Ο Πύργος – κάρτα Νο 16

Στις κάρτες του Ταρό, ο Πύργος είναι το μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα, οι άλλες εικόνες απεικονίζουν ανθρώπους ή ουράνια σώματα.

Ο Πύργος – κάρτα Νο 16

Αστρολογικός κυβερνήτης: Άρης

Σ' αυτή την κάρτα απεικονίζεται ένας ψηλός, τετράγωνος, πέτρινος πύργος, χτισμένος σε μια βουνοκορφή. Ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, και η καταιγίδα μαίνεται. Ένας κεραυνός γκρεμίζει την κορυφή του πύργου, που μοιάζει με στέμμα, ενώ το υπόλοιπο οικοδόμημα παραμένει άθικτο. Το στέμμα συμβολίζει την ανώτερη συνείδηση, και ο κεραυνός του φωτός σπάει τη δομή τού εγώ. Το λευκό χρώμα του κεραυνού δείχνει ότι η φώτιση και η αλήθεια μπορούν να θριαμβεύσουν πάνω στην άγνοια και στο σκοτάδι.

Από τις επάλξεις που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πύργου πέφτει μια εστεμμένη μορφή –το πνεύμα, η λογική– και από εκείνες που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, μια θνήσκουσα μορφή, η ψυχή, το συναίσθημα– ενώ ο πύργος που καταστρέφεται από τον κεραυνό είναι το σώμα.

Στις κάρτες του Ταρό, ο Πύργος είναι το μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα, οι άλλες εικόνες απεικονίζουν ανθρώπους ή ουράνια σώματα.

Ο Ήλιος αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία, συχνά ατόμου υπερφίαλου, η οποία, όταν συνδυάζεται με υπερβολική ματαιοδοξία και υπερηφάνεια, προκαλεί την οργή του Θεού. Ακριβώς όπως ο Πύργος της Βαβέλ, όταν χτυπήθηκε από κεραυνό εν αιθρία, δηλαδή από το χέρι του Θεού, μετατράπηκε σε σκόνη, έτσι και τα σχέδια του ανθρώπου, όταν είναι υπερφίαλα και εγωιστικά, μπορεί να χτυπηθούν κι αυτά από κάποιο είδος κεραυνού και να διαλυθούν. Όταν κατέρρευσε ο Πύργος της Βαβέλ, δεν έμεινε όρθιο σχεδόν κανένα τμήμα του, αφού τα πάντα κονιορτοποιήθηκαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα οικοδομήματα του ανθρώπου που χτίζονται πάνω στη ματαιοδοξία – γκρεμίζονται, και δε μένει τίποτε από την προηγούμενη ζωή του που ν' αξίζει να το κρατήσει. Όσοι γνωρίζουν τέτοιες καταστροφές, πλήττονται σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και υλικά. Γι' αυτό και ο Πύργος προειδοποιεί τον άνθρωπο ότι πρέπει να φοβάται κάθε φορά που σκέφτεται ότι ελέγχει τα πάντα, διότι, ακριβώς τη στιγμή που το σκέφτεται, οι θεοί εμφανίζονται μπροστά του για να του αποδείξουν ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Αναπάντεχες καταστροφές συμβαίνουν συχνά στη ζωή μας, παίρνοντας μακριά τους αγαπημένους μας, τα σπίτια μας, την περιουσία μας, ακόμα και την υπόληψή μας, κι αφήνοντάς μας να παλεύουμε στον κόσμο μόνοι μας. Όπως είναι φυσικό, όταν καλούμαστε ν' αντιμετωπίσουμε μια τέτοια δοκιμασία, σαστίζουμε και δεν εμπιστευόμαστε πλέον τίποτα και κανένα. Τα δεινά, όμως, έρχονται για ένα συγκεκριμένο σκοπό: για να μας διδάξουν ότι όταν οι φίλοι μας, μας εγκαταλείπουν την ώρα της ανάγκης, εμείς πρέπει να ζητάμε βοήθεια από ψηλά, και η βοήθεια θα μας δίνεται μόνο αν έχουμε μάθει το μάθημα του Πύργου.

Όταν ένα άτομο έχει φτάσει σ' εκείνο το στάδιο της εξέλιξής του όπου η υλική βοήθεια των φίλων και των συγγενών ή το χρήμα και οι ανέσεις συνεργούν για να σταματήσουν τον αγώνα της ψυχής ν' ανέβει ψηλά, τότε όλ' αυτά χάνονται και το άτομο πρέπει να σταθεί μόνο του, να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι απλώς μια ύπαρξη που ζει άνετα μέσα στο κοπάδι, αλλά πρέπει να παλέψει και να προάγει την ατομικότητά του. Όταν έχει φτάσει πολύ ψηλά στο υλικό επίπεδο, γίνεται μια άνωθεν ανατροπή που τον βοηθάει ν' αποκτήσει περισσότερη πνευματική γνώση και απόκρυφη δύναμη. Μόνο τότε θα ανακαλύψει ότι έχει μέσα του την ικανότητα να θριαμβεύει πάνω στο χειρότερο πρόσωπο της ζωής και μόνο τότε θα πάψει να βασανίζεται από το φόβο του για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Ο Πύργος, τελικά, τον απελευθερώνει από το φόβο, και όταν δεν υπάρχει φόβος, οι άρχοντες του σκότους δεν έχουν πια καμία εξουσία επάνω του.

Όταν υπερνικάμε τις δυσκολίες, τις οποίες δείχνουν οι κάρτες Νο 15 και Νο 16 του Ταρό, έχουμε περάσει δυο πολύ σημαντικές δοκιμασίες. Έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε την εσωτερική μας δύναμη για να υπερπηδούμε τα εμπόδια και να νικάμε το κακό. Γνωρίζουμε, επίσης, την αλήθεια για τη ζωή, η οποία είναι μια σειρά από μικρές και μεγάλες μυήσεις, και αυτή την αποκτημένη γνώση, αν την εφαρμόσουμε σωστά, μπορούμε να κατακτήσουμε τα πάντα. Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει πραγματικές δοκιμασίες ολομόναχοι και, ανάλογα με το πώς τις αντιμετωπίσαμε, θωρακίσαμε τον εαυτό μας ψυχικά και πνευματικά. Στο κάτω - κάτω, στη ζωή ερχόμαστε μόνοι –περνάμε από την προστασία της μήτρας στον κόσμο με μια κραυγή διαμαρτυρίας– και φεύγουμε μόνοι, αφού κανένας συγγενής ή φίλος δεν μπορεί να μας συνοδεύσει στο τελευταίο μας ταξίδι. Γιατί, λοιπόν, φοβόμαστε να συναντήσουμε μόνοι οποιαδήποτε περιπέτεια μας περιμένει ανάμεσα σ' αυτά τα δύο σημεία; Ομορφιά και γαλήνη κυριαρχούν μέσα μας όταν είμαστε σε θέση να πούμε, «συνέβη σ' εμένα, αλλά το νίκησα και διδάχτηκα από αυτό».

Ο Πύργος αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο, τα επιτεύγματα και τα αποκτήματά του, καθώς και την κοινωνική θέση του στα μάτια του κόσμου και στην ψυχή του. Όλα μπορούν να καταρρεύσουν μ' ένα χτύπημα, εκτός απ' την ψυχή, η οποία θα αναγεννηθεί όπως ο φοίνικας από τις στάχτες του και, καθώς θα είναι ακόμα πιο δυνατή λόγω των δοκιμασιών τις οποίες θα έχει περάσει, θα ξαναχτίσει τα πάντα απ' την αρχή

Ο Πύργος χειρίζεται τους ανθρώπους ανάλογα με τις αδυναμίες τους και τους καταστρέφει.

Η συγκεκριμένη κάρτα είναι απ' τους χειρότερους οιωνούς του Ταρό και όποτε εμφανίζεται σ' ένα ρίξιμο προμηνύει δυστυχία, απάτη, ντροπή, αιφνίδια και απρόβλεπτη πανωλεθρία. Κατά συνέπεια, ο ερμηνευτής πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όταν τη βλέπει διότι, ανεξάρτητα απ' το αν πέφτει όρθια ή ανάποδα, μπορεί να υπερισχύσει οποιασδήποτε καλής κάρτας τη συνοδεύει.

Κάθε κακό, ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει από εγκληματία, άτομο σε θέση εξουσίας ή απλό άνθρωπο, αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί. Όταν εν γνώσει μας κάνουμε κάτι κακό, θέτουμε σε κίνηση μια σειρά από αιτίες και αποτελέσματα. Αιτία είναι η ίδια η πράξη μας και αποτέλεσμα είναι το κέρδος το οποίο αποκομίσαμε και που με κάποιον τρόπο στο τέλος θα χαθεί. Το μέγεθος κάθε απώλειας κρίνεται από το μέγεθος του σφάλματος το οποίο διαπράξαμε εν γνώσει μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

  • Δείχνει ξαφνική αλλαγή, που γκρεμίζει τις αυταπάτες και προκαλεί αναστάτωση.
  • Εγωισμό, υπεροψία, αλαζονεία, δίψα για απόκτηση αγαθών, μεγαλομανία, απόκτηση ιδιοκτησίας, ακόρεστες ορέξεις, δογματισμό. Το αποτέλεσμα των καταχρήσεων είναι αποδιοργάνωση, κατάρρευση, ασθένεια, ή παίρνει τη μορφή δυστυχήματος, πτώσης, εκτροχιασμού, πυρκαγιάς και άλλης φυσικής καταστροφής. Στον ερωτικό τομέα, δηλώνει ότι δεν υπάρχει αγάπη, αλλά προσκόλληση, με συνέπεια διαμάχες και χωρισμό.
  • Το άτομο πρέπει να επανεξετάσει τα πιστεύω και τις ιδεολογίες του, να γκρεμίσει τις λανθασμένες απόψεις και να χτίσει νέες, πιο υγιείς.
  • Συμβολίζει τη διαδικασία του αποχωρισμού όταν κάποιος φεύγει απ' το σπίτι του για να ζήσει μόνος του, όταν απορρίπτει τις ιδέες με τις οποίες μεγάλωσε για χάρη νέων ή όταν δεν αντέχει την υπερβολική ακαμψία των γονιών του και τους περιορισμούς που του επιβάλλουν.

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Προφύλαξη από τους κινδύνους που απειλούν τον ενδιαφερόμενο. Η δειλία τον προφυλάσσει από ακαταλόγιστες πράξεις, ο φόβος και η επιφυλακτικότητα τον κάνουν ν' αποφεύγει τις ανόητες πράξεις.
  • Ο ερωτών αισθάνεται τρωτός, διότι δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει παλιές καταστάσεις.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved