H Μελαγχολία των γιορτών

Τις μέρες των γιορτών δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κυριεύονται από άγχος και θλίψη.

H Μελαγχολία των γιορτών

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανυπομονούν να φτάσουν οι γιορτινές μέρες και πλέουν σε πελάγη ευτυχίας όντας σε αυτό το εορταστικό κλίμα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι κυριεύονται από άγχος και θλίψη (Holiday Blues).

Πρόκειται για μια εποχιακή δυσθυμία με κύρια χαρακτηριστικά:

• Υψηλό άγχος και εκνευρισμό
• Προβλήματα ύπνου
• Ψυχοσωματικά συμπτώματα
• Μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες

Τα βασικά αίτια αυτού του φαινομένου είναι οικονομικοί παράγοντες και ψυχοκοινωνικά. Ειδικά στις μέρες μας πολλοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις των γιορτών με αποτέλεσμα να βιώνουν αίσθημα ματαίωσης. Ακόμη, η έντονη πίεση για κοινωνικοποίηση σε συνδυασμό με την αίσθηση μοναξιάς που βιώνει το άτομο μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση.

Η αντιμετώπιση της μελαγχολίας των γιορτών δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση. Ο καθένας θα πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του και να ανακαλύψει αυτό το μελανό σημείο της ψυχής του. Αφού αναγνωρίσει τους λόγους της μελαγχολίας θα πρέπει να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι.

Προσπαθήστε να ζείτε την κάθε στιγμή ως μοναδική. Αναλάβετε ευθύνες τόσες όσες μπορείτε να διαχειριστείτε. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και την οικογένειά σας κάνοντας πράγματα διαφορετικά ώστε να ξεφύγετε από την ρουτίνα. Κινηθείτε οικονομικά σε φυσιολογικά πλαίσια με βάση τον προϋπολογισμό σας, ΜΗΝ ξεγελιέστε από τις σειρήνες!

Εάν με το πέρας των εορτών τα αρνητικά συναισθήματα εξακολουθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό προκειμένου να διαχειριστείτε καλύτερα αυτές τις δυσκολίες.

* Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Βίκυ Λιά, για το πολύ ωραίο και επίκαιρο άρθρο που μας έστειλε.
Η κυρία Βίκυ Λιά είναι Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΑ Ειδικής Αγωγής University of East London).

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved