Αστροχαρτογραφία: Το αστρολογικό Feng Sui

Ο χάρτης επανατοποθέτησης είναι ένα ωροσκόπιο στο οποίο η ημερομηνία γεννήσεως και η ώρα γεννήσεως δεν αλλάζουν.

Γράφει ο UraniaLab


Εισαγωγή

Εχει συμβεί σε όλους μας να επισκεφτούμε είτε χώρες είτε πόλεις στις οποίες περάσαμε ωραία σε μερικές από αυτές και σε άλλες που όλα πήγαν στραβά και ανάποδα. Βέβαια εξηγήσεις υπάρχουν, άλλες αντικειμενικές και άλλες υποκειμενικές. Έτσι ο καθενάς μας διαμορφώνει μια εσωτερική πυξίδα, από τις εμπειρίες του, για χώρες και πόλεις του πλανήτη μας, που η διαίσθηση και η εμπειρία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Στα ανωτέρω προβλήματα έρχεται να δώσει μια εξήγηση, όχι απόλυτη, ενας μοντέρνος, με παλαιές όμως ρίζες, κλάδος της αστρολογίας η Αστρο-χαρτο-γραφία, γνωστή και σαν Αστρογεωγραφία.


Οι ρίζες της Αστρογεωγραφίας

Η αστρολογική ιστορία μας διδάσκει ότι όλοι οι αστρολόγοι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, θεωρούν ότι οι πλανήτες μέσα σε γωνιακούς οίκους έχουν μεγάλη επίδραση στην δομή και την λειτουργία του ωροσκοπίου. Υπευθυμίζουμε ότι γωνιακοί οίκοι θεωρούνται ο πρώτος τέταρτος έβδομος και ο δέκατος.
Στην δεκαετία του 1950 ο Γάλλος στατιστικός Michael Gauquelin απέδειξε μετά από έρευνα χιλιάδων ωροσκοπίων ανθρώπων ότι οι πλανήτες σε γωνιακούς οίκους παίζουν ρόλο στην επιλογή του επαγγέλματος τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αθλητές που έχουν τον πλανήτη Άρη σε κάποιο γωνιακό οίκο.

Όλοι μας έχουμε παραδείγματα ατόμων που έφυγαν από μια χώρα/πόλη, που επαγγελματικά δεν είχαν πολλές επιτυχίες και μετακόμισαν σε άλλη χώρα/πόλη που διακριθήκαν για τα ταλέντα τους και ανεβήκαν κοινωνικά. Γι αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν κοινωνιολογικές, πολιτικές και ψυχολογικές ερμηνείες, που σε ένα ικανοποιητικό βαθμό ερμηνεύουν τα γεγονότα. Η Αστρολογία μπορεί να δώσει τις δικές της ερμηνείες με τον χάρτη επανατοποθέτησης (ελληνική απόδοση του αγγλικού ορού relocated chart).

Ο χάρτης επανατοποθέτησης είναι ένα ωροσκόπιο στο οποίο η ημερομηνία γεννήσεως και η ώρα γεννήσεως δεν αλλάζουν. Η μονή αλλαγή είναι το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, που δεν αυτό της πόλης που γεννηθήκαμε αλλά οι γεωγραφικές συντεταγμένες της πόλης που το άτομο έχει διαλέξει για καινούργιο τόπο διαμονής.

Έτσι το ωροσκόπιο επανατοποθέτησης έχουμε αλλαγές μόνο στις ακμές των οίκων, ενώ οι γωνιακές σχέσεις των πλανητών, δηλαδή οι όψεις, παραμένουν ίδιες.
Αυτό έχει αποτέλεσμα κάποιοι πλανήτες να γίνονται γωνιακοί στον το ωροσκόπιο επανατοποθέτησης, που δρουν ευεργετικά για τα άτομα.

Έτσι από την δεκαετία του 1930 οι αστρολόγοι προσπαθούσαν να βρούν ευνοϊκές χώρες/πόλεις για τους πελάτες τους είτε για επαγγελματικές είτε για ερωτικές δραστηριότητες. Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος αυτή η μελέτη επανατοποθέτησης είναι χρονοβόρος, επίπονη και κοστίζει ακριβά, για όλα γίνονται με υπολογισμούς με το χέρι.


Η ανατολή της Αστρογεωγραφιας

Το 1924 ο διάσημος και αστρολόγος Sepharial εκδίδει το βιβλίο Geodetic Equivalent στο οποίο δίνει μια πρώτη προσέγγιση της αστρογεωγραφίας που κυρίαρχο ρόλο παίζουν το μεσουράνημα και ο ωροσκόπος κάθε πόλης. Έτσι κάθε άνθρωπος μπορεί να διαλέξει την πόλη που είναι σε αρμονία με το ατομικό του ωροσκόπιο.

Το 1929 o αμερικανός μηχανικός και αστρολόγος Edward Johndro εκδίδει το βιβλίο The Earth in the Heaveans στο οποίο αναπτύσσει το δικό του σύστημα κυριαρχίας των μοιρών στις πόλεις του πλανήη. Γράφει σχετικά: "Η Αστρολογία πρέπει να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να βρεί τον δικό του τόπο στον κόσμο" και αναρωτάται ποιος μεταξύ των αστρολόγων και των μαθητών της Αστρολογίας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη μιας εναρμόνισης του Ουρανού και της Γης. Η κεντρική φιλοσοφία της αστρολογίας συγκεντρώνεται στη φράση "Ότι συμβαίνει επάνω συμβαίνει και κάτω", που είναι ο γνωστός αστρολογικός αφορισμός του Έρμη του Τρισμεγίστου.

Το 1957 0 αμερικάνος αστρολόγος Donald Bradley δημοσιεύει στον ετήσιο οδηγό American Astrology Digest τον πρώτο χάρτη αστρογεωγραφίας, υπολογισμένος και σχεδιασμένος με το χέρι, για το Ηλιοστάσιο του Αιγόκερω. Η δημοσίευση αυτή έγινε για τις ανάγκες πρόβλεψης των πολιτικών γεγονότων του 1958 για όλο τον πλανήτη. Είναι η πρώτη εφαρμογή της αστρογεωγραφίας στον κλάδο της κοσμικής αστρολογίας. Το περιοδικό American Astrology ήταν το πρώτο περιοδικό που από τις αρχές του 1990 δημοσιεύει πολιτικές προβλέψεις για όλο τον πλανήτη με την βοήθεια της αστρογεωγραφίας.

Τον Ιούλιο του 1962 στο αστρολογικό περιοδικό Spica. Ο Άγγλος αστρολόγος Roy Firebraco, πρώτος πρόεδρος της Αστρολογικής ένωσης της Αγγλίας, δημοσιεύει χάρτη αστρογεωγραφίας για το ηλιοστάσιο του Καρκίνου, για τις ανάγκες των δικών του ερμηνειών των παγκοσμίων αστρολογικών προβλέψεων για το 1962.

Την πιο σημαντική συνεισφορά την έκανε ο αμερικάνος αστρολόγος Cyril Fagan, το 1966, που από την στήλη του Solunars, στο περιοδικό American Astrology δημοσίευσε τους αλγορίθμους για τον υπολογισμό του χάρτη αστρογεωγραφιας. Σημαντική ήταν και η συμβολή του στους κανόνες ερμηνείας των χαρτών.

Το μεσουράνημα της Αστρογεωγραφίας

Το 1969 0 αμερικάνος αστρολόγος Jim Lewis προσλαμβάνεται στο περιοδικό American Astrology για να κάνει προσωπικές αστρολογικές ερμηνείες των πελατών του περιοδικου. Ο Jim Lewis είχε έλθει σε επαφή με το έργο των Donald Bradley και Cyril Fagan και είχε δει την σημασία των γωνιακών πλανητών στους κοσμικούς χαρτες. Αρχισε να σχεδιάζει με το χέρι για τις ανάγκες των πελατών του και ήταν ο πρώτος που έδινε ατομικές προβλέψεις με την τεχνική της αστρογεωγραφίας. Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι πελάτες ζητούσαν χάρτες αστρογεωγραφίας. Ο χρόνος υπολογισμού και σχεδιασμού με το χέρι, με την βοήθεια προγραμματισμένων αριθμομηχανων, ήταν μεγαλος. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη υπολογισμού χαρτών με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστων. Την εποχή εκείνη, δεκαετια του 1970, υπηρχαν μόνο μεγάλα υπολογιστικά συστήματα, τυπου ΙΒΜ, μιας και οι προσωπικοί υπολογιστές ήσαν στα σπάργανα. Το 1975 συναντά τον φυσικό και προγραμματιστή Gregg Howe της Astro Numeric Service. Η εταιρεία μέσω υπολογιστικών συστημάτων τύπωνε μηχανογραφημένα ωροσκοπια, κάθε τύπου, για τους αστρολόγους. Η συνεργασία τους ήταν επιτυχής και σε μικρό χρονικό διάστημα σχεδίασαν και υλοποίησαν την μηχανογραφημένη παραγωγή Αστρο-χαρτο-γραφικων χαρτων.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν το εμπορικό προϊόν Astro-catro-graphy, που μας σχεδιάζει ένα χάρτη της υφηλίου, με βάση το ατομικό ωροσκόπιο, στον οποίο αποτυπώνονται όλες οι χώρες/πόλεις που οι πλανήτες είναι στις ακμές των γωνιακών οίκων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας παγκόσμιος χάρτης με 40 γραμμές που μας δείχνει τους πλανήτες στις χώρες που ανατέλλουν (πρώτος οίκος), που βρίσκονται στο μεσουράνημα (δέκατος οίκος), στο ναδιρ (τα μεσάνυκτα) και στο ανερχόμενο.
Το χάρτη αυτό που μπορούσε να το διαβάσει ο αστρολόγος αλλά και κάθε άτομο άσχετο με την αστρολογια, μιας και οι οδηγίες του συνόδευαν τον χάρτη ήσαν αναλυτικες. Ο χάρτης μας δείχνει την δυναμική των χωρών/πόλεων για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, δηλαδη είναι ένας αστρολογικός οδηγός Feng Shui για την μετα-μοντέρνα εποχή μας. Στο κλασσικό Feng Shui κάνουμε επανατοποθέτηση διαφόρων πραγμάτων μέσα στο χώρο που ζούμε, με σκοπό την εύκολη και διαρκή κυκλοφορία της ενέργειας, με σκοπό να έχουμε μια δυνατή αρμονία στο χώρο μας. Έτσι και η αστρο-χαρτο-γραφια μας δίνει τους τόπους ενεργείας για κάθε άτομο ξεχωριστά. Αυτό έχει αποτέλεσμα ξέρουμε τους τόπους όπου περνάμε καλά και προσθέτουν κάτι στο κάρμα μας και να αποφεύγουμε τους τόπους οπού το αρνητικό κάρμα γίνεται κυρίαρχο στην ζωή μας.

Βεβαια ο Jim Lewis δεν είναι εμπνευστής της μεθόδου αλλά εκείνος που έκανε την αστρογεωγραφία μέρος της ερμηνείας του ατομικού ωροσκοπίου. Για την δουλειά του αυτή το 1977 κέρδισε το αστρολογικό βραβείο Mark Edward Jones.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved