Πασχαλίτσες: Πηγή καλής τύχης

Τι δώρα σου φέρνουν;

Πασχαλίτσες: Πηγή καλής τύχης


Ήμουν καλεσμένη σε έναν έρανο που γινόταν σε υπαίθριο χώρο, όταν σ' ένα σημείο της συζήτησης η κυρία που διοργάνωνε το event, γύρισε ξαφνικά και μου είπε: «Θεέ μου, έχεις μια πασχαλίτσα που κάθεται πάνω σου. Αυτό είναι σημάδι καλής τύχης. Κοίτα! Έχει μάλιστα όλες τις μαύρες βούλες!» Ξαφνιασμένη έμεινα να την κοιτώ. Απ' όλα τα έντομα που υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο, πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλο που θα φέρει τέτοια χαρά και περιέργεια στο μυαλό μου, εκτός από μια πασχαλίτσα.

Η επιστημονική εξήγηση για το έντονο κόκκινο χρώμα της είναι ότι χρησιμοποιείται για να κρατήσει τα αρπακτικά μακριά, αλλά για μένα τα υπέροχα μοτίβα με αυτές τις αξιολάτρευτες μαύρες κουκίδες είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα αισθάνομαι πάντα τόσο γοητευμένη από την παρουσία της. Ακόμη κι εσύ που φοβάσαι ή απεχθάνεσαι τα ζουζούνια, φαντάζομαι την πασχαλίτσα την καλοδέχεσαι.

Θυμάμαι παιδί, κάθε που προσγειωνόταν κάποια πάνω στο μπράτσο μου, έκανα μεγάλη χαρά και βιαζόμουν να προλάβω μιαν ευχή, προτού εκείνη ξανανοίξει τα φτερά της και με αποχαιρετήσει.

8-4-2015 mesahjhjkhjhi

Από αμνημονεύτων χρόνων, η παρουσία της πασχαλίτσας έχει συνδεθεί με την τύχη, την προστασία και την εκπλήρωση των επιθυμιών. Υπάρχουν πολλές ιστορίες που κάνουν αυτή την πεποίθηση όλο και πιο ενδιαφέρουσα.

Η πιο πιθανή εξήγηση προέρχεται από τη διατροφή τους. Οι πασχαλίτσες τρώνε τα επιβλαβή παράσιτα των καλλιεργειών και είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους κηπουρούς και τους αγρότες. Για το λόγο αυτό, η πασχαλίτσα θεωρείται ευλογία και εξηγεί και τις θετικές συσχετίσεις με αυτήν.

Μερικοί πολιτισμοί συνδέουν επίσης το θέαμα μιας πασχαλίτσας με τη μελλοντική τύχη στην αγάπη, το αν ο καιρός θα είναι καλός, τον πλουτισμό και/ή την εκπλήρωση των επιθυμιών (ειδικά αν προσγειώνεται κατευθείαν πάνω σου).

Τώρα μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το πόσο ευτυχισμένη ήμουν, όταν διάβασα όλη αυτή τη θαυμάσια εικόνα για την ιστορία της πασχαλίτσας.

Και είμαι εδώ να μοιραστώ κάθε λεπτομέρεια της ερευνάς μου, μαζί σου γιατί εκεί έξω ίσως καραδοκεί μια πασχαλίτσα, έτοιμη να σου προσφέρει το υπέροχο δώρο της τύχης. Έχε τα μάτια σου ανοικτά γιατί η πασχαλίτσα ή λαμπρίτσα, η μικροσκοπική αγγελιοφόρος της άνοιξης, σύντροφος των λουλουδιών και των κηπευτικών, πρωτοεμφανίζεται, συνήθως, γύρω στο Πάσχα (Λαμπρή). Δεν μπορεί να μην την αναγνωρίσεις! Είναι συνήθως κόκκινη ή πορτοκαλί με μικροσκοπικές μαύρες βουλίτσες.
Επίσης θα πρέπει να δώσεις σημασία στα σημάδια τύχης που θα σου προσφέρει. Τι θέλω να πω με αυτό;

8-4-2015 mesaaaa

Αν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί πάνω σου, μην την διώξεις, απλά επέτρεψε της να πετάξει μακριά από μόνη της, γιατί μόνο τότε θα έχεις καλή τύχη ή κάτι υπέροχο πρόκειται να σου συμβεί.

Αν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί, όχι πάνω σου, αλλά σε κάτι όπως ένα αυτοκίνητο, έπιπλα, εξοπλισμό, σπίτι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, τότε σύντομα θα λάβεις ένα νέο και πιο καλύτερο εξελιγμένο μοντέλο του αντικειμένου.

Αν πάλι την σκοτώσεις (τι σου φταίει καλέ;), θα έχεις πολύ απλά κακή τύχη. Αυτή η δεισιδαιμονία βέβαια μπορεί να έχει ξεπηδήσει από το γεγονός ότι οι αγρότες εξαρτώνται από το έντομο για να τους βοηθήσει να κρατήσουν μακριά τα παράσιτα από τα φυτά.

Υπάρχουν επίσης πολλές συναρπαστικές ιστορίες που κάνουν την πεποίθηση (ότι η πασχαλίτσα αποτελεί σημάδι τύχης, ευημερίας και επιτυχίας) όλο και πιο ενδιαφέρουσα. Παρακάτω αναλύονται μερικοί διασκεδαστικοί λόγοι που έχουν κάνει την πασχαλίτσα σύμβολο ευτυχίας και της ελπίδας.

8-4-2015 mesaaa

Θρησκευτικός Συνειρμός
Η πρώτη και κύρια αιτία που θεωρείται ως γούρι, είναι η σύνδεση της με την Παναγία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό μύθο, όταν οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από σμήνη αφίδων (μελίγκρες), οι αγρότες προσευχήθηκαν στην Παναγία να στείλει βοήθεια. Ήταν τότε που αυτά τα κόκκινα έντομα με τις μαύρες κηλίδες εμφανίστηκαν, έφαγαν τις αφίδες και έσωσαν τις καλλιέργειες. Ως εκ τούτου μάλιστα, ονομάστηκαν «σκαθάρια της Παναγίας» και τελικά κατέληξαν να είναι γνωστές ως «πασχαλίτσες».

Ώρα για κάτι καινούργιο στη ζωή
Σε μερικούς πολιτισμούς, πιστεύεται ότι εάν μια πασχαλίτσα καθίσει σ' ένα αντικείμενο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το ίδιο το αντικείμενο θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα και βελτιωμένη έκδοση. Για παράδειγμα, αν δεις μια πασχαλίτσα να πετά στο αυτοκίνητό σου, θεώρησε ότι μια αναβάθμιση πρόκειται να συμβεί σύντομα. Εναλλακτικά, κάποιες πηγές αναφέρουν ότι εάν μια πασχαλίτσα έρθει στο σπίτι σου, όταν ένα άτομο είναι άρρωστο, παίρνει μακριά την ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι το άτομο έχει ανανεωθεί με κάποιον τρόπο.

8-4-2015 mesa kali sodeia

Καλή ή κακή συγκομιδή
Οι λαοί της Βόρειας Γερμανίας, πάλι, θεωρούν ότι η θέαση της πασχαλίτσας μπορεί να σημαίνει είτε καλό είτε κακό, ανάλογα με τον αριθμό των μαύρων κηλίδων που βρίσκονται πάνω της. Αν η πασχαλίτσα έχει λιγότερες από 7 βούλες, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη συγκομιδή. Ωστόσο, αν οι βούλες είναι περισσότερες από 7, είναι σημάδι όχι τόσο καλής σοδειάς, που πρόκειται να έρθει σύντομα.

Αγάπη, γάμος και παιδιά
Πιστεύεται επίσης, ότι πρέπει να λάβεις υπόψη την κατεύθυνση από την οποία η πασχαλίτσα πετά μακριά, αφού σταθεί πρώτα στο χέρι σου. Λέγεται ότι είναι αυτή η κατεύθυνση, που η αληθινή αγάπη θα έρθει στη ζωή σου. Στη Σουηδία, πιστεύουν ότι εάν μια πασχαλίτσα βρεθεί να περπάτα πάνω στο χέρι μιας νεαρής γυναίκας, σημαίνει ότι μετρά τα γάντια του γάμου της, γεγονός που δείχνει ότι το κορίτσι θα παντρευτεί στο εγγύς μέλλον. Παρόμοια είναι και η πίστη στην κεντρική Ευρώπη! Στη Βουργουνδία, εάν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί σε μια γυναίκα, η γυναίκα καλείται να μετρήσει τον αριθμό των μαύρων κηλίδων πάνω της. Ο αριθμός αυτός είναι ο ίδιος με τον αριθμό των μωρών, που η γυναίκα θα φέρει στη ζωή της.

Εκπλήρωση των επιθυμιών
Είναι μια κοινή πρακτική να κρατήσεις την πασχαλίτσα στο χέρι σου και να κάνεις μια ευχή. Η κατεύθυνση στην οποία θα πετάξει η πασχαλίτσα είναι η κατεύθυνση από την οποία η επιθυμία σου θα γίνει πραγματικότητα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν επίσης, ότι εάν μια πασχαλίτσα προσγειωθεί στο χέρι σου την Κυριακή, και αν μείνει στο χέρι σου μέχρι να μετρήσεις ως το 22, τότε καλή τύχη θα είναι στο δρόμο σου.

Καλό κρασί και καιρός
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι εάν εντοπίσουν μια πασχαλίτσα στο αμπέλι τους, είναι σημάδι για καλό κρασί! Στην Αυστραλία πάλι οι, πασχαλίτσες θεωρούνται οι κομιστές του καλού καιρού. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά, ο καλός καιρός και η μεγάλη συγκομιδή είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, επειδή αυτά τα έντομα είναι η απάντηση στις προσευχές των αγροτών και θεωρούνται ιδιαίτερα ευοίωνα στα μάτια τους.

Αν μετά απ' όλα αυτά αναζητάς μια επιστημονική και λογική εξήγηση σε όλα αυτά χάνεις το χρόνο σου. Αυτές οι συσχετίσεις και εξηγήσεις ίσως δεν είναι τίποτα περισσότερο για σένα από φανταστικές ιστορίες. Υπάρχουν όμως τόσα πολλά πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ισχυρές πεποιθήσεις ανθρώπων, χωρίς καμία λογική εξήγηση.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δημιουργούμε την τύχη μας. Άλλοι ότι ή είσαι τυχερός ή όχι. Εγώ πάντως πιστεύω ότι είναι ένα μίγμα και των δύο. Πρέπει σίγουρα να βάλεις, να βάλω, να βάλουμε τους εαυτούς μας εκεί έξω και να δημιουργήσουμε τη δική μας τύχη. Στη συνέχεια, αν μια «προσγείωση» πασχαλίτσας μας συμβεί απρόσμενα, ίσως και να πιστέψουμε!
Μακάρι λοιπόν, η καλή τύχη να σου χαμογελάσει!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved