Τι ήταν αυτό που έκανε την 20χρονη εργάτρια της Apple να θέλει να πεθάνει

Συγκλονίζει η ιστορία της 20χρονης Κινέζας εργάτριας που πήδηξε από τον τέταρτο όροφο της εταιρείας που κατασκευάζει προϊόντα της Apple – Επεσε σε κώμα για 12 ημέρες και επέζησε, αλλά έμεινε παράλυτη από τη μέση και κάτω.

Τι ήταν αυτό που έκανε την 20χρονη εργάτρια της Apple να θέλει να πεθάνει

Τα προϊόντα της Apple μπορεί να είναι πολύ ιδιαίτερα και περιζήτητα και να πωλούνται σε υψηλές τιμές, όμως «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός». Ήταν μόλις λίγα χρόνια πριν, όταν διεθνή μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν για τον κινέζικο κολοσσό Foxconn Longhua, ο οποίος -κυρίως φτιάχνει τις συσκευές της Apple, αλλά και των εταρειών Samsung, Sony και Dell.

Η Guardian με άρθρο της επαναφέρει στη δημοσιότητα μια ιστορία που έχει ξεχαστεί με τη δημοσιοποίηση του εφιάλτη που έζησε ένα νεαρό κορίτσι στην Κίνα, που πίστευε πως, εάν εργαστεί για την Foxconn Longhua, θα κερδίσει κάτι από τη λάμψη της Apple και παραλίγο να πεθάνει!

«Ήταν περίπου οκτώ το πρωί, όταν στις 17 Μαρτίου του 2010 η Τιάν Γιου πήδηξε από τον τέταρτο όροφο του εργοστασίου Foxconn Longhua. Τον τελευταίο μήνα η έφηβη εργαζόταν ασταμάτητα στον τομέα της συναρμολόγησης για προϊόντα της Apple, όπως το iPhone και το iPad», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Το ίδιο ακριβώς κάνουν 400.000 υπάλληλοι: Παράγουν smartphones και ταμπλέτες διάφορων εταιρειών, προϊόντα που καταλήγουν σε σπίτια Αμερικανών και Βρετανών Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 υπάλληλοι της Foxconn Longhua έφτιαχναν 137.000 iPhones την ημέρα, ή περίπου 90 συσκευές το λεπτό», προσθέτει.

«Τον ίδιο χρόνο, 18 υπάλληλοι -κανείς τους δεν ήταν άνω των 25 ετών- αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι 14 από αυτούς πέθαναν. Η Τιάν Γιου ήταν μια από τους «τυχερούς». Έπεσε σε κώμα για 12 ημέρες και επέζησε, αλλά έμεινε με κατάγματα στην σπονδυλική στήλη και στους γοφούς της, ενώ είναι παράλυτη από τη μέση και κάτω. Ήταν μόλις 17 ετών», συνεχίζει η Guardian.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 η Γιου, έφυγε από το χωριό της στην κεντρική Κίνα, προκειμένου να βγάλει κάποια χρήματα για να υποστηρίξει τη φτωχή οικογένειά της. Ως δώρο, ο πατέρας της έδωσε λιγότερα από 58 ευρώ και ένα μεταχειρισμένο κινητό ώστε να μπορεί να καλεί στο σπίτι. Μετά από ένα ταξίδι περίπου 700 μιλιών, η Γιου έφτασε στην Foxconn Longhua. Το εγχειρίδιο των εργαζομένων προέτρεπε: «Βιαστείτε να ακολουθήσετε τα καλύτερα όνειρά σας, για να έχετε μια υπέροχη ζωή». Μόνο που η Γιου δεν θυμάται την καθημερινότητά της ως ιδιαίτερα μαγευτική», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η 17χρονη τότε Γιου, «εργαζόταν για πάνω από 12 ώρες κάθε ημέρα και συνολικά έξι ημέρες την εβδομάδα. Ήταν υποχρεωμένη να παραστεί στις πρώτες συναντήσεις εργασίας χωρίς να λάβει αμοιβή, ενώ παρέλειπε γεύματα για να κάνει υπερωρίες. Και όσον αφορά στα διαλείμματα για τουαλέτα ήταν περιορισμένα, ενώ για όποιο λάθος έκανε ακολουθούσαν φωνές. Και όμως δεν υπήρχε καμία εκπαίδευση στην εταιρεία».

«Απομονωμένη σε μια πόλη μακριά από την οικογένειά της, μη μπορώντας να κάνει φίλους ή ακόμα και να κοιμηθεί αξιοπρεπώς για μια νύχτα η μικρή Γιου, τελικά ξέσπασε, όταν τα αφεντικά της δεν την πλήρωσαν για την εργασία ενός μήνα, λόγω κάποιου διοικητικού λάθους. Βρισκόμενη σε απόγνωση, πήδηξε από ένα παράθυρο στον τέταρτο όροφο. Η εταιρεία της όφειλε 162 ευρώ με βάση τις βασικές αποδοχές και τις υπερωρίες της, ένα ποσό που είναι περίπου το ένα τέταρτο του κόστους αγοράς του νέου iPhone 5», γράφει η Guardian.

«Έπειτα από την απόπειρα αυτοκτονίας της, η Γιου έλαβε την «ανθρωπιστική βοήθεια» του ποσού των 20.842 ευρώ από την εταιρεία, για να τη βοηθήσουν να γυρίσει σπίτι. Σύμφωνα με όσα είπε ο πατέρας της: «Ήταν σα να επρόκειτο για την αγορά και την πώληση ενός πράγματος «. Μόνο πέρυσι, ο Τιμ Κουκ, ο σημερινός CEO της εταιρείας Apple, έλαβε 4 εκατ. δολάρια από τις πωλήσεις των προϊόντων του αμερικανού κολοσσού», καταλήγει.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved