Ο Διάβολος – κάρτα Νο 15

Η κάρτα αυτή δείχνει την άγνοια της ανθρωπότητας, την έπαρση και την απληστία της

Ο Διάβολος – κάρτα Νο 15

Αστρολογικός κυβερνήτης: Αιγόκερως

Μια ανδρόγυνη φιγούρα, με γυναικείο στήθος και πέος, κάθεται σ' έναν τετράγωνο, πέτρινο βωμό. Το επάνω μέρος του κορμιού της είναι ανθρώπινο, ενώ το κάτω ανήκει σε ζώο. Στο κεφάλι έχει κέρατα τράγου (αρσενική γονιμοποιός αρχή) και, αντί για μαλλιά, πύρινες φλόγες (μεγάλη διανοητική δραστηριότητα). Στην πλάτη φέρει φτερά νυχτερίδας. Το αριστερό της πόδι έχει οπλή και το δεξί νύχια όρνιου, που συμβολίζουν τη σχέση της με τον ζωώδη αλλά και με τον πνευματικό κόσμο. Στο δεξί χέρι κρατά ένα ραβδί που η κορυφή του καταλήγει σε μια ψεύτικη ανοιχτή παλάμη, ενώ το αριστερό δείχνει την ψεύτικη παλάμη υπονοώντας την πλάνη στην οποία βρίσκεται ο άνθρωπος, πράγμα που δείχνει πόσο μπορεί να μας παραπλανήσει ο Διάβολος ή πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε το αληθινό από το ψεύτικο.

Μπροστά στο βωμό υπάρχει ένας κύκλος, και μέσα στον κύκλο ένα τρίγωνο, από το κέντρο του οποίου βγαίνουν δυο αλυσίδες οι οποίες κρατούν δεμένες απ' το λαιμό δυο φιγούρες, μια αντρική και μια γυναικεία. Στο κεφάλι τους φέρουν κέρατα σε σχήμα μηνίσκου, ενώ τα χέρια και τα πόδια τους είναι ελεύθερα, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεσμά τους είναι εκούσια και πως, αν το επιθυμούν, μπορούν να λυθούν. Οι φιγούρες απεικονίζονται ημίγυμνες και δείχνουν όχι οργισμένες, αλλά δεσμευμένες από τις χυδαίες υλικές επιθυμίες τους, ενώ ανάμεσά τους διακρίνεται η αντανάκλαση του Διαβόλου, υπονοώντας ότι αυτό που ο άνθρωπος βλέπει ως διάβολο είναι ψευδαίσθηση.

Ο διάβολος λέγεται ότι έχει πολλά πρόσωπα, ενώ αναφέρεται και ως πειρασμός, ονομασία που αποδίδει καλύτερα το συμβολισμό αυτής της κάρτας, αφού πολλά από τα βάσανα των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα της άνευ όρων παράδοσής τους στους πειρασμούς.

Σ' ένα ρίξιμο, όποτε εμφανίζεται ο Διάβολος, ανεξάρτητα απ' τη θέση στην οποία βρίσκεται, προειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο ότι σύντομα θα πέσει θύμα κάποιου πειρασμού που θα τον συντρίψει, αν δεν καταφέρει να του αντισταθεί, προκαλώντας ένα σωρό δεινά στο πέρασμά του. Όταν η κάρτα πέφτει ανάποδα, ο πειρασμός θα είναι ακατανίκητος και ο ερωτών θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να προβάλει αντίσταση.

Σε πολλές θρησκείες, ο διάβολος δε θεωρείτο κακή δύναμη, ενώ σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς λατρευόταν ως θεός, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, για παράδειγμα, λάτρευαν τον διάβολο με το όνομα Σηθ, και δεν τον θεωρούσαν καθόλου φθοροποιό – καταστροφέας πίστευαν ότι ήταν μόνο η αρνητική του πλευρά, ο Τυφώνας. Κατ' αυτό τον τρόπο, ο κερασφόρος θεός του Ταρό, ο οποίος έχει στενή σχέση με τα πάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπου, αφού αντιπροσωπεύει τον πειρασμό, αντιστοιχεί στον Τυφώνα, το αρνητικό και καταστροφικό στοιχείο που ενυπάρχει σε όλα τα όντα.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι κανένας, ακόμα και ο πιο σοφός, δεν ήταν ασφαλής από τη δύναμη του πειρασμού, διότι θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος είχε μέσα του αυτήν τη μεγάλη αδυναμία, η οποία μπορούσε τελικά να τον οδηγήσει στην καταστροφή. Είναι αλήθεια ότι το άτομο που έχει πιαστεί στη μέγγενη του πειρασμού έχει χάσει τη λογική του και πρέπει να την ξαναβρεί βασιζόμενο στις δικές του δυνάμεις. Αυτό είναι και το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από αυτόν το Θρίαμβο. Έχει σημασία να τονιστεί ότι, όταν αυτή η κάρτα πέφτει σ' ένα μαντικό ρίξιμο, πρέπει να ερμηνεύεται με μεγάλη προσοχή. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεχτούν την αλήθεια, καθώς η ίδια κάρτα υποδηλώνει βάσανα ή μια προσωρινή ανισορροπία. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, διότι, ανάλογα με την ερμηνεία που θα του δοθεί, ο ενδιαφερόμενος ενδέχεται ν' αντιδράσει βίαια, να γίνει έξω φρενών, ν' αρνηθεί κατηγορηματικά την ενοχή του ή να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη.

Ο ερμηνευτής πρέπει να έχει υπόψη του ότι, όταν ερμηνεύει αυτή την κάρτα, είναι πιθανό ν' ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως, ο ασκός του Αιόλου, το κουτί της Πανδώρας, γι' αυτό και πρέπει να προσπαθεί να βελτιώνει τις συνθήκες, μελετώντας πολύ προσεκτικά τις υπόλοιπες κάρτες, ώστε ν' αντισταθμίζονται οι καταθλιπτικές πλευρές της κάρτας Νο 15. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν προσδιορίζεται ο πραγματικός κίνδυνος του Διαβόλου, ο οποίος προειδοποιεί για τις τρομερές συνέπειες που θα έχει κανείς σε περίπτωση που αδυνατεί ν' αντισταθεί στους πειρασμούς της σάρκας. Ορισμένες φορές, η σεξουαλική επιθυμία είναι τόσο ισχυρή, ώστε μετατρέπει το θύμα σε άτομο αυτοκαταστροφικό, που παραδίδεται στον πειρασμό ακόμα κι όταν ξέρει ότι οδεύει προς το χαμό του.

Παρ' όλα αυτά, το κακό, ο πειρασμός, πρέπει πάντα να υπάρχει, ώστε ο άνθρωπος να είναι υποχρεωμένος να πολεμά εναντίον του και να το υπερνικά, ώστε να εξελίσσονται οι δυνάμεις του. Αν δεν το πολεμήσει στο σωστό επίπεδο, το διανοητικό, το κακό θα τον επηρεάσει στο φυσικό επίπεδο, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε πολέμους, καταπίεση και κάθε μορφή τυραννίας. Το κακό, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει στον κόσμο για να προοδεύει η ανθρωπότητα, και κάθε άνθρωπος πρέπει να μάθει να νικά τους δικούς του πειρασμούς για να εξελιχθεί η ψυχή του.

Ο διάβολος και οι συνοδοί του, δεν είναι όλοι τόσο ισχυροί, η δύναμή τους φτάνει στο απόγειό της μόνο όταν έχουν απέναντί τους άτομα αδύναμα, που τους φοβούνται.

Το κακό είναι το καλό που έχει χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο, μια τεράστια δύναμη υπό λάθος έλεγχο, κι αυτό επειδή ο διάβολος, που αναφέρεται ως ο άρχοντας της αναρχίας, είναι ο άρχοντας των λανθασμένων εφαρμογών. Τίποτα δεν είναι κακό απ' τη φύση του, κακό γίνεται από κακή χρήση. Όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά, που χαρακτηρίζεται από απληστία, φθόνο, κυριαρχικότητα, σεξουαλικές επιθυμίες, πάθη, λαχτάρα για δύναμη – σύμφωνα με τον Γιούνγκ, η άρνηση αυτής της πλευράς μας, μας προκαλεί περισσότερα προβλήματα απ' όσα η αποδοχή της. Όλοι έχουμε, λοιπόν, μέσα μας τη δύναμη του διαβόλου, όταν, όμως, μάθουμε πώς να κάνουμε χρήση και όχι κατάχρηση αυτής της δύναμης, τότε πάντοτε θα νικάμε το κακό.

Η κάρτα αυτή δείχνει την άγνοια της ανθρωπότητας, την έπαρση και την απληστία της, και μας προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε επιπόλαια και ότι δεν είναι δυνατό να της ξεφύγουμε. Ο Διάβολος αποτελεί, λοιπόν, προειδοποίηση και εμφανίζεται, όταν στεκόμαστε σε κάποιο σταυροδρόμι της ζωής μας και πρέπει ν' αποφασίσουμε ποιος είναι ο σωστός δρόμος για μας.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

  • Η εμφάνιση του Διαβόλου δείχνει καταστροφή μελλοντικών σχεδίων που οφείλονται σε ραδιουργία ή σεξουαλικό εκβιασμό ή σκάνδαλο. Υποταγή σε ασυνείδητο άτομο. Μαγικές τέχνες, μαγγανεία, υποβολή, πρακτική ανθρώπινου μαγνητισμού, επιρροή μέσω απόκρυφων μεθόδων. Λεκτική κυριαρχία επί των άλλων, διέγερση των ορέξεων και των ποταπών παθών.
  • Αμάθεια, δεισιδαιμονία, βία, παγίδευση σε απολαύσεις, διαφθορά, αποπλάνηση, αλαζονεία, υπέρμετρο εγωισμό, κέρδη από ανέντιμες πράξεις.
  • Συνάντηση με τη σκοτεινή πλευρά της φύσης μας, για την οποία ντρεπόμαστε και την οποία φοβόμαστε και θέλουμε ν' αποφύγουμε.
  • Καταπιεσμένους φόβους, ντροπή, αυτοαπόρριψη και μπλοκαρισμένα συναισθήματα που, όταν έρχονται στο φως και αποβάλλονται, αποδεσμεύουν μια τεράστια δημιουργική ενέργεια, καθώς η άλλη πλευρά του Διαβόλου είναι ο Λούσιφερ ή Εωσφόρος, που σημαίνει «αμφορέας φωτός».

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Υπερβολική καταπίεση των ενστίκτων από το νου, που οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις.
  • Επιθυμία για απόκτηση κοινωνικής ισχύος, με σκοπό την εκμετάλλευση. Ακολασία, λαγνεία, ασωτία, έλλειψη μέτρου, καταχρήσεις, υστερία, στασιμότητα σχεδίων.
  • Προστασία από κάτι επικίνδυνο.
  • Αποφυγή αρρώστιας ή θεραπεία σε περίπτωση που ο συμβουλευόμενος αλλάξει πορεία.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved