Δείτε πως φτιάχνουμε ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!!! (video)

Το 1995, ο Νιγηριανός δάσκαλος Mohammed Bah Abba δημιούργησε ένα σύστημα ψύξης των τροφίμων που δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια ή καύσιμα για να λειτουργήσει.

Δείτε πως φτιάχνουμε ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα!!! (video)

Αυτό το ψυγείο είναι γνωστό ως Pot-in-Pot (στα ισπανικά: γλάστρα σε γλάστρα) ή Zeer και γίνεται μόνο δύο γλάστρες, άμμο, πορώδες υλικό μεταξύ τους και ένα υγρό πανί τοποθετημένο μεταξύ τους.
Η αρχή λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι η εξατμιστική ψύξη. Όταν το νερό εξατμίζεται από το πανί απορροφά την ενέργεια (λανθάνουσα θερμότητα) του εσωτερικού δοχείου, το οποίο διατηρείται δροσερό. Δυστυχώς, το pot-in-pot λειτουργεί μόνο σε ξηρό, υγρό κλίμα, επειδή το νερό δεν εξατμίζεται.

Κατασκευή

1. Πάρτε δύο μεγάλα τερακότα ή πήλινα αγγεία (σμάλτο). Το ένα πρέπει να είναι χαμηλότερo από το άλλο. Ελέγξτε ότι το μικρότερο ταιριάζει στο μεγαλύτερο και υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ τους δύο έως τρεις ίντσες.

2. Κλείστε τις οπές στη βάση των αγγείων. Χρησιμοποιήστε πηλό, μεγάλες πέτρες, φελλό, σπιτικά ζυμαρικά, κάτι κατάλληλο για να καλύψετε το κενό. Αν αφήσετε τις τρύπες ανοιχτές, το νερό θα μπει στο εσωτερικό δοχείο.

3. Γεμίστε τη βάση του μεγαλύτερου δοχείου με χοντρή άμμο. Γεμίστε μέχρι το σημείο που το μικρότερο είναι στο ίδιο ύψος με το μεγαλύτερο δοχείο.

4. Τοποθετήστε το μικρό δοχείο στο κάτω στρώμα της άμμου του μεγάλου δοχείου.

5. Συμπληρώστε γύρω από το μικρό δοχείο με άμμο. Συμπληρώστε σχεδόν μέχρι πάνω, αφήνοντας μόνο ένα μικρό κενό στην κορυφή.

6. Ρίξτε κρύο νερό πάνω στην άμμο. Κάνετε αυτό έως ότου η άμμος είναι εντελώς μούσκεμα και δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό. Κάντε το σταδιακά ώστε να δοθεί χρόνος στο νερό να μουλιάσει μέσα στο πηλό.

7. Πάρτε ένα πανί ή πετσέτα και βρέξτε την με νερό. Τοποθετήστε το ύφασμα πάνω στην κορυφή του εσωτερικού δοχείου και καλύψτε το εντελώς.

8. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ή τα χέρια για να ελέγξετε την επίδραση ψύξης του συστήματος.

9. Κρατήστε το ψυγείο "pot-in-pot" σε ξηρό και αεριζόμενο χώρο ώστε το νερό να εξατμιστεί αποτελεσματικά.

10. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την υγρασία στην άμμο. Ρίξτε περισσότερο νερό αν χρειαστεί. Συνήθως, αυτό πρέπει να γίνει δύο φορές την ημέρα.

Εκτός από τα τρόφιμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα για την ψύξη ποτών, ή τουλάχιστον να τα κρατήσει δροσερά. Βάλτε νερό στη βάση, αντί της άμμου.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved