Μαύρη γάτα: προλήψεις και δεισιδαιμονίες

Η προέλευση της δεισιδαιμονίας για την μαύρη γάτα

Μαύρη γάτα: προλήψεις και δεισιδαιμονίες

Είναι αργά και περπατάς για το σπίτι σου με γρήγορο ρυθμό, για να μη σε προλάβει η επερχόμενη καταιγίδα. Είσαι μόνο λίγα στενά πριν τον προορισμό σου, όταν εντοπίζεις μια μικρή μαύρη γάτα να έρχεται προς το μέρος σου. Ακριβώς τότε αποφασίζεις να αλλάξεις στενό, πράγμα που σε καθυστερεί ακόμη 10 λεπτά, διακινδυνεύοντας να αρπάξεις ένα γερό κρύωμα. Μόλις υπέκυψες λοιπόν, σε μια παλιά δεισιδαιμονία ριζωμένη σε θρύλους της μαγείας.

Σίγουρα, οι γάτες είναι μοναδικά πλάσματα. Εγώ πάντως λατρεύω το ότι είναι απαλές και ευχάριστες και παράλληλα μπορούν να σου δείξουν τα αιχμηρά τους νύχια στην στιγμή. Αλλά το να δεις μια μαύρη γάτα να διασχίζει το δρόμο σου, θεωρείται από πολλούς ως ένας οιωνός της μοίρας. Και δεν είναι μόνο κακή τύχη, είναι πολύ κακή τύχη. Υποτίθεται ότι η δεισιδαιμονία αυτή έχει τις ρίζες της, στην πεποίθηση ότι η μαύρη γάτα είναι ένας δαίμονας μεταμφιεσμένος που προσπαθεί να κόψει την πρόσβαση ενός ατόμου προς την πόρτα του παράδεισου. Τι οδηγεί κάποιον στ' αλήθεια να πιστεύει μια τέτοια κακοήθεια για μια μικρή γατούλα;

11-3-2015 mesasasa

Η πραγματική προέλευση της δεισιδαιμονίας για την μαύρη γάτα είναι ένα μυστήριο, αλλά υπάρχουν μερικές θεωρίες.

- Η Freya, θεά του έρωτα και της γονιμότητας των Νορβηγών, εμφανίζεται σε αναπαραστάσεις πάνω σ΄ένα άρμα που το τραβάνε 2 μαύρες γάτες. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι οι γάτες κάλπαζαν, σαν δαιμονισμένα άλογα. Μετά από 7 χρόνια υπηρεσίας στη Freya, οι γάτες μεταμορφώνονταν σε μάγισσες, οι οποίες βέβαια πολύ πιθανόν, πριν, να ήταν μεταμφιεσμένες σε... μαύρες γάτες.

- Μια παράδοση της Βεγγάλης λέει ότι μια γυναίκα μπορεί να αλλάξει την ψυχή της με μια μαύρη γάτα, και από εκεί και πέρα ό, τι κακό συμβεί στη γάτα θα το υποφέρει η γυναίκα. Πάνω σ' αυτό υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες που λένε ότι χτυπήματα που έκαναν σε μαύρη γάτα, παρόμοια βρέθηκαν πάνω σε μια γυναίκα.

**Οι κινήσεις των πλανητών προδιαγράφουν τα σημαντικά γεγονότα που θα σου συμβούν το επόμενο διάστημα. Μπορείς να τα μάθεις κι εσύ πατώντας εδώ**

- Κατά το Μεσαίωνα οι μαύρες γάτες καίγονταν στην πυρά όπως και οι μάγισσες επειδή πίστευαν ότι είχαν υπερφυσικές δυνάμεις. Πολλές φορές μάλιστα καίγονταν στη φωτιά αφού πρώτα τις είχαν δέσει σε ένα ξύλο. Αν κάποιο άτομο περνούσε από δρόμο που τον είχε διασχίσει μαύρη γάτα και δεν πάθαινε τίποτα, τότε πίστευαν ότι αυτός ήταν υπό την προστασία του διαβόλου. Όμως, αν εκείνος χτυπούσε απαλά τη γάτα τρεις φορές, τότε η κακοτυχία έφευγε.

- Στη Φιλανδία πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες μετέφεραν τις ψυχές των πεθαμένων στον άλλο κόσμο, ενώ οι Κέλτες πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες ήταν ενσαρκώσεις όντων που είχαν τη δυνατότητα της πρόβλεψης. Στην Ινδία οι μαύρες γάτες συνδέονταν με τη μετεμψύχωση. Πίστευαν πως όταν έχει γίνει μια μετεμψύχωση, η ψυχή αυτή μπορεί να ελευθερωθεί, αν ρίξεις μια μαύρη γάτα σε ένα φούρνο (!).

11-3-2015 mesasasasa

Έτσι επικράτησε μια σειρά από προλήψεις σχετικά με την κακή τύχη που φέρνει μια μαύρη γάτα, όπως οι παρακάτω:

* Να κρατάς τις γάτες μακριά από μωρά γιατί υποτίθεται πως ρουφάνε την αναπνοή τους και τα σκοτώνουν.

* Αν δεις μαύρη γάτα από πίσω, αυτό είναι κακός οιωνός.

* Αν μία γάτα φτερνιστεί μία φορά σημαίνει πως θα βρέξει.

* Αν σκοτώσεις μία γάτα θα έχεις δεκαεφτά χρόνια γρουσουζιάς. Γενικά το να την σκοτώσεις συνεπάγεται θυσία της ψυχής σου στον διάβολο.

* Αν αγοράσεις με χρήματα γάτα μην περιμένεις να πιάσει ποτέ ποντίκια.

* Αν δεις μία γάτα πάνω σε τάφο να είσαι σίγουρος πως η ψυχή του νεκρού ανήκει στον διάβολο. Αν δε, δεις δύο γάτες να τσακώνονται κοντά σε σημείο κηδείας ή δίπλα σε τάφο που είναι φρέσκος να ξέρεις πως είναι ο άγγελος του φωτός και ο άγγελος του σκότους που παλεύουν για την ψυχή του νεκρού.(!)

* Όταν πλένεται η γάτα κοιτάζοντας κατά το Βοριά, σημαίνει ότι έρχεται κακοκαιρία, προφανώς βροχή.

11-3-2015 mesaaaa

Από την άλλη, πολλές φορές η μαύρη γάτα θεωρείται θετικός οιωνός:

* Για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, το να φτερνιστεί γάτα κοντά σε νύφη που ετοιμάζεται για την τελετή του γάμου, είναι σημάδι ευτυχισμένου έγγαμου βίου.

* Σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι πρέπον να χαιρετάς ευγενικά την μαύρη γάτα που συναντάς στο δρόμο σου, διότι έτσι θα σου χαρίσει καλή τύχη.

* Πολλοί ναυτικοί θεωρούν γούρι να έχουν μια γάτα μαζί τους στο καράβι, ειδικά εάν είναι εντελώς μαύρη, χωρίς καθόλου λευκά σημάδια στην γούνα της. Οι ναυτικοί φροντίζουν ιδιαίτερα την γάτα του καραβιού, την αγαπούν και τη σέβονται. Ακόμα και σε περίπτωση ναυαγίου, σπάνια δεν θα βρεθεί κάποιος που να σώσει την γάτα.

* Οι Άγγλοι ναυτικοί, πιστεύουν πως όσο η σύζυγός τους έχει μαύρη γάτα στο σπίτι τους, είναι εξασφαλισμένη η ασφαλής επιστροφή τους.

* Λίγες τρίχες από γάτα πιστεύεται πως ενδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα γητειών, καθώς και φυλαχτών.

* Κατά τον Μεσαίωνα, πιστευόταν πως αν ένας άνθρωπος ήταν σοβαρά άρρωστος, τότε θα έπρεπε να τον πλύνουν και κατόπιν με το ίδιο νερό να πλύνουν μια γάτα και έτσι η γάτα έπαιρνε την αρρώστια πάνω της και ο ασθενής γινόταν καλά.

* Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και σήμερα, έχουν μια γάτα στο σπίτι τους επειδή θεωρούν πως η παρουσία της και μόνο, διώχνει τα κακόβουλα αερικά.

11-3-2015 mesasaab3

Ο Χαρακτήρας και οι Απόκρυφες Δυνάμεις της Μαύρης Γάτας

Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, το μαύρο χρώμα της γάτας επηρεάζει τον χαρακτήρα και τα ταλέντα της, ή μάλλον -για να το πω πιο σωστά- ο χαρακτήρας της επηρεάζει το χρώμα της.
Λατρεύω τις γάτες και έχω την ευτυχία να συναναστρέφομαι εδώ και χρόνια με αρκετές. Μετά από ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει για τις γάτες κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. Ιδού λοιπόν:
- Η μαύρη γάτα είναι πανέξυπνη και απίστευτα πονηρή. Το να την ξεγελάσεις είναι σχεδόν αδύνατο. Λατρεύει την μουσική αλλά και το καλό φαγητό. Είναι κάπως ιδιότροπη, εκλεκτική και πολύ υπεροπτική. Μα η αγάπη και ο σεβασμός της κερδίζεται σχετικά εύκολα.
- Οι μαγικές Δυνατότητες που κατέχει είναι ότι είναι η πλέον διαισθητική σε παρουσίες πνευμάτων, φαντασμάτων, αερικών κλπ. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις της, εύκολα καταλαβαίνεις τις διαθέσεις τους. Είναι ίσως πιο εύκολο να συνεργαστείς μαζί της εξασκώντας τη μαντική τέχνη, παρά με οποιαδήποτε άλλη γάτα, λόγω του χαρακτήρα αλλά και του ταλέντου της στη... Μαγεία. Αυτό όμως το ταλέντο της στη Μαγεία έχει το τίμημά του: είναι η πλέον επιρρεπής σε μαγικές επιθέσεις.

11-3-2015 mesasasahgh

Τελικές Σκέψεις
Ίσως είναι η αξιοπρεπής συμπεριφορά της, η υπεροψία και ο ανεξάρτητος χαρακτήρας της αυτό που την έκανε τόσο αγαπητή, μα και τόσο μισητή στους ανθρώπους. Αντιπροσώπευσε τη γυναικεία φύση, την τέχνη της Μαγείας, την εσώτερη σοφία και η καθηλωτική ματιά της ταυτίστηκε με τις φάσεις της Σελήνης. Είναι το μοναδικό ζώο που δεν πέρασε ποτέ και δεν θα περνά ποτέ απαρατήρητο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις μαύρη γάτα, χάιδεψέ την και απόφυγε να ουρλιάξεις ή, το πιο εξωφρενικό, να την κλωτσήσεις! Δεν είναι ούτε γρουσουζιά, ούτε τίποτα απ' όλα αυτά! Μια γατούλα είναι που θέλει χάδια και αγάπη!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved