Ψυχολογική Αστρολογία: Ο Ζωδιακός κύκλος

Εκτός από τους πλανήτες, συμβολική σημασία στην ψυχολογική αστρολογία έχει και ο ζωδιακός κύκλος

Ψυχολογική Αστρολογία: Ο Ζωδιακός κύκλος

Ο Ζωδιακός κύκλος

Εκτός από τους Πλανήτες, συμβολική σημασία στην ψυχολογική αστρολογία έχει και ο ζωδιακός κύκλος. Κι εδώ έχουμε μία διαφοροποίηση σε σχέση με την παραδοσιακή αστρολογία, καθώς τα ζώδια δεν εκφράζουν θετικές ή αρνητικές ιδιότητες αλλά περισσότερο φάσεις ψυχολογικής εξέλιξης. Με τον τρόπο αυτό ο ζωδιακός κύκλος γίνεται δυναμικός, καθώς κάθε ζώδιο δε στέκει μόνο του, αλλά προέρχεται από κάποιο άλλο και κατευθύνεται σε κάποιο άλλο. Ο δυναμικός αυτός χαρακτήρας του μας δείχνει ότι στον ψυχισμό μας τίποτα δε μένει σταθερό, αλλά όλα εξελίσσονται με τον ίδιο ρυθμό που εξελίσσεται και η φύση. Κι ότι ο κύκλος ανάπτυξης και ωρίμανσης της φύσης δε διαφέρει στην ουσία του από τη διαδικασία της προσωπικής μας εξέλιξης.

Στα πλαίσια αυτά αξίζει να δούμε πώς αντιμετωπίζει η ψυχολογική αστρολογία το ζωδιακό κύκλο και σε ποιες φάσεις ωρίμανσης της φύσης αλλά και του εαυτού αντιστοιχεί το κάθε ζώδιο.

ΚΡΙΟΣ

Από ψυχολογικής άποψης ο Κριός σχετίζεται με την έναρξη του κύκλου της ωρίμανσης. Στη φάση αυτή ο άνθρωπος κάνει το πρώτο του ξεκίνημα. Έχει μία πρωταρχική ιδέα, που δεν έχει πάρει ακόμη καμία μορφή και κανένα σχήμα. Ο ίδιος ως προσωπικότητα απλά υπάρχει χωρίς να έχει γίνει κάποια μορφοποίηση στον τρόπο που συμπεριφέρεται, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί σχήματα. Μη έχοντας όρια, ο άνθρωπος σε αυτή τη φάση δε γνωρίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Συνεπώς ψάχνεται και αναζητά τα όρια του. Δοκιμάζει τα πάντα και τραβάει τα πράγματα στα άκρα μέχρι να βρεθεί κάποιος στο δρόμο του να τον σταματήσει. Σκοπός του είναι μέσω αυτής της διαδικασίας να βγάλει από μέσα του όσο μπορεί περισσότερο τις δημιουργικές του δυνάμεις και να δει τι μπορεί να κάνει με αυτές. Μέσω της δοκιμαστικής αυτής διαδικασίας προχωρεί σιγά σιγά στη συνειδητοποίηση των ορίων του. Ακόμα και τα όρια αυτά όμως προσπαθεί να τα ξεπεράσει με σκοπό πάντα να φτάσει στο τέρμα. Βασικό στοιχείο της συμπεριφοράς του είναι η προσπάθεια για απελευθέρωση με τον ίδιο τρόπο που η ανδρική ουσία ψάχνει απεγνωσμένα το θηλυκό της αντίστοιχο για να εκτοξευτεί, για να υπάρξει. Για το λόγο, ενώ καταρχήν δεν ανέχεται τα όρια και τους περιορισμούς, στην ουσία τους αναζητεί, προκειμένου να βρει το συμπληρωματικό του. Το συμπληρωματικό του ζώδιο, ο Ζυγός, δηλώνει ακριβώς αυτό που του λείπει, την ισορροπία.

ΤΑΥΡΟΣ

Από ψυχολογικής πλευράς ο Ταύρος ακολουθεί τον Κριό ως το στάδιο εκείνο που αναζητείται η ανάπτυξη των ικανοτήτων, που αποκτήθηκαν στο στάδιο του Κριού. Ο Ταύρος έχει ξεπεράσει το στάδιο του Κριού και ξέρει πλέον ποια είναι τα όρια του και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Άρα ξέρει τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Ζητούμενο τώρα γίνεται το πώς θα αναπτύξει ταλέντα και ικανότητες πέρα από αυτά που μπορεί. Πώς θα πάει ένα βήμα παραπέρα, ώστε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του. Για το σκοπό αυτό ο Ταύρος προσπαθεί να γίνει όσο πιο ικανός γίνεται στον υλικό κόσμο. Προσπαθεί να μάθει να χειρίζεται κατά τον καλύτερο τρόπο τα υλικά αντικείμενα, όμως διαπράττει το σφάλμα να επιμένει μόνο στην ανάπτυξη ικανοτήτων που έχουν σχέση με αυτή την πλευρά της ζωής. Αγνοεί έτσι τη μη υλική πλευρά, η οποία πολλές φορές και του δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Εκεί, το συμπληρωματικό του ζώδιο ο Σκορπιός, τον διδάσκει ότι υπάρχει και μία πλευρά της ζωής άπιαστη, που πρέπει να μάθει κάποια στιγμή να τη διαχειρίζεται.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Από ψυχολογικής άποψης οι Δίδυμοι αντιστοιχούν στο τρίτο στάδιο της ωρίμανσης του ανθρώπου. Είναι το στάδιο εκείνο που το άτομο βγαίνει από τα όρια που είχε αποδεχτεί ως Ταύρος και προσπαθεί να δοκιμάσει στην πράξη αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία και τις ικανότητες που στο μεταξύ έχει αναπτύξει. Για το σκοπό αυτό επικοινωνεί με τους γύρω του δοκιμάζοντας σενάρια κι ανταλλάσσοντας πληροφορίες. Είναι πραγματιστής κι έτσι δε δίνει τόσο σημασία στα συναισθήματα όσο στα αποτελέσματα και τα δεδομένα. Το πρόβλημα του είναι ότι ανταλλάσσει πληροφορίες αποσπασματικά και αδυνατεί να δημιουργήσει ένα γενικότερο πλαίσιο για το πώς λειτουργεί τελικά η ζωή. Αυτό το πλαίσιο καλείται να του το δώσει το συμπληρωματικό του ζώδιο, ο Τοξότης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Από ψυχολογικής πλευράς ο Καρκίνος είναι το τέταρτο στάδιο της ωρίμανσης του ανθρώπου. Είναι το στάδιο που ο άνθρωπος ξεκινά να αφομοιώνει αυτά που αποκόμισε στους Διδύμους. Τα ερεθίσματα του έξω κόσμου ανασυνθέτεται και ξεκινά η κύηση μίας νέας κατάστασης, μίας νέας μορφής. Ο Καρκίνος δίνει έμφαση στα ενοποιητικά στοιχεία, γιατί η εσωστρέφειά του έχει πρωταρχικό σκοπό την ένωση των διαφόρων στοιχείων που συλλέχθηκαν από τους Διδύμους σε ένα σώμα, μία μορφή. Ωστόσο επειδή η ένωση δεν έχει επιτευχθεί ακόμα (αυτό θα γίνει στο στάδιο του Λέοντα) ο Καρκίνος εμφανίζεται ακόμη ασταθής. Μία μέρα έχει την τάδε συμπεριφορά και μία άλλη τη δείνα. Παρασύρεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα άλλοτε προς μία κατεύθυνση κι άλλοτε προς την άλλη, καθώς η δομή της μορφής μέσα του δεν είναι ακόμα σταθερή. Ο Καρκίνος συμπληρώνεται από τον Αιγόκερω που τον διδάσκει να χτίζει δομές που να σταθεροποιούν αυτό που ετοιμάζει.

ΛΕΩΝ

Από ψυχολογικής πλευράς το επόμενο στάδιο ωρίμανσης είναι το στάδιο του Λέοντα. Εδώ έχουμε δημιουργήσει πλέον τη νέα μορφή (θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γεννηθεί το βρέφος), αλλά η νέα μορφή/ύπαρξη δεν έχει ακόμη κάποια αναγνωρίσιμη ταυτότητα (πχ ένα όνομα, κάποιες ιδιότητες που να την ξεχωρίζουν από τους άλλους). Σκοπός αυτής της φάσης είναι να αποκτήσει η μορφή μία τέτοια διακριτή ταυτότητα. Η απόκτηση αυτής της ταυτότητας γίνεται μέσω της προσωπικής έκφρασης, που διαφοροποιεί το άτομο από όλα τα άλλα. Ως προσωπική έκφραση θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πολλά πράγματα, από το παιδικό παιχνίδι, ως την ατομική επιχειρηματικότητα ή την τέχνη και εν πάσει περιπτώσει οτιδήποτε κάνει κανείς στηριζόμενος αποκλειστικά στα δικά του πόδια. Κάθε τέτοιο δημιούργημα (ένα καλλιτέχνημα, μία ατομική επιχείρηση, κλπ) μετά τη «γέννηση» του, είναι αναγκαίο να αποκτήσει μία διακριτή ταυτότητα από τα άλλα, κάποια χαρακτηριστικά που θα το βοηθήσουν να γίνει γνωστό. Στη φάση αυτή και για να επιτευχθεί αυτή η απόκτηση ταυτότητας γίνονται πάλι διάφορες δοκιμές, κατά τον ίδιο τρόπο που γίνονταν στο στάδιο του Κριού. Για τις δοκιμές αυτές προσπαθούμε να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις των άλλων, από τις οποίες και εξαρτούμε τη δική μας πορεία. Είναι επομένως πολύ σημαντική για μας η αναγνώριση, καθώς μας επιτρέπει τον καθορισμό της νέας μας ταυτότητας με βάση το τι κερδίζει την αναγνώριση και τι όχι. Ψυχολογικά θα λέγαμε ότι η φάση αυτή αντιστοιχεί στη φάση του μικρού παιδιού που δοκιμάζει διάφορα για να κερδίσει την προσοχή των γονιών του. Τα σημεία που θα κερδίσει την αναγνώριση είναι κι αυτά που θα προσπαθήσει να αναπτύξει στο μέλλον. Ωστόσο στη φάση αυτή το μικρό παιδί είναι αρκετά εγωιστικό. Ο Υδροχόος ανοίγει τους ορίζοντες του Λέοντα και τον κάνει να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν κι άλλοι πέρα από αυτόν.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Από ψυχολογικής πλευράς η Παρθένος δείχνει το επόμενο στάδιο ωρίμανσης μας που είναι η αντικειμενική αξιολόγηση του εαυτού μας. Στο στάδιο αυτό η δραστηριότητα μας είναι πλέον αναγνωρίσιμη από τους άλλους, ερχόμαστε όμως στο στάδιο της αξιολόγησης. Πώς τα πάμε; Δουλεύουμε σωστά; Επιτυγχάνουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε; Ποια είναι η θέση κατάταξης μας; Η αντικειμενική αξιολόγηση του εγχειρήματος είναι το στάδιο της Παρθένου. Στο στάδιο αυτό όπως και στον Ταύρο αναζητούμε τη βελτίωση των ικανοτήτων μας, βρίσκοντας τα σημεία εκείνα που δε λειτουργούν σωστά ή στα οποία υπολειπόμαστε από τους άλλους. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθούμε και να βελτιώσουμε και το αποτέλεσμα της εργασίας μας. Το πρόβλημα που έχουμε όμως στο στάδιο της Παρθένου είναι ότι για κάθετι που δεν καταλήγει σε σωστό αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι φταίει κάτι που κάνουμε εμείς. Αν πχ το μαγαζί δεν έχει δουλειά, φταίει ότι δεν έχουμε φτιάξει ωραία βιτρίνα. Αν η μουσική δεν ακούγεται σωστά, φταίει ο τρόπος που παίξαμε κάποιο μουσικό όργανο. Η Παρθένος αδυνατεί να συλλάβει ότι για κάποια πράγματα στη ζωή υπάρχουν και αιτίες που οφείλονται στους άλλους και όχι σε μας. Για παράδειγμα η δουλειά μας μπορεί να έχει πέσει επειδή έχει οξυνθεί ο ανταγωνισμός. Είναι σημαντικό λοιπόν στο στάδιο αυτό να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και ζητήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε και κινούνται χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτά. Ο Ιχθύς είναι αυτός που μας διδάσκει ότι υπάρχουν και πράγματα που απλά δεν αλλάζουν ή αλλάζουν χωρίς εμάς.

ΖΥΓΟΣ

Από ψυχολογικής πλευράς στο ζώδιο του Ζυγού εισερχόμαστε σε μία νέα φάση ωρίμανσης που έχει να κάνει με την προσέγγιση των άλλων. Προσπαθούμε πλέον να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη συμβίωση με τους άλλους παρά στις ικανότητες και την προσωπικότητα τη δική μας. Βέβαια, μέσα από την επαφή με τους άλλους ωριμάζουμε και εμείς και μεταβάλλουμε τη συμπεριφορά μας. Κι αυτό γιατί αναπτύσσουμε δεξιότητες συνεργασίας ή συμβίωσης με τους άλλους. Στο ζώδιο του Ζυγού για παράδειγμα διαπιστώνουμε την ανάγκη της ομαδικότητας. Συνειδητοποιούμε ότι σαν και μας υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες ή επιχειρηματίες με κοινά συμφέροντα αλλά και διαφορές. Η συνειδητοποίηση αυτή μας κάνει να καταλάβουμε για πρώτη φορά την αξία της συμμετοχής σε ομάδες. Οργανωνόμαστε στο σύλλογο της γειτονιάς και κάνουμε γνωριμίες. Συνάπτουμε συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα. Αντιμετωπίζουμε την κρίση της αγοράς σαν ένα κοινό πρόβλημα όλων κι όχι μόνο ατομικά δικό μας. Προκειμένου να ενταχθούμε σε μία ομάδα, προσπαθούμε να είμαστε ελκυστικοί και δίνουμε έμφαση στο πώς μιλάμε, τη διπλωματία μας και τη γενική εικόνα που δίνουμε προς τα έξω. Προσπαθούμε να τα έχουμε με όλους καλά και να μη χαλάμε χατίρι σε κανέναν. Κάπου εκεί ίσως αρχίζουμε και χάνουμε ωστόσο την ιδιαιτερότητα της δικής μας γνώμης. Ο Κριός από το παρελθόν μας θυμίζει όμως ότι η ευθύτητα καμιά φορά είναι καλύτερος σύμβουλος από τη διπλωματία.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Στο Σκορπιό περνάμε στη φάση εκείνη της ωρίμανσης που καλούμαστε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Άν η προσπάθεια μας ως τώρα πήγαινε καλά, είναι περίπου βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα περάσουμε και σε δύσκολες εποχές. Τα οικονομικά μας δε θα πηγαίνουν τόσο καλά, ίσως να μην έχουμε καταφέρει να συνεννοηθούμε με τους άλλους, μπορεί να συμπαθήσαμε κάποιον τόσο πολύ που να μπήκαμε στο δίλημμα να τον ευνοήσουμε, σε κάθε περίπτωση καλούμαστε στη φάση αυτή να κάνουμε κάποιες δύσκολες επιλογές. Είμαστε σε μία φάση ανάλογη με αυτή που βρισκόταν ο Ηρακλής όταν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στο μονοπάτι της Αρετής και της Κακίας. Αυτό που μαθαίνουμε όμως στην ουσία ερχόμενοι αντιμέτωποι με αυτές τις επιλογές είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο κάναμε ως τώρα όσα κάναμε δεν αρκεί πλέον για να μας βοηθήσει να πάμε παραπέρα. Χρειάζεται μία αλλαγή και μάλιστα δραστική. Έτσι η ανάγκη της εκλογής μας κάνει να μετασχηματιζόμαστε εσωτερικά και να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Σε όλο αυτό το στάδιο όμως νιώθουμε ανασφάλεια και αδυναμία να συγκρατήσουμε τους φόβους μας και τα ένστικτα μας. Έτσι αυτά βγαίνουν προς τα έξω με βίαιο τρόπο και απαιτείται να αναπτύξουμε τη θέληση μας για να τα συγκρατήσουμε. Το στάδιο του Σκορπιού είναι ένα στάδιο ωρίμανσης γεμάτο πάθη και δυσκολίες. Ωστόσο η ζωή μας δε χρειάζεται πάντα να είναι τόσο πολύπλοκη. Ο Ταύρος από το παρελθόν θυμίζει στο Σκορπιό ότι υπάρχει και η λύση της απλής ζωής χωρίς περίπλοκες σχέσεις και εξαρτήσεις.

ΤΟΞΟΤΗΣ

Στον Τοξότη μπαίνουμε σε μία νέα φάση εξέλιξης που συνιστά ένα νέο κύκλο μετά τις δύσκολες αποφάσεις που κληθήκαμε να λάβουμε στο Σκορπιό. Μετά τις δύσκολες επιλογές, στη φάση αυτή επιθυμούμε να τα αφήσουμε όλα πίσω και να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει η αναδιάταξη που κάναμε στη ζωή μας. Οι δύσκολες επιλογές μας έχουν γεμίσει με εμπειρία και πολλά βιώματα και πλέον με την πείρα της ζωής προσπαθούμε να ερευνήσουμε νέα μονοπάτια. Η εμπειρία του Σκορπιού μας έχει διδάξει ότι η ζωή είναι σύντομη και δεν πρέπει να σπαταλάμε το χρόνο μας σε θεωρίες, αλλά να ζούμε όσο γίνεται τη στιγμή και να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για πρόοδο που μας δίνεται. Ξέρουμε ότι η ζωή είναι σύντομη και προσπαθούμε να τη ζήσουμε όσο γίνεται πιο έντονα. Αποφεύγουμε να ξαναδεσμευτούμε σε ψυχοφθόρες καταστάσεις που μας τρώνε την ενέργεια και προσπαθούμε η ζωή μας να είναι χαρούμενη και περιπετειώδης. Ο κίνδυνος που έχουμε σε αυτή τη φάση είναι να πιστέψουμε ότι ο δικός μας δρόμος είναι και ο μόνος που είναι σωστός. Οι Δίδυμοι μας θυμίζουν από το παρελθόν ότι δεν είμαστε παντογνώστες κι ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για άλλους ανθρώπους με διαφορετικά πιστεύω.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Από ψυχολογικής πλευράς στο στάδιο του Αιγόκερω ο άνθρωπος φτάνει στο απόγειο της προσωπικής του εξέλιξης. Στο σημείο της κορυφής κουρασμένος από τη συνεχή περιπέτεια αποφασίζει να κατασταλάξει. Προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του, που την έχει κατακτήσει με πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια. Οργανώνει τον κόσμο γύρω του, ώστε να εργάζεται παραγωγικά και να παράγει το αποτέλεσμα που είναι επιθυμητό στον ίδιο. Δουλεύει με σχέδια και στόχους μετρώντας την παραγωγικότητα της εργασίας. Γνωρίζει την αξία της συμμετοχής στην κοινωνία, αλλά χρησιμοποιεί πλέον την οργάνωση της για την επίτευξη στόχων και δεν προσπαθεί πλέον απλά να αρέσει στους άλλους. Προσπαθεί απλά να διαπραγματευτεί μαζί τους για να καθορίσει τις σφαίρες επιρροής και να ορίσει κάποιους κανόνες σωστής συνεργασίας και συμπεριφοράς. Δίνει έμφαση στους κανόνες και τις δομές, γιατί επάνω σε αυτούς στηρίζει την προσδοκία του για διατήρηση των κεκτημένων. Ο κίνδυνος σε αυτή τη φάση είναι η ροπή προς τον αμοραλισμό. Οι στόχοι δεν είναι κάτι ψυχρό και απάνθρωπο, αλλά πρέπει να σχετίζονται με τους ανθρώπους. Ο Καρκίνος από το παρελθόν του θυμίζει ότι οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά όντα και οι κανόνες υπάρχουν για να έχουν και εξαιρέσεις.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Από ψυχολογικής πλευράς στο στάδιο του Υδροχόου ο άνθρωπος επαναπροσδιορίζει τη σχέση του με τους κανόνες και διαπιστώνει τη σχετικότητα ισχύος τους. Εξατομικεύει την εφαρμογή τους και προσεγγίζει τους ανθρώπους ατομικά εφαρμόζοντας τους κατά περίπτωση. Από την έμφαση στους κανόνες, εδώ η έμφαση δίνεται στον άνθρωπο και την ιδιαιτερότητα του. Κάθε άνθρωπος θεωρείται ξεχωριστός και ως τέτοιος γίνεται αντικείμενο υπεράσπισης. Για το σκοπό αυτό οι δομές και η οργάνωση δεν αρκούν πλέον και μάλιστα καμία φορά βλάπτουν γιατί ισοπεδώνουν. Γι’ αυτό αναζητείται μία διαφορετική φόρμουλα συνεργασίας και συμβίωσης με τους άλλους. Συνεκτικό στοιχείο γίνονται πλέον οι ιδέες και τα πιστεύω κι όχι οι κανόνες της εφαρμογής τους. Αναζητούνται πνευματικές σχέσεις ως σχέσεις που να ενώνουν τους ανθρώπους και δίνεται έμφαση στη φιλία ως μίας καθαρά πνευματικής σχέσης. Οι συνεκτικοί αυτοί δεσμοί λειτουργούν δίνοντας μία κοινή κατεύθυνση στις ομάδες, ωστόσο ενθαρρύνουν και τη δημιουργία ομαδικών τάσεων που δυσκολεύουν την ατομική έκφραση. Έτσι η συμπόρευση αυτή γίνεται καμιά φορά καταπιεστική και ανελεύθερη, καθώς δεν επιτρέπει σε κάποιον να αποκλίνει σε κάτι από αυτό που κάνει η ομάδα. Ο Λέων από το παρελθόν διδάσκει ότι χρειάζεται ακόμα κι όταν συμβιώνουμε σε ομάδες είναι σημαντική η ύπαρξη ξεχωριστής ατομικής ταυτότητας στον καθένα από μας.

ΙΧΘΥΣ

Από ψυχολογικής πλευράς στο στάδιο των Ιχθύων η ένωση με τους άλλους περνάει σε ένα περισσότερο συναισθηματικό επίπεδο. Συνυπάρχουμε με τους άλλους όχι επειδή τους καταλαβαίνουμε αλλά επειδή τους νιώθουμε. Αυτό που μας ενώνει με αυτούς είναι η συμπόνοια και όχι η πνευματική κατανόηση. Στον Υδροχόο τα συνεκτικά στοιχεία είναι οι ιδέες, στους Ιχθύς είναι τα κοινά συναισθήματα αποδοχής ή αποστροφής που νιώθουμε ως κοινή γνώμη απέναντι στα πράγματα. Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο στο στάδιο αυτό αφηνόμαστε πλέον να μας παρασύρει το ρεύμα του κόσμου. Οι αντιστάσεις μας πέφτουν και γινόμαστε ένα με την πλανητική ζωή. Η αίσθηση της κοινής μοίρας όλων μας γίνεται βίωμα. Συμπάσχουμε με τους ανθρώπους που πονούν αλλά και με την ίδια τη φύση. Γνωρίζουμε την κοινή μοίρα που μας περιμένει όλους στο τέλος της ζωής μας και νιώθουμε πόσο μάταια είναι η προσπάθεια επίτευξης προσωπικών στόχων που μετά από λίγα χρόνια δε θα θυμάται κανείς. Αυτή η αίσθηση της ματαιότητας κάνει τους Ιχθύς να θεωρούν αδιέξοδη οποιαδήποτε προσωπική δράση και προσπάθεια για διάκριση. Αυτό τους κάνει να παραιτούνται από τη ζωή και να μην προσπαθούν πλέον να διορθώσουν τίποτε. Η Παρθένος από το παρελθόν έρχεται να τους θυμίσει ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αναλάβουμε να αλλάξουμε μόνοι μας, χωρίς να αφηνόμαστε αδύναμοι στο έρμαιο της μοίρας.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved