Οι τελευταίες Κινέζες με τα «πόδια του λωτού»

O κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του σύμβολα ομορφιάς.

Οι τελευταίες Κινέζες με τα «πόδια του λωτού»

Κατά το παρελθόν ήταν ιδιαίτερα παράξενα. Piercing σε διάφορα σημεία του σώματος και τατουάζ είναι τα πιο συνηθισμένα.

Στην Κίνα, όμως, μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα υποχρέωναν τις γυναίκες σε ένα επίπονο... ακρωτηριασμό στα πόδια. Για να μπορέσουν να καλοπαντρευτούν.

Η πρακτική ονομαζόταν «δεσμευμένα πόδια» ή «πόδια λωτοί». Τα κορίτσια υφίσταντο αυτό το... βασανιστήριο όταν βρίσκονταν στην ηλικία μεταξύ των τεσσάρων και των εννέα ετών, περίπου, πριν ακόμη τα πόδια τους αναπτυχθούν πλήρως και συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το κρύο ήταν έντονο και τα άκρα τους μουδιασμένα.

Σκοπός ήταν να μικρύνουν όσο το δυνατό περισσότερο τα πόδια τους, αφού το μικρό πόδι φανέρωνε πλούτο, γυναίκα που δεν χρειαζόταν να δουλέψει για να ζήσει και εξασφάλιζε και έναν καλό γάμο., αναφέρει το iefimerida.gr

Τα πόδια των κοριτσιών εμποτίζονταν με ένα μείγμα από βότανα και αίμα ζώων για να μαλακώσουν τα νύχια τους και να μπορέσουν να κοπούν όσο το δυνατό πιο μέσα. Στη συνέχεια τα δάχτυλα των ποδιών κουλουριάζονταν προς την πατούσα και σπρώχνονταν προς τα πίσω μέχρι να σπάσουν. Στη συνέχεια με επιδέσμους τα κρατούσαν πιεσμένα προς τα πίσω.

Οι επίδεσμοι έβγαιναν τακτικά για να πλυθούν τα πόδια και στη θέση τους τοποθετούνταν άλλοι οι οποίοι δένονταν ακόμη πιο σφιχτά.

Η πρακτική ήταν επίπονη και άκρως επικίνδυνη με πολλά από τα κορίτσια που υποβλήθηκαν σε αυτή να καταλήγουν ακρωτηριασμένα. Ακριβώς αυτό το γεγονός, άλλωστε, έδωσε το έναυσμα της δημιουργίας ενός κινήματος κατά της εφαρμογής του ήδη από το1800 και το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη απαγόρευσή του το 1911, αν και συνεχίστηκε σε ορισμένες επαρχίες μέχρι το 1939 τουλάχιστον.

Εκατό και πλέον χρόνια μετά την απαγόρευση οι γυναίκες στις επαρχίες της Κίνας που είχαν υποβληθεί στην πρακτική αυτή και ζουν ακόμη είναι ελάχιστες. Αυτές έβαλε σαν σκοπό να εντοπίσει και να φωτογραφίσει η φωτογράφος Τζο Φάρελ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved