Ο τραυματισμένος θεραπευτής Χείρωνας

Επειδή η τροχιά του είναι ασταθής, η περιστροφική του κίνηση ταλαντεύεται μεταξύ 49 και 51 χρόνων
Παπασταύρου Λίντα
Ο τραυματισμένος θεραπευτής Χείρωνας

από τον Δρ Χρήστο Παΐζη



20100627_Christos_Paizis_6JPEG


Ο Χείρωνας πια έχει τόσο ενσωματωθεί στα πλαίσια του ενιαίου σώματος της Αστρολογίας, ώστε σχεδόν πρόβλεψη χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτός ο πλανητοειδής να θεωρείται πια αδιανόητη, τουλάχιστον από αυτούς που ασκούν σοβαρά την Αστρολογία, έχουν δοθεί ακόμη και ζωδιακοί «τόποι» όπου αυτός έχει «τίτλους» (π.χ. θέση, έξαρση) και, βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε τι το καινούργιο, έχουν αναπτυχθεί και πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν, όπως ο μύθος του «θεραπευτή» που, χωρίς να είναι λάθος, δεν είναι απαραίτητα και σωστός, είναι μάλλον περιοριστικός της φύσης του Χείρωνα. Επειδή εμείς μέσα από τη στήλη αυτή και γενικά μέσα από την όλη μας δράση στο χώρο της Αστρολογίας, προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτό που αποκαλείται «επιστημονική Αστρολογία», έτσι και στην περίπτωση του Χείρωνα θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε για τον πλανητοειδή τις πληροφορίες που θεωρούμε πιο έγκυρες, ελεγμένες και με τρόπο απλό – όχι απλοϊκό, δε σας υποτιμάμε - και δομημένο.

1. Αστρονομικές πληροφορίες

Ο Χείρωνας έχει τροχιά μεταξύ Κρόνου και Ουρανού και οι διαστάσεις του είναι μεταξύ 310-340 χιλιόμετρα, περίπου ίδιες με τον αστεροειδή Vesta (Εστία), διαστάσεις που αντιστοιχούν περίπου στο μέγεθος της Ελβετίας, η τροχιά του είναι περισσότερο εκλειπτική κι από αυτήν του Πλούτωνα και στο περιήλιο διασταυρώνει την τροχιά του Κρόνου ενώ στο αφήλιο φαίνεται να «αγγίζει» την τροχιά του Ουρανού.

Επειδή η τροχιά του είναι ασταθής, η περιστροφική του κίνηση ταλαντεύεται μεταξύ 49 και 51 χρόνων, δηλαδή κοντά στα 50 μας όλοι θα έχουμε «επιστροφή Χείρωνα», ο διελαύνων δηλαδή Χείρωνας θα γυρίσει ξανά στη θέση που είχε στο γενέθλιο ωροσκόπιό μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και τότε λέγεται πως ενεργοποιείται όλη η δυναμική που ο Χείρωνας έχει στο γενέθλιο ωροσκόπιό μας.

Μια δυναμική που, το τονίζουμε, δεν είναι μόνο θετική – θεραπευτική αλλά μπορεί ακόμη και να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη -είτε ως βίωμα, είτε ως υποκειμενική αίσθηση- γιατί ο Χείρων, όπως έχουν παρατηρήσει σπουδαίοι Γερμανοί ή Αμερικάνοι αστρολόγοι, διαθέτει και «σκληρές» ποιότητες που συνδέονται με Άρη, Ουρανό, και Πλούτωνα. Έτσι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε πλείστα προβλήματα και βίαια ατυχήματα. Εμείς σε όσα ωροσκόπια δυσάρεστων συμβάντων έχουμε εξετάσει εντοπίζαμε πάντα κυρίαρχη την παρουσία είτε του διελαύνοντος είτε του προοδευτικού Χείρωνα στο ωροσκόπιο του πάσχοντος.

Ο Χείρων, για να γυρίσουμε στις καθαρά αστρονομικές πληροφορίες, εντοπίσθηκε από τον Charles T. Kowal τον Οκτώβρη – Νοέμβρη του 1997 και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) τον περιέλαβε στον επίσημο κατάλογο των αστεροειδών με το νούμερο 2060. Στις 11-6-1978 σε αστρολογικό συνέδριο στη New York δημιουργήθηκε αστρολογική εφημερίδα με την κίνηση του Χείρωνα για τα έτη 1937-1954.

2. Ο Αντικομφορμιστής “Maverick” Χείρωνας

Με παρότρυνση του – αστρονόμου, παρακαλώ – Marsden οι Αμερικάνοι αστρολόγοι επέλεξαν για το Χείρωνα τη λέξη – κλειδί “Maverick” (εδώ πρέπει να τονίσουμε πως στην περίπτωση του Χείρωνα είχαμε πολλές συνεργασίες αστρονόμων και αστρολόγων μειώνοντας τη μεταξύ τους ένταση που ξεκίνησε στην εποχή του Διαφωτισμού).

Τι ήταν όμως αυτό το “Maverick”; Είναι το όνομα ενός τεξανού εκτροφέα αγελάδων που πέθανε το 1870 ο οποίος, αντίθετα απ’ ό,τι συνηθίζονταν τότε, δε σημάδευε με πυρακτωμένο σίδερο τα μοσχαράκια του και από τότε οι αγελάδες χωρίς σημάδι ονομάζονται κι αυτές “Maverick”, ειδικά τα μοσχαράκια που είχαν χωριστεί από τη μητέρα τους. Αργότερα ο όρος αυτός (“Maverick”) πήρε και μεταφορική σημασία και δήλωνε τον «αντικομφορμιστή», τον «περιθωριακό», τον «αποσυρμένο» και ειδικά τον διανοούμενο εκείνο που δεν πολεμά ακτιβιστικά το σύστημα συμμετέχοντας π.χ. σε οργανώσεις που έχουν ανατρεπτική δράση αλλά που ο όλος τρόπος και η συμπεριφορά του είναι αντισυμβατικός χωρίς να το προσπαθεί καν. Που είναι μέσα στην κοινωνία, συμμετέχει, δρα αλλά και που συγχρόνως είναι αποτραβηγμένος, που η ίδια του η παρουσία είναι αμφισβήτηση του συστήματος χωρίς καν να δηλώνει πως το αμφισβητεί. Μπορεί μάλιστα και να προσπαθεί να μη φαίνεται η διαφορετικότητά του, αλλά αυτό δεν το καταφέρνει, είναι πάντα «η μύγα στο γάλα», ο «αδελφικά μόνος, αδελφικά ελεύθερος», για να θυμηθούμε το στίχο του Paul Elyard [“Fraternelment seul, fraternelment libre”, κατά λέξη]. Αυτά λοιπόν για τον αντικομφορμιστή Maverick Χείρωνα. Ας πούμε τώρα λίγο για το σύμβολό του.

3. Το «κλειδί» του Χείρωνα

Σύμβολο του Χείρωνα είναι το κλειδί. Όπως έλεγε ο Zane Stein αυτό το κλειδί ανοίγει μια πόρτα στο απομονωμένο Κρόνιο τείχος και πετυχαίνει τη σύνδεση με τον κόσμο του Ουρανού (μην ξεχνάμε, η τροχιά του Χείρωνα είναι μεταξύ Κρόνου και Ουρανού) και έτσι ο Χείρωνας είναι ένα είδος «μεσίτη», συνδέσμου ανάμεσα στη συντηρητική αρχή του Κρόνου, που προστατεύει την παράδοση και τα όρια, και του Ουρανού, που τα αμφισβητεί.

Υπόψη πως στο σύμβολο του Χείρωνα υπάρχει ένας κύκλος στη βάση, μια κάθετος πάνω στον κύκλο και πάνω σε αυτήν την κάθετο άλλοι 2 μικρότεροι κάθετοι. Τα δύο κάθετα στηρίγματα στο οριζόντιο στέλεχος αποτελούν το καθένα ξεχωριστά, γωνία 45ο και μεταξύ τους ορθή γωνία 90ο, όπως εύστοχα παρατήρησε ο Al. H. Morrison, κάτι που παραπέμπει σε «σκληρές» όψεις 45ο και 90ο (τετράγωνο, μισό τετράγωνο) και εξηγεί και τις σκληρές ποιότητες του Χείρωνα, για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω. Επειδή ο «φάκελος Χείρων» έχει ευρύτερο αστρολογικό ενδιαφέρον που ξεπερνά τα όρια αυτής της στήλης θα συνεχίσουμε και σε επόμενο άρθρο για το Χείρωνα με περισσότερες πληροφορίες για τη φύση του.

Πριν κλείσουμε αυτό το άρθρο θεωρούμε απαραίτητο για λόγους δεοντολογικούς να αναφέρουμε πως γι’αυτό το άρθρο χρησιμοποιήθηκε η κάτωθι βιβλιογραφία:

· Zane B. Stein “ Interpreting Chiron” 1983

· Erminie Lantero, “The continuing Discovery of Chiron”, εκδ. Samuel Weiser, New York, 1983.

· Υλικά του 36ου Συνεδρίου Κοσμοβιολογίας, που έγινε το 1984 στη Στουτγάρδη και που μας το προμήθευσε ευγενώς ο εκλεκτός αστρολόγος και ακριβός φίλος κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, στον οποίο και αφιερώνουμε αυτήν τη μελέτη μας.

Συνέχεια του Χείρωνα – Maverick – κλειδοκράτορα, στο επόμενο άρθρο λοιπόν.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved