχουμε ανάγκη να υποκύψουμε στη μαγεία της Μάγια η οποία, με τα πολύχρωμα πέπλα της, κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και υποφερτή.

Οι πλάνες συχνά πυροδοτούν τη δημιουργικότητα, έστω και προσωρινά, ενώ οι απάτες οδηγούν μόνο στην καταστροφή. Ο σκύλος που γαβγίζει κοιτάζοντας τη σελήνη υποτίθεται πως έχει μέσα του μια αίσθηση που τον προειδοποιεί για το κακό και την απάτη. Η καραβίδα, πάλι, στην ερωτική της ζωή, κολυμπάει σε μια θαυμάσια αυταπάτη, αφού μπορεί να ερωτευτεί τον εαυτό της, μέχρι να βρεθεί στο δρόμο της μια άλλη καραβίδα, που θα τη διδάξει και θα τη βγάλει από την πλάνη της. Πολλοί άνθρωποι μοιάζουν με την καραβίδα, αφού, καθώς είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, αδυνατούν ν' αγαπήσουν αληθινά κάποιον άλλο, ακόμα κι όταν κάνουν σχέσεις ή παντρεύονται, εξακολουθούν να είναι πάντα ερωτευμένοι με τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλοι, πάλι, μοιάζουν με το σκύλο. Νομίζουν ότι προειδοποιούν τους άλλους για κάποιο επερχόμενο κακό, ενώ στην πραγματικότητα προβάλλουν τους δικούς τους εσωτερικούς φόβους με το απατηλό πρόσχημα ότι κάνουν καλό. Η ιστορία είναι γεμάτη τέτοιους ανθρώπους, όπως στο Μεσαίωνα, για παράδειγμα, όπου έκαιγαν τις μάγισσες.

Οι αυταπάτες είναι όπως οι ομίχλες της Σελήνης – διαλύονται, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτής της κάρτας είναι ότι, σε περιόδους Πανσελήνου, τα πράγματα μπορεί να μας φαίνονται εκτυφλωτικά και να μας θαμπώνουν. Καθένας από εμάς περνά απ' όλες τις φάσεις της σελήνης, αυτό ονομάζεται φαντασία, και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται περιφρονητικά. Η δημιουργική φαντασία, η δύναμη του να οραματίζεται κανείς κάτι και μετά να το υλοποιεί, είναι πάντα θετική.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

  • Δείχνει περίοδο αυταπάτης, πλάνης, σύγχυσης και αβεβαιότητας.
  • Διακυμάνσεις και αλλαγές που ενδέχεται είτε να είναι δημιουργικές είτε να οδηγήσουν τον ενδιαφερόμενο σε λάθος κατεύθυνση.
  • Αναστάτωση, που προκαλείται επειδή τίποτα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο. Ιδιορρυθμίες, προλήψεις, δεισιδαιμονίες, ευπιστία, απατηλές γνώσεις, οκνηρία του νου. Θαλάσσια ταξίδια, ανασφάλεια, διαψεύσεις, κολακεία.
  • Κρυφή ζήλια ή κακία. Εμπόδια απ' το παρελθόν, που θα δυσκολέψουν τη ζωή του ερωτώντα ώσπου να εξαφανιστούν.
  • Παράνομες ερωτικές σχέσεις που, αν φανερωθούν, ίσως καταστραφεί το όνειρο, ή έντονη ερωτική ή αισθηματική ζωή. Κάτι κυοφορείται και μεγαλώνει σιωπηλά, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να έρθει στην επιφάνεια. Γονιμότητα.
  • Λύση στα προβλήματα με γνώμονα τα συναισθήματα και όχι τη λογική.

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Το άτομο έχει πιαστεί στη μέγγενη των απατηλών δυνάμεων της φαντασίας και έχει τρελαθεί.
  • Επίδραση ονείρων ή φαρμάκων.
  • Αποτυχία λόγω εξαπάτησης ή κρυφών εχθρών.
  • Φόβο για το άγνωστο ή προτίμηση σε κάτι ανέφικτο.
  • Καταστροφικές τάσεις.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved