Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη: «Ζωγραφίζω, όπως αναπνέω»

Η Τέχνη της έχει παγκόσμια αναγνώριση. Εχει τιμηθεί με βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Τα έργα της έχουν ρίξει "άγκυρα" σε διάφορα λιμάνια του κόσμου. Οι εμπνεύσεις της έχουν "ταξιδέψει" το κοινό σε γέφυρες, λιμάνια και πόλεις της γης.

Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη: «Ζωγραφίζω, όπως αναπνέω»

Συνέντευξη στη Ρούλα Κοτσέτα

Καθοριστική πόλη η Νέα Υόρκη. Η πόλη που εμπνέει κάθε είδους καλλιτέχνη. Η πόλη των αντιθέσεων, η πόλη που η ζωγραφική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού στην περιοχή του Σόχο, βρήκε στέγη η Τέχνη του δημιουργού που ξεχωρίζει....Γι αυτό και η Νέα Υόρκη με τις πολλές γέφυρες δεν θα μπορούσε να μην εμπνεύσει την Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη. Η πρώτη μας συνάντηση, πριν πολλά χρόνια έγινε στο Μανχάταν. Η έντονη προσωπικότητά της, που αποτυπώνεται και στα έργα της, η ευαισθησία της, η απλότητα, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

4 Bridges

Εχοντας μία πορεία χρόνων στην Τέχνη, αλλά και ως σύζυγος του πρώην υπουργού και βουλευτή Σήφη Βαλυράκη, το όνομα της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, αναφέρθηκε άπειρες φορές σε στήλες πολιτιστικών σελίδων αλλά και παραπολιτικών. Πάντα με θετικά σχόλια.

Personal Photo a

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, βρήκε την αναγνώρισή της, ως δημιουργός από "εξω". Χρόνια τώρα, εκθέτει επιλεκτικά τα έργα της σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ πολλά έργα της κερδίζουν τους φανατικούς συλλέκτες της Τέχνης σε δημοπρασίες.

Καλοκαιρινός σταθμός, η Σύρος. Η Πινακοθήκη στην Ερμούπολη, που έχει φιλοξενήσει έργα διασήμων δημιουργών, ανοίγει τις πόρτες της...σε μία αναδρομική έκθεση της Μίνας-Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, για την οποία μας μιλά η ίδια στην συνέντευξη που ακολουθεί. Επιπλέον, εκφράζει την γνώμη της για την παγκόσμια αγορά της Τέχνης, ενώ δεν διστάζει να μας αποκαλύψει πως είναι να είσαι σύζυγος ενός πολιτικού. Ο γάμος της άλλωστε με τον Σήφη Βαλυράκη έκλεισε την τρίτη δεκαετία!

2 Bridges

- Τι θα δούμε στην έκθεση σας στην Σύρο;
Στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στο Παλιό Τελωνείο της Σύρου έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω ένα σύνολο από τις θεματικές μου ενότητες, στη διάρκεια της εικαστικής μου πορείας όπως «Λιμάνια», «Γερανοί», «Καράβια», «Πόλη-Κίνηση», «Formula 1», «Αθλητές», «Δένδρα», και έναν «Μυστικό Δείπνο» αφιέρωμα στον Φλωρεντινό δάσκαλο Andrea del Sarto.Η έκθεση έχει τη μορφή αναδρομής θα έλεγα, ενώ συγχρόνως υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ των έργων ,ένας συνδυασμός σε σχέση με τις θεματικές. Για αυτό και ο τίτλος της έκθεσης είναι: «Ταξίδια-Διασταυρώσεις, σκηνοθετημένα με ένα συγκεκριμένο φωτισμό σαν σε σκοτεινή αίθουσα".

un

- Πιστεύετε πως η ελληνική τέχνη είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό;
Δυστυχώς η Ελληνική σύγχρονη τέχνη δεν είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, βλέπε Kounelis, Dafnis, L.Samaras κα. Καλλιτέχνες εδραιωμένοι εδώ και χρόνια έξω. Δεν μιλάμε για σήμερα που οι περιπτώσεις είναι πιο μεμονωμένες και σπάνιες και οι συνθήκες διαφορετικές...Οι δε σχέσεις καχύποπτες!!

-Τι αποτελεί για εσάς δημιουργία;

Δημιουργία-Ζωγραφίζω-όπως αναπνέω. Τόσο καθοριστική.

- Θέλετε να μοιράζεστε βιώματά σας με το κοινό; Δημιουργείτε αυτή την περίοδο;
Ο καλλιτέχνης οφείλει να δίνει στον εαυτό του διαστήματα σιωπής. Ο «καλλιτέχνης» έχει δυνατότητα και την τύχη να μοιράζεται τα βιώματά του με τον κόσμο και αυτό είναι μια μορφή διαλεκτικής «διαλόγου" . Κάθ' οτι «το έργο» είναι αυτό με το οποίο το κοινό επικοινωνεί και συνομιλεί. Ετσι, η ψυχική κατάθεση, η καταγραφή των βιωματικών καταστάσεων «συνδιαλέγονται» με τον «θεατή».

sifis

- Η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά τέχνης;
Μα στις φάσεις σιωπής επιτελείται η ουσιαστική «δημιουργία». Μέσα από εσωτερικές διεργασίες. Η Παγκόσμια Κρίση έχει επηρεάσει σε «Παγκόσμια» κλίμακα την αγορά της τέχνης εκτός φωτεινών εξαιρέσεων όπως την Κίνα και την Ιαπωνία. Δεν μιλώ για την Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη.

parthe

Η αγορά τέχνης στη χώρα μας είναι πολύ μικρή και περιορισμένη. Βέβαια οι σταθερές «αξίες» καλά κρατούν .Το φαινόμενο αυτής της εξαιρετικά βαθιάς κρίσης στην αγορά της τέχνης στην Ελλάδα οφείλεται στο ότι είχαν δημιουργηθεί «πλασματικές» αξίες που κατέρρευσαν.

moralis

- Είστε παντρεμένη με έναν πολιτικό πρόσωπο που επί χρόνια ήταν στην επικαιρότητα. Πιστεύετε πως σας βοήθησε η δημοσιότητά του να αναγνωριστείτε περισσότερο;

Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Το ότι ήμουν με ένα σημαντικό πολιτικό ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκαν «αντιπαλότητες» σοβαρές στον δικό μου καλλιτεχνικό χώρο. Αντιπαλότητες που για να ξεπεραστούν χρειάσθηκε η «επίσημη» αναγνώριση που ήρθε «απ' έξω προς τα μέσα». Εννοώ από την Ιταλία και την Αμερική μετά τις συνεργασίες και τις βραβεύσεις μου.

un3

- Πως είναι η καθημερινότητά σας με έναν σύζυγο-πολιτικό;

Ήταν δύσκολο το ότι εγώ στον δικό μου χώρο ήμουν καθαρά αυτόνομη, σε ότι είχε να κάνει με την πλευρά του σπουδαίου πολιτικού που έχω δίπλα μου. Το θέμα είναι ότι η σχέση μας είναι «συμπληρωματική» και επιβιώνει 30 χρόνια μέσα από τις διαφορετικότητες μας, και συγχρόνως μέσα από τους κοινούς μας τόπους, τις αρχές μας και τις αξίες μας.

poros

Η έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο, με τίτλο "Journeys-Intersections" - "Ταξίδια - Διασταυρώσεις" θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 και ώρα 21.00.

Δείτε το βίντεο-αφιέρωμα στη Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη.

{youtube}9VCPMey-_9o{/youtube}

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved