Ο μύθος του Αιγόκερω και τί συμβολίζει

Δεν είναι ένας ο μύθος που συνοδεύει την προέλευση του αστερισμού του Αιγόκερω, αλλά αρκετοί. Θα σταθούμε σήμερα, στους δυο πιο βασικούς.

Ο μύθος του Αιγόκερω και τί συμβολίζει


Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι κατά τους Πλατωνικούς, ο αστερισμός του Αιγόκερω, ονομαζόταν «η Πύλη των Ψυχών», γιατί θεωρούσαν ότι οι ψυχές περνούσαν από αυτόν τον αστερισμό κατά την άνοδό τους στον ουρανό.

Ο πρώτος μύθος, έχει να κάνει με τον… Δία! Ο πατέρας του Δία, ο Κρόνος, όπως έκανε κι ο δικός του πατέρας (ο Ουρανός), κατάπινε τα παιδιά του, γιατί φοβόταν ότι θα είχε την ίδια μοίρα. Η μητέρα του Δία όμως, η Ρέα, θέλησε να σώσει το τελευταίο από τα παιδιά της και έδωσε στον Κρόνο να καταπιεί μια φασκιωμένη πέτρα. Ο Κρόνος την κατάπιε και η Ρέα για να γλυτώσει τον Δία, τον έκρυψε σε μια σπηλιά μαζί με μια κατσίκα –την Αμάλθεια-, η οποία έτρεφε τον Δία με το γάλα της. Άθελά του ο μικρός, αλλά δυνατός Δίας, έσπασε το κέρατο της κατσίκας, το οποίο έχοντας θεϊκές ιδιότητες, παρείχε τροφές σε αφθονία. Αυτό είναι και το λεγόμενο κέρας της αμάλθειας.

Όταν –σύμφωνα με το μύθο- ο Δίας έγινε ο αρχηγός των Θεών (νικώντας τους Τιτάνες), για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στην Αμάλθεια, την μετέτρεψε σε αστερισμό.

Ο δεύτερος –πιο γνωστός μύθος- έχει να κάνει με τον Θεό Πάνα. Σε αυτή τη δεύτερη –αν και μπερδεμένη- εκδοχή, η Θεά Γαία (που μισούσε τους Θεούς γιατί νίκησαν τα παιδιά της τους Τιτάνες-), έστειλε τον γιο της, τον Τυφώνα, που ήταν ένα τέρας με τρομακτική μορφή, να κυνηγήσει τους Ολύμπιους. Ο Τυφώνας είχε γυναίκα την Έχιδνα και παιδιά τους θεωρούνται ο Κέρβερος (σκύλος φύλακας του Άδη, ο Όρθος (επίσης δικέφαλος σκύλος), η Λερναία Ύδρα και η Χίμαιρα. Έτσι, για να πάρετε μια ιδέα πόσο φρικτός ήταν!

Όταν λοιπόν ο Τυφώνας πήγε να κυνηγήσει για να σκοτώσει τους θεούς, ο Πάνας τους συμβούλεψε να πάνε στην Αίγυπτο και για να κρυφτούν, μεταμορφώθηκαν σε ζώα. Ο τραγοπόδαρος Πάνας, μπήκε ο μισός στον Νείλο για να κρυφτεί. Το κάτω του μισό, μεταμορφώθηκε σε ψάρι (εξ ου κι η φιγούρα του Αιγόκερω ως μισού κατσίκα και μισού ψάρι). Ο Πάνας –κατά μια εκδοχή- έβγαλε ένα πολύ δυνατό ουρλιαχτό για να προειδοποιήσει τους Θεούς και τρόμαξε τον Τυφώνα (από εκεί βγαίνει κι η λέξη «πανικός»), τον οποίο νίκησε στην συνέχεια ο Δίας. Ο τελευταίος για να ευχαριστήσει τον Πάν, τον έκανε αστερισμό.

Σε μια ακόμη εκδοχή, ο Πάνας, όταν ο Τυφώνας αφαίρεσε στην μάχη του με τον Δία τα νεύρα των χεριών και των ποδιών του τελευταίου, τον βοήθησε (μαζί με τον Ερμή) να αποκαταστήσει τα νεύρα των χεριών του και να νικήσει με τους κεραυνούς του τον Τυφώνα, τον οποίο και έθαψε στο βουνό Αίτνα της Σικελίας, το οποίο μετατράπηκε σε ηφαίστειο. Ξανά, ο Δίας για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Πάνα, τον έκανε αστερισμό!

Σημειώστε ότι σε αυτή την τελευταία εκδοχή, υπάρχει κι εκείνη που θέλει τον Αιγιπάν (γιο του Δία και της Αίγης-συζύγου του Πάνα), ο οποίος είχε σώμα κατσίκας κι ουρά ψαριού), να είναι εκείνος που με την βοήθεια του Ερμή, σώζουν τον πατέρα τους Δία. Έκλεψαν τα νεύρα των χεριών και ποδιών του, που είχε κλέψει και κρύψει στο Κωρύκειο Άντρο της Κιλικίας ο Τυφώνας και του τα ξαναπροσάρμοσαν για να τον νικήσει.

Διάβασε επίσης:

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον Αιγόκερω

Να γιατί ο Αιγόκερως είναι το καλύτερο ζώδιο

Οι στατιστικές πίτες του Αιγόκερω

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved