Αστρολογία-Πίστη και Λογική

γράφει η Κοραλλία Μόζορα
Παπασταύρου Λίντα
Αστρολογία-Πίστη και Λογική

Οι επιστήμονες συχνά καταφέρονται εναντίον της αστρολογίας και με κάθε ευκαιρία την απαξιώνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί η αστρολογία και η επιστήμη βασίζονται σε δύο αντίθετες έννοιες, η αστρολογία βασίζεται στην πίστη και η επιστήμη στην λογική. Πίστη είναι κάθε πεποίθηση που δεν μπορεί να αποδειχτεί με την λογική, όπως είναι για παράδειγμα η πίστη στον Θεό. Από την άλλη η επιστήμη είναι καθαρά και μόνο γνώση που βασίζεται στην λογική απόδειξη.

Έτσι, η επιστήμη πιστεύει σ’ ένα σύμπαν που δημιουργήθηκε τυχαία μέσα από φυσικές και χημικές διεργασίες, ένα σύμπαν που λειτουργεί καθαρά με τους νόμους της φυσικής, χωρίς άλλες προεκτάσεις που δεν μπορεί να αποδείξει η λογική. Από την άλλη, η αστρολογία πιστεύει σ’ ένα σύμπαν στο οποίο η φυσική του διάσταση έχει μια άρρηκτη εσωτερική σχέση με την ίδια την Ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι κι η επιστήμη βασίζεται σε μια πίστη, στην πίστη ότι στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτε αν δεν το αποδεικνύει η λογική. Ας δούμε τι σημαίνει αυτή η πίστη. Ένας προγραμματιστής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που να κάνει ό,τι ο ίδιος θελήσει. Ξέρει με βεβαιότητα ότι ένα πρόγραμμα δεν μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του ξαφνικά σ’ ένα υπολογιστή ούτε και να εξελιχτεί ή να τροποποιηθεί από μόνο του. Ξέρει με βεβαιότητα ότι ένα πρόγραμμα ΧΡ δεν μπορεί να γίνει από μόνο του Windows 7. Όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το τελειότερο «πρόγραμμα» της Ζωής, το DNA, δημιουργήθηκε, εξελίχτηκε και τροποποιείται από μόνο του. Αυτό κι αν είναι πίστη! Αυτό δεν είναι μια πίστη που απλώς δεν μπορεί η λογική να αποδείξει αλλά μια πίστη που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την λογική τους και την καθημερινή τους εμπειρία.

Το να λέμε ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε τυχαία είναι σαν να λέμε ότι ένας ανεμοστρόβιλος πέρασε πάνω από ένα κατάστημα εξαρτημάτων αυτοκινήτων και στροβιλίζοντάς τα δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο. Τι πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί αυτό; Λογικά είναι οι ίδιες πιθανότητες που υπάρχουν με το να καθίσει ένας πίθηκος μπροστά σ’ ένα Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και κτυπώντας τυχαία τα πλήκτρα να γράψει κάποια στιγμή την Οδύσσεια του Ομήρου. Η πίστη ότι δεν υπάρχει τίποτε πέρα από την τρέχουσα λογική μας μου φαίνεται πιο παράλογη από την πίστη ότι υπάρχουν πράγματα που η τρέχουσα λογική μας δεν μπορεί ακόμα να αποδείξει.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved