Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ:
ΗΛΙΟΣ - 27° 18' 41" ΚΑΡΚΙΝΟΣ
ΣΕΛΗΝΗ - 00° 06' 01" ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΕΡΜΗΣ - 21° 56' 36" ΛΕΩΝ
ΑΦΡΟΔΙΤΗ - 11° 00' 44" ΠΑΡΘΕΝΟΣ
ΑΡΗΣ - 06° 02' 10" ΥΔΡΟΧΟΟΣ R
ΔΙΑΣ - 13° 28' 35" ΣΚΟΡΠΙΟΣ
ΚΡΟΝΟΣ - 04° 16' 00" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ R
ΟΥΡΑΝΟΣ - 02° 25' 10" ΤΑΥΡΟΣ
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - 16° 14' 31" ΙΧΘΥΕΣ R
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ - 19° 50' 09" ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ R
ΒΟΡΕΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - 05° 56' 33" ΛΕΩΝ R

Ορέστης Μακρής - Σαν το παλιό καλό κρασί

Ηθοποιοί υπήρξαν πολλοί, Ορέστης Μακρής ένας!
Ορέστης Μακρής - Σαν το παλιό καλό κρασί
από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Με ξεχωριστό και απαράμιλλο ύφος άφησε εποχή σε «αναποδιασμένους» ρόλους, που όμως πάντα πίσω από την «βιτρίνα» έκρυβαν μια εξαιρετική ευαισθησία. Και όπως συμβαίνει συνήθως με κάθε δημιουργό η κινηματογραφική του εικόνα δεν ήταν παρά ένα αποτύπωμα του γενέθλιου χάρτη του.

Η ανάδειξη του μέσα από ρόλους λαϊκών τύπων με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά οφείλει πολλά στην θέση του Άρη αλλά και του Νότιου Δεσμού της Σελήνης στον Καρκίνο.

Επιπλέον, η σύνοδος της Αφροδίτης του με τον Κρόνο και τον Ουρανό στον Τοξότη, συνέβαλε τα μέγιστα στην απόδοση χαρακτήρων που συνδύαζαν τον συντηρητισμό του πρώτου με την παραξενιά του δεύτερου.

Όσο για τον  «μεθύστακα» που ενσάρκωσε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, δημιουργώντας σχολή στην ερμηνεία, ξεπήδησε από την «κρυφή» σύνοδο του αστρικού Άρη με τον τροπικό Ποσειδώνα στους Διδύμους και το επίσης κρυφό τετράγωνο του αστρικού Ερμή με τον Ποσειδώνα, δύο όψεις που παραδοσιακά εκτός των άλλων συνδέονται με την χρήση αλκοόλ και τις παρενέργειες της.

orestis_makris

Ο Ορέστης Μακρής γεννήθηκε στην Χαλκίδα στις 30/9/1898 (12/10 με το νέο ημερολόγιο) και παρότι πάνε αρκετά χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή (στις 29/1/1975), οι ταινίες που πρωταγωνίστησε εξακολουθούν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον ακόμη και σε πολύ νεαρές ηλικίες.

Ζυγός με Σελήνη στην Παρθένο, ο θρύλος του «παλιού καλού» ελληνικού κινηματογράφου με περίπου σαράντα ταινίες στο ενεργητικό του, ξεκίνησε την καριέρα του ως τενόρος, αφού οι βασικές του σπουδές ήταν στο Ωδείο Αθηνών.

Με όπλο ένα πλέγμα κύριων όψεων –φανερών ή «κρυφών»- ανάμεσα στον Ήλιο, το Δία, τον Ποσειδώνα, τον Άρη, τον Ερμή και την Δήμητρα, κατέκτησε μια διαπρεπή θέση στις καρδιές μας αλλά και στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών.

Φιλμογραφία

Ο μάγος της Αθήνας (1931)

Ο μεθύστακας (1950) .... Χαράλαμπος

Ο γρουσούζης (1952) .... Αγαθοκλής

Το κορίτσι της γειτονιάς (1954) .... Στάμος

Η κάλπικη λίρα (1955) .... Βασίλης Μαυρίδης

Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955) .... Παύλος

Το φιντανάκι (1955) .... Αντώνης

Η αρπαγή της Πεσεφόνης (1956) .... πρόεδρος Κατωχωρίου

Η θεία απ΄ το Σικάγο (1957) .... Χαρίλαος Μπάρδας

Της νύχτας τα καμώματα (1957) .... Σωτήρης

Το αμαξάκι (1957) .... Ανέστης

Η κυρά μας η μαμή (1958) .... Λυκούργος Μπέκος

Μια λατέρνα, μια ζωή (1958) .... Κοσμάς

Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο (1959) .... γυμναστής Γκίκας

Ο Θύμιος τα 'κανε θάλασσα (1959) .... Βρασίδας Μόραλης

Στουρνάρα 288 (1960) .... Μπάμπης

Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960) .... Καίσαρ Αλεξάνδρου

Της μιας δραχμής τα γιασεμιά (1960) .... παππούς

Έξω οι κλέφτες (1961) .... Τιμολέων Αδάμαντας

Οικογένεια Παπαδοπούλου (1961) .... Νίκος Καρύδογλου

Ο καλός μας άγγελος (1961) .... Διαμαντής Ναρλής

Το μεροκάματο του πόνου (1963) .... Βαγγέλης

Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) .... Αριστείδης Ελαπόρτας

Αδικημένη (1964) .... Νικόλας Ανδρέου

Ζητιάνος μιας αγάπης (1964) .... Σπύρος

Κάθε καημός και δάκρυ (1964)

Πόνεσα πολύ για σένα (1964) .... Χαρίδημος

Με πόνο και με δάκρυα (1965) .... Βασίλης Καψομίχαλος

Οι καταφρονεμένοι (1965) .... Σταμάτης

Ένα κορίτσι αλλιώτικο απ' τ' άλλα (1968)

Πηγή: Wikipedia

Ορέστης Μακρής - Σαν το παλιό καλό κρασί

Σχολιάστε
ΣΧΟΛΙΑ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies