H ψυχολογία των δώρων: Δείτε σε ποιόν από τους 5 τύπους δωρητών ανήκετε

Αναγνωρίζετε κάποιον που γνωρίζετε;

H ψυχολογία των δώρων: Δείτε σε ποιόν από τους 5 τύπους δωρητών ανήκετε

Έχετε σκεφτεί ότι όταν δίνουμε ένα δώρο τις γιορτές, γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε ανήσυχοι και πιεσμένοι; Το να δίνουμε δώρα, δεν υποτίθεται ότι θα μας έκανε ευτυχισμένους; Ύστερα απ' όλα, η Αγία Γραφή δεν μας λέει ότι είναι μεγαλύτερη ευλογία να δίνουμε παρά να παίρνουμε;
Φυσικά, σε ψυχολογικό επίπεδο τουλάχιστον, είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Καταρχάς, υπάρχει το θέμα της ευτυχίας: Τι μας κάνει πιο ευτυχισμένους; Η παροχή ή η λήψη; Αλίμονο, αλλά η απάντηση είναι: ΤΙΠΟΤΑ από τα δυο. Ακούγεται αντιφατικό, αλλά παρ' όλα αυτά είναι αλήθεια και στηρίζεται στο γεγονός ότι παρότι οι άνθρωποι ξοδεύουν σχετικά μεγάλα ποσά του εισοδήματός τους σε δώρα, ο χρόνος για τα ψώνια και τη συσκευασία τους, συμβάλλει προφανώς λιγότερο στη χαρά των γιορτών.

Δεύτερον, αυτά τα πακέτα που βρίσκονται κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι μόνο δώρα, αλλά συμβολικοί δείκτες... Ναι, καλά ακούσατε: αποτελούν σύμβολα των σχέσεων μας με τους άλλους και του εαυτού μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι θυμόμαστε τα δώρα που έχουμε δώσει, γιατί αποκαλύπτουν τη φύση των συνδέσεων που έχουμε με τους άλλους. Στο κλασικό άρθρο, «Η Κοινωνική Ψυχολογία των δώρων», γράφει ότι: «Τα δώρα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η εικόνα που οι άλλοι έχουν από εμάς, μεταφέρεται.». Φυσικά, το δώρο δεν αποκαλύπτει μόνο την εικόνα που ο δωρητής έχει από εμάς, εκθέτει επίσης τον χαρακτήρα και τον τρόπο σκέψης του δωρητή.
Παραθέτω λοιπόν αυτή την πρακτική, αν και αντιεπιστημονική, λίστα των πιθανών δωρητών στην ζωή μας, ως ένα τρόπο χαλάρωσης από το άγχος των γιορτών.

Δείτε αν αναγνωρίζετε κάποιον που γνωρίζετε!

23122013 mesadd

1. Ο πραγματικός δωρητής
Εάν είμαστε αρκετά τυχεροί για να έχουμε έναν ή δύο από αυτούς στη ζωή μας, ήρθε η ώρα για πανηγυρισμούς. Ο δωρητής αυτός έχει πραγματικά σκεφτεί για εμάς τι θα μας δώσει χαρά. Η θρησκεία μας, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο καθένας μας είναι ένας πραγματικός δωρητής, αλλά επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω γι' αυτό. Θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά κάνει αυτό το είδος τόσο ξεχωριστό είναι ότι είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αυτό μας δίνει έναν επιπλέον λόγο για να απολαύσουμε τη στιγμή. Αν ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, τότε είμαι πρόθυμη να στοιχηματίσω ότι τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μας εποχή του χρόνου...

2. Ο δωρητής που κυνηγά το status
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τον δωρητή, ο οποίος θα μας χαρίσει ένα ακριβό δώρο ως επίδειξη χρημάτων ή εξουσίας ή ίσως και τα δύο μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, το δώρο δεν έχει να κάνει με τον δικαιούχο, αλλά με το δωρητή. Αυτά είναι τα δώρα για τα οποία η ανταλλαγή δεν είναι συναισθηματικά επώδυνη, εκτός αν ο δωρητής είναι ένα οικείο πρόσωπό μας, όπως ο εραστής ή ο σύζυγος, κάτι που μπορει να αποτελέσει μια μεγάλη συναισθηματική κατραπακιά.

3.Ο δωρητής λύκος με ενδυμασία προβάτου
Αυτός είναι ο δωρητής που του αρέσει να θεωρείται ως ο υπέροχος άνθρωπος που πάντα στέλνει δώρα σε τέλεια περιτυλίγματα, αλλά η κίνησή του δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Στην τελική, μάλλον όλα είναι σχετικά με το άτομό του. Είναι ο τύπος που είναι πιθανό να στείλει μια επιταγή, όχι ένα δώρο και δεν θα διστάσει να ξαναστείλει δώρα που έχει πάρει, χωρίς να σκεφτεί εάν το δώρο ταιριάζει πραγματικά στον παραλήπτη.

23122013mesa

4. Ο δωρητής player
Ίσως το χειρότερο είδος δωρητή, καθώς είναι εκείνος που πραγματικά ξέρει πώς να χειριστεί το συμβολικό χαρακτήρα των δώρων και είναι αυτός που είναι πιθανότερο να μας στενοχωρήσει ή να μας απογοητεύσει, ειδικά στις γιορτές. Επειδή καταλαβαίνει πώς τα δώρα μπορεί να μας προκαλέσουν πόνο, συνειδητά ή ασυνείδητα, επιλέγει τα δώρα που κάνουν ακριβώς αυτό. Π.χ. μια γυναίκα συνηθίζει να λαμβάνει από την μητέρα της δώρα που είναι είτε δύο μεγέθη μικρότερα ή κάτι που δεν είναι καθόλου κολακευτικό για την σιλουέτα της, υπενθυμίζοντάς της ότι είναι υπέρβαρη και θα πρέπει να χάσει κιλά.

5. Ο δωρητής παραπονιάρης
Αυτός είναι ο τύπος του δωρητή, που όχι μόνο θα πρέπει να εκτιμήσουμε το δώρο που μας προσφέρει, αλλά θα πρέπει να ακούσουμε και την ασταμάτητη μουρμούρα για τα πάθη και την αναστάτωση που βίωσε αυτή την εορταστική περίοδο, ειδικά κατά τη διάρκεια της απόκτησης του δώρου μας. Ευτυχώς, ο παραπονιάρης είναι εύκολο να εντοπιστεί και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ενόχληση και ένας από τους λόγους που το κρασί είναι μέρος των γιορτών.

Έτσι, με όλα αυτά κατά νου, σας εύχομαι χαρούμενα ψώνια και φυσικά καλή ανταλλαγή δώρων! Χο χο χο!

Κατεβάστε τώρα το νέο μας application, για iphones, ipads και ipods εδώ.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved