ΖΥΓΟΣ

Οι Ζυγοί είναι γεννημένοι για να φέρνουν τους άλλους πιο κοντά

ΖΥΓΟΣ

Το Αλφαβητάρι του Ζυγού

Αναποφασιστικότητα, αισθητική, αρμονία, αλήθεια (μισή)

Βουλή (άνω, κάτω...), βαριέμαι (μόνος)

Γάμος, γαμπρός, γεμάτη (ατζέντα), γύρω-γύρω (απ’ το θέμα), γκέι

Δημόσιες σχέσεις, διπλωματία, διαπραγμάτευση, δίλημμα, διαζύγιο, διακόσμηση

Ειρήνη, ευγένεια, επικοινωνία, ενοποίηση, ελιγμοί, εκλογές

Ζυγίζω, ζευγάρι

Ήμισυ (έτερον), Ησαΐα (χόρευε...)

Θέλω (κόσμο, συντροφιά)

Ισορροπία, ισοστάθμιση, ίξεις (αφίξεις...)

Κύκλος (κοινωνικός), κοσμική (ζωή, στήλη) κουνάω (την ουρά μου), καβατζάρω (σχέσεις)

Λαϊκή (αποδοχή), λεπτοί (τρόποι), λογοτεχνία

Μέση, μεσολάβηση, μάζωξη, μόδα, μέικ απ

Νύφη, ναρκισσισμός, να (το συζητήσουμε), ντόλτσε (βίτα, Καμπάνα κλπ)

Ξεπούλημα (για να μη μείνεις στο ...ράφι)

Οπορτουνισμός, οι άλλοι, ομοσπονδία, οσφυαλγία, ομορφιά

Πολιτισμός, πολιτική, πάρτι, πόλεμος

Ριπάμπλικ, ρι-γιούνιον

Σχέσεις, συνεργασίες, συνασπισμός, σύνθεση, σαβουάρ βιβρ, σύζυγος

Τραμπα-τραμπαλίζομαι (πέφτω και τσακίζομαι), Τάδε (έφη Ζαρατούστρα)

Υποχωρητικότητα, υποψηφιότητα

Φάσιον (τι-βι, βίκτιμ, πολίς), φέις (μπουκ), φόβος (της μοναξιάς)

Χαίρω πολύ, χάου ντου γιου ντου;

Ψηφοφορία, ψεύδη (κατά συνθήκη)

Ωχ, μια ρυτίδα

Ζυγός

Γραφείο συνοικεσίων

Οι Ζυγοί είναι γεννημένοι για να φέρνουν τους άλλους πιο κοντά. Γι αυτό η βασική τους ικανότητα είναι η σύνθεση και η γεφύρωση των αντιθέσεων. Η Μητέρα-Φύση τους έχει προικίσει με μια σειρά από ιδιότητες, που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς το σκοπό. Ξέρουν να επισημαίνουν τα θετικά η δημιουργικά στοιχεία της κάθε πλευράς, επιτυγχάνοντας να φέρουν σε επαφή δύο η περισσότερους κόσμους με έντονες και ουσιαστικές διαφορές. Το όραμα της ειρηνικής η, έστω με κάποιο τρόπο, αποδεκτής συμβίωσης των αντιθέτων, υπάρχει εξ αιτίας του Ζυγού.

Στο πέρασμα των αιώνων, θρησκείες και φιλοσοφίες αναζητούν τον καλύτερο τρόπο για να πετύχουν αυτό, που περιγράφει παραστατικά ο τραγουδοποιός: «Ο μαρκήσιος ντε Σαντ με ένα χίπη, ο φονιάς με το θύμα αγκαλιά, ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη κι η Παρθένος με το Σατανά...». Τα κατορθώματα των Ζυγών σε αυτό το επίπεδο είναι πραγματικά ...αμίμητα, αφού κατορθώνουν να βρίσκουν ελαφρυντικά και πλεονεκτήματα ακόμη και στην ...κόλαση. Μόνον οι Δίδυμοι τους συναγωνίζονται σε αυτήν την ...κούρσα των αντιθέσεων, χωρίς όμως να διαθέτουν τη συνθετική ικανότητα. Ανήκουστες (για τα υπόλοιπα ζώδια) διασταυρώσεις έχουν αποδώσει τελικά το σύνολο των κατακτήσεων του ανθρώπινου πολιτισμού, που χωρίς το Ζυγό, θα ήταν ακόμη εγκλωβισμένη στα «κουτάκια» της. Ανατολή και Δύση, Βορράς και Νότος δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. «Όλοι είμαστε αδέλφια, άντε γεια μωρέ παιδιά...» Και βέβαια το σημαντικότερο έργο των Ζυγών είναι η ένωση των θεμελιωδών αντιθέτων: Του θηλυκού και του αρσενικού. Εκεί είναι που τα προξενιά δίνουν και παίρνουν, με ακλόνητα επιχειρήματα ανάλογα των περιστάσεων: «Αν πάρεις άλλη να ‘χει χούι, ότι της λένε να τ’ ακούει και να τα βλέπει όλα γύρω, σε βλέπω Αντώνη μ’ ζωντοχήρο...»

Ναι μεν αλλά...

Για να μην εγκαταλείψουν ποτέ το δρόμο της συνδιαλλαγής είναι ...καταδικασμένοι να μην μπορούν να ζήσουν μόνοι τους. Ενστικτωδώς λειτουργούν έχοντας πάντα τους άλλους σαν μέτρο σύγκρισης και σαν φάρο, που καθοδηγεί τα βήματα τους. Όσο περισσότερα στοιχεία διαθέτουν οι Ζυγοί, τόσο πιο εύκολο γίνεται το έργο της σύνθεσης. Γι αυτό πρέπει να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν τον κόσμο από την καλή κι από την ανάποδη. Να πάνε σε όλα τα πάρτι, να μιλήσουν με τους εκπροσώπους κάθε τάσης, κοινωνικής τάξης και φυλής. Το τι μπορεί να προκύψει από το πάντρεμα των ροκάδων με τους καρεκλάδες η των ίμο με τους τρέντι, μόνον ένας Ζυγός το γνωρίζει η τουλάχιστον το διαισθάνεται. Για να είναι πιο αποτελεσματικοί στις προσεγγίσεις τους αναγκάζονται να συμφωνήσουν εν μέρει με κάθε μια από τις αντίθετες απόψεις, που ακούνε, προβάλλοντας διακριτικά τις όποιες αντιρρήσεις τους, όχι για να κοντράρουν αλλά για να πετύχουν μια όσο το δυνατόν διαλεκτικότερη ζύμωση. Γι αυτό οι συνομιλητές τους είναι σχεδόν πάντα ευχαριστημένοι αλλά αν κάποιος μπορούσε να κρατήσει αρχείο από αυτές τις επαφές, γρήγορα θα προβληματιζόταν για το ποιές είναι τελικά οι πραγματικές πεποιθήσεις των Ζυγών.

Συχνά μπερδεύονται τόσο πολύ από τα διαφορετικά δεδομένα και ξεχνούν ποιοί είναι στην πραγματικότητα. Αυτό, βέβαια έχει συνέπειες στην προσωπική τους ζωή. Σε κάθε σχέση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους υποχωρούν στο όνομα της ...καλής γειτονίας και επανεμφανίζονται μόνον όταν έχει επιτευχθεί ο στόχος, η ίδια, δηλαδή, η σχέση και «έχουν δέσει το γάιδαρο τους». Μόνο που τότε δυσκολεύονται πολύ να πείσουν για τις πραγματικές επιθυμίες τους και να αποκαταστήσουν τη ζημιά, που ήδη έχει γίνει. Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι τους ήρθε ξαφνικά και εγείρουν απαιτήσεις, που δεν είχαν τεθεί ποτέ στο ...τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι αν δεν είναι ευχαριστημένοι από τη σχέση τους, τι πιο απλό (για τους άλλους) να τη διακόψουν. Πως όμως να κλείσουν την πόρτα, όταν έχουν μάθει μόνον να την ανοίγουν; Και, το χειρότερο, πως θα εμφανιστούν στον έξω κόσμο, όταν-φευ-έχουν εγκαταλείψει τον εαυτό τους στο έλεος των λιπιδίων; Έτσι ταλαιπωρούνται με διλήμματα, που γίνονται ακόμη πιο δύσκολα από τον φόβο της μοναξιάς. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μια και αναπόφευκτη. Το αποθεματικό πιθανών σχέσεων. «Για να δούμε, τι καλό υπάρχει στην ατζέντα; Ποιός η ποιά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον;...» Οι προνοητικοί Ζυγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αργά η γρήγορα θα βρεθούν σε αυτή τη θέση και πρέπει να έχουν το περιθώριο να κινηθούν ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο μιας παρεξήγησης. Γι αυτό η πολιτική τους απέναντι στο άλλο φύλο είναι διαμορφωμένη με μαεστρία. Ποτέ δεν λένε ένα ξεκάθαρο ναι η όχι. Κρατάνε «πισινή» για τις δύσκολες μέρες.

Τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα των ινστιτούτων αισθητικής, που προσφέρουν λύσεις σε κάθε απελπισμένο Ζυγό, ανταποδίδοντας στα ίσα τη μητρική φροντίδα. Ποτέ δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς...

Η αναποφασιστικότητα

Ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα του ζωδίου είναι το να παίρνει αποφάσεις για τα προσωπικά θέματα. Όταν οι εκδοχές ενός ζητήματος είναι πολλές-κάτι, που συμβαίνει σχεδόν πάντα-ο Ζυγός, αναγκασμένος να συνδιαλλαγεί με τον εαυτό του, νιώθει όπως ένα μωρό ανάμεσα σε τόπλες λουόμενες. Ποιο είναι το σωστό στήθος; Ώρες μέρες η ακόμη και βδομάδες μπορεί να περάσουν μέχρι να αποφασίσει. Μήπως είναι καλύτερα έτσι; Κι αν είναι αλλιώς; Ρωτά και ξαναρωτά μπροστά στον καθρέφτη αλλά απόφαση δεν βγαίνει. Και το μαλλί του θέλει φτιάξιμο... Τι βάσανο! Και όμως... Από αυτήν την ιδιαιτερότητα πηγάζουν όλες οι βασικές αρχές-και οι γνωστές αδυναμίες-της δημοκρατίας. Αρχίζει και μαζεύει γνώμες. Θα γίνει ότι λέει η πλειοψηφία, αν φυσικά υπάρξει ποτέ...

Οι σχέσεις των Ζυγών

Η συμπεριφορά των δύο φύλων παρά το ...κοινό αίτημα της «έξωθεν καλής μαρτυρίας», διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία. Οι γυναίκες Ζυγοί υιοθετούν συχνά τη ρήση του Μ. Τουέην «Η αρχή του δούναι και λαβείν είναι η βασική αρχή της διπλωματίας: Δώσε ένα και πάρε δέκα.» Είναι ικανές να ...βασανίσουν ανελέητα κάθε υποψήφιο, πριν παραχωρήσουν την παραμικρή σπιθαμή ...εδάφους. Όλα αυτά, όμως, συμβαίνουν στην αρχή κάθε γνωριμίας. Αργότερα και ύστερα από διαδοχικές υποχωρήσεις το «ναι μεν, αλλά...» μετατρέπεται από ένα διπλωματικό ...όπλο σε ανάχωμα κάθε πρωτοβουλίας που θα μπορούσε να τις ξεβολέψει. Αργά η γρήγορα όμως θα κληθούν να επαναδιαπραγματευθούν το ρόλο τους, ρισκάροντας την ασφάλεια, που τους προσφέρει η συντροφικότητα. Κι όσο περνούν τα χρόνια, τέτοιες αποφάσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ιδιαίτερα αν οι Ζυγίνες εγκαταλείψουν τον εαυτό τους στο έλεος του ...λίπους. Το αισθητικό κριτήριο είναι πολύ αυστηρό και όσο λιγότερο αποδεκτές νοιώθουν κοινωνικά, τόσο απομακρύνεται κάθε διάθεση ...αυτονόμησης.

Οι άνδρες Ζυγοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη γοητεία, που ασκούν στο άλλο φύλο (μερικές φορές και στο δικό τους) και όσο είναι ελεύθεροι τείνουν να ...εξυπηρετήσουν κάθε πονεμένη ψυχή. Κουτσές, στραβές στον άγιο Παντελεήμονα... Η μαγεία που ασκεί στην ψυχή τους κάθε μορφή σχέσης δεν τους διευκολύνει καθόλου να βάζουν φραγμούς και όρια στις επιλογές τους. Πάντα βρίσκουν να πουν ένα καλό λόγο, ακόμη κι όταν όλα τα στοιχεία συνηγορούν για το αντίθετο. Το μόνο, που μπορεί να τους συγκρατήσει είναι το αισθητικό κριτήριο αλλά κι αυτό διαμορφώνεται και συντάσσεται ...κατά το δοκούν, επικεντρωμένο οπουδήποτε υπάρχει έστω και το παραμικρό πλεονέκτημα. Η «ενδιαφέρουσα προσωπικότητα», τα «ψυχικά χαρίσματα» αλλά και η «πνευματική επικοινωνία» καλύπτουν με ευκολία κάθε προβληματικό στοιχείο της σχέσης, μέχρι ...νεωτέρας. Όταν βέβαια οι Ζυγοί αρχίσουν να βαριούνται, αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν ανώδυνα το βαρύ φορτίο και ο πιο προσφιλής τους είναι να γίνονται ...ανυπόφοροι, αναγκάζοντας τη σύντροφο τους να πάρει τις αποφάσεις, που κανονικά θα έπαιρναν αυτοί. Δεν θέλουν με τίποτα να πάρουν την ευθύνη ενός χωρισμού. Και συχνά μέχρι να μπει το νερό στ’ αυλάκι-κι αυτό είναι το κοινό στοιχείο με τις θηλυκές Ζυγούς-διατηρούν παράλληλες σχέσεις η τουλάχιστον ενεργές υποψηφιότητες, που περιμένουν υπομονετικά τη δικαίωση τους!

Ο Ζυγός στην κοινωνική εξέλιξη

Ο πρωταρχικός ρόλος του Ζυγού είναι να φέρνει σε επαφή διαφορετικούς πολιτισμούς η αντίθετες τάσεις, συνθέτοντας μια νέα πραγματικότητα.

Συνήθως, βέβαια, η εμφάνιση των «άλλων» δεν γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό και οδηγεί σε κάθε είδους συγκρούσεις.

Το παιχνίδι ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη, τη βία και τη διπλωματία κρατάει από ...καταβολής Ζυγού.

Την Εποχή του Κριού (1200 πΧ-100 μ Χ) η συνδυασμένη λειτουργία των δύο πολικών ζωδίων, συντέλεσε στην ανάπτυξη του Ελληνικού πολιτισμού, που «πάντρεψε» με μοναδικό τρόπο την πολεμική αρετή και τις ύψιστες πολιτιστικές αξίες.

Παράλληλα, το Ελληνικό πνεύμα διαδόθηκε τόσο προς την Ανατολή, όσο και προς τη Δύση, με μια σειρά από «γάμους», που ...άφησαν εποχή.

Ο αποικισμός της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου και οι εκστρατείες του Μ Αλεξάνδρου, δημιούργησαν ουσιαστικές πολιτισμικές γέφυρες, που τα σημάδια τους είναι ευδιάκριτα ακόμη και σήμερα.

Η Ρωμαϊκή κοσμοκρατορία αλλά και η νέα ανερχόμενη δύναμη της Εποχής των Ιχθύων-ο Χριστιανισμός-μπολιάστηκαν με την Ελληνική κουλτούρα.

Το παράδοξο με όλους αυτούς τους «γάμους» είναι ότι κανείς τους δεν κατέληξε σε οριστικό «διαζύγιο».

Ακόμη και η αρχική προσπάθεια του Χριστιανικού κατεστημένου να απεμπλακεί από την Ελληνική παράδοση μετεξελίχθηκε σε αναγκαία συμβίωση, και αργότερα σε μια ακόμη δημιουργική σχέση με πάρα πολλούς ...απογόνους.

Ανάλογα παντρολογήματα, με μετακινήσεις και βίαιες αναμείξεις πληθυσμών έγιναν στην Ευρώπη κατά την περίοδο, που ο Ουρανός με τον Ποσειδώνα συναντιόντουσαν στο Ζυγό (960-1300, περίπου).

Η ανάπτυξη τωνπόλεων αλλά και η σταδιακή διαμόρφωση μιας κατά τόπους «εθνικής συνείδησης»-φαινόμενα, που χαρακτήρισαν το Ελληνικό μοντέλο της Εποχής του Κριού-επαναλήφθηκαν, συντελώντας στην Ευρωπαϊκή ανασυγκρότηση.

Η Ιχθυακή Εποχή έβαλε τη δική της σφραγίδα αναδεικνύοντας διεθνείς συγκρούσεις με θρησκευτικό υπόβαθρο.

Η Χριστιανική ενότητα διασπάστηκε με το μεγάλο Σχίσμα των δύο Εκκλησιών (1054, ο Ποσειδώνας στον Κριό), ενώ οι Ευρωπαίοι ηγεμόνες συσπειρώθηκαν κάτω από τον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων από τους αλλόθρησκους κατακτητές.

Το 1095 (τετράγωνο του Ουρανού-Ποσειδώνα σε Κριό και Καρκίνο, αντίστοιχα) ξεκίνησε το έπος των Σταυροφόρων, που κατέληξε εκτός των άλλων στη δημιουργία πλήθους θρησκευτικών ταγμάτων, με ενδιαφέρουσες συνέπειες στην Ευρωπαϊκή ιστορία.

Οι Σταυροφορίες ήταν η πρώτη, μετά από πολλά χρόνια, κίνηση από τη Δύση προς την Ανατολή, και επισήμαναν την ανοιχτή σύγκρουση δύο κόσμων-Ευρωπαίων και Αράβων-που τυχαίνει να ακμάζουν κάτω από τις ίδιες αστρολογικές συνθήκες: Τις συνόδους του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στα ζώδια του Παρορμητικού Σταυρού.

Στις μέρες μας, με τη σειρά των συνόδων των δύο πλανητών στον Αιγόκερω, αυτή η σύγκρουση επανέρχεται στο προσκήνιο με όρους ολοένα και πιο δύσκολους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ο πετρελαϊκός πόλεμος της δεκαετίας του 70 ξέσπασε με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα στο Ζυγό και φυσικά τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμη. Η επερχόμενη διέλευση του Ουρανού από τον Κριό είναι πιθανό να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις των δύο κόσμων.

Το ...παράδοξο του Ζυγού

Ωστόσο κάποια φαινόμενα των ιστορικών περιόδων με αστρολογική επιρροή Ζυγού παραπέμπουν στο μεγάλο θέμα ενός «παγκόσμιου ωροσκοπίου» στο οποίο ο άξονας Κριού-Ζυγού συμπίπτει με τον 9ο και 3ο οίκο αντίστοιχα, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος τους.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Ζυγός δεν έχει καμία άμεση σχέση με ταξίδια και πνευματικές αναζητήσεις.

Όμως, οι αποικισμοί στην αρχαιότητα, τα μεγάλα ταξίδια όπως αυτά των Βίκινγκς και του Μάρκο Πόλο αλλά κυρίως η πνευματική εξέλιξη και η ίδρυση πανεπιστημίων κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, υπονοούν ότι κάποιες τάσεις που συνήθως τις κατατάσσουμε αστρολογικά στους Διδύμους η τον Τοξότη, υπάρχουν με κάποιο τρόπο και στον Ζυγό.

Ακόμη και στη σύγχρονη περίοδο συμβαίνουν ανάλογα ...περίεργα.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες ιδρύθηκαν με τον Ουρανό στον Κριό τη δεκαετία του 30.

Το ταξίδι στη Σελήνη έγινε με σύνοδο Δία-Ουρανού στο Ζυγό.

Οι πρώτες αναφορές για UFOαλλά και η εξαφάνιση ενός σμήνους βομβαρδιστικών στο «Τρίγωνο των Βερμούδων» με ...Ποσειδώνα στο Ζυγό.

Και στατιστικά οι Ζυγοί και οι Κριοί συγγραφείς είναι πολλοί, μα πολλοί περισσότεροι από όσο θα ...έπρεπε.

Ανακαλύψεις και εφαρμογές με τον Ουρανό στο Ζυγό

Το πρώτο αυτοκίνητο

Η ανακάλυψη της πρώτης ομάδας των αστεροειδών

Το ταξίδι στη Σελήνη

Η νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων στις ΗΠΑ

Τοhard rock καιτοheavy metal

Η discoκαι η ρυθμική μουσική

Το «πάντρεμα» ροκ και κλασικών ήχων

Η επιρροή του Ουρανού στο Ζυγό, αν και δείχνει να συνδέεται με την έρευνα του Διαστήματος και τις Κοινωνικές Επιστήμες, εξαντλείται συνήθως σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Συμμαχίες και συνασπισμοί αλλάζουν, ενώ γενικότερα οι θεσμικές αλλαγές και οι νέες πολιτικές αντιλήψεις οδηγούν σε έντονες συγκρούσεις.

Παλαιότερα κάποιοι γάμοι μεταξύ βασιλικών γόνων είχαν ως αποτέλεσμα την επισφράγιση νέων συμμαχιών. Στις τέχνες ενθαρρύνει τις πρωτοποριακές τάσεις. Χαρακτηριστική επίσης αυτής της θέσης του Ουρανού θεωρείται η γέννηση της Γεωργίας Σάνδη και των Μακιαβέλι και Χίτλερ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved