Η Εγκράτεια – Κάρτα Νο 14

Η κάρτα της Εγκράτειας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ωφέλιμη μεταβολή, ιδίως όταν πέφτει όρθια.

Η Εγκράτεια – Κάρτα Νο 14

Αστρολογικός κυβερνήτης: Τοξότης

Σ’ ένα εξοχικό τοπίο, μια φτερωτή γυναίκα που περιβάλλεται από ένα ουράνιο τόξο, σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας, μεταγγίζει ένα υγρό από ένα χρυσό δοχείο – ηλιακή, αρσενική ενέργεια– σ’ ένα ασημένιο –σεληνιακή, θηλυκή ενέργεια– χωρίς να χύνεται έξω ούτε σταγόνα. Το δοχείο συμβολίζει τη μήτρα μέσα στην οποία το μητρικό υγρό αποτελεί τον διάμεσο για τη νέα ύπαρξη. Η ροή του νερού ανάμεσα στα δυο δοχεία δηλώνει τη συνεχή κίνηση που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής. Το ένα πόδι της γυναίκας είναι στο νερό, ενώ το άλλο πατάει στη γη, υποδηλώνοντας έτσι τη γέφυρα ανάμεσα στο ασυνείδητο και το συνειδητό, στο σώμα και το νου. Πάνω απ’ το κεφάλι της υπάρχει ένα στεφάνι με επτά αστέρια.

Η Εγκράτεια είναι μία απ’ τις αρετές που απεικονίζονται στα Ταρό. Υπονοεί τη μέση οδό, το «αρκετό» χωρίς ούτε έλλειμμα ούτε πλεόνασμα, δείχνοντας ότι όλα τα καλά πράγματα έρχονται στη ζωή με μέτρο και κίνηση.

Η κίνηση φέρνει αλλαγή. Και μπορεί η ανάπαυση και η ηρεμία να είναι ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, η οκνηρία όμως προκαλεί στασιμότητα και η στασιμότητα αποτελεί αιτία πλήξης και δυσφορίας. Οι ευκαιρίες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα γεγονότων τα οποία έχουν ήδη μπει σε κίνηση. Μέρος του μηνύματος αυτής της κάρτας είναι ότι η υπερβολική άνεση και η αργία γεμίζουν το δοχείο της οκνηρίας, ενώ η ενεργητικότητα, η εργασία και η προσπάθεια γεμίζουν το δοχείο της επίτευξης των στόχων και μιας ενδιαφέρουσας ζωής.

Όταν εργάζεται κανείς για συγκεκριμένο σκοπό ή έχει θετική στάση απέναντι στα πράγματα, οι πράξεις του θα θέσουν σε κίνηση γεγονότα που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες. Όταν, όμως, περιμένει τα πράγματα απλώς να γίνουν, αν έχει αρνητική στάση και δεν κάνει τίποτα, στο τέρμα του δρόμου θα τον περιμένει αυτό ακριβώς, το τίποτα. Η ενεργητικότητα και η δραστηριότητα, ωστόσο, στην υπερβολή τους, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανησυχία και αστάθεια. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, παρεμβαίνει η εγκράτεια, που είναι το αντίθετο της υπερβολής. Όταν η κάρτα πέφτει ανάποδα στο ρίξιμο, λέει στον ενδιαφερόμενο ότι, αν και η ζωή μπορεί να γίνει σύντομα πιο ρόδινη, εντούτοις δε θα παραμείνει έτσι για πολύ, ενώ η κάθε είδους αφθονία μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό ακόμα και τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Κάποιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, ίσως επιτρέψουν στον εαυτό τους να καταστραφεί εξαιτίας του πλούτου. Αυτό συμβαίνει επειδή η πληρότητα εκφυλίζεται σε διάλυση, όταν δεν υπάρχει εγκράτεια και όταν υπάρχουν τάσεις για σπατάλη που ενθαρρύνονται αντί να χαλιναγωγούνται. Άλλοι, πάλι, που τους αρέσει να πίνουν, ενδέχεται να επιτρέψουν σ’ αυτή την ευχαρίστηση να εξελιχθεί σε αλκοολισμό εφόσον υπάρχει άφθονο ποτό στη διάθεσή τους, ενώ η ίδια κατάσταση δεν τους βάζει σε πειρασμό αν δεν πίνουν. Όπως σε κάθε ρίξιμο των Ταρό, λοιπόν, προτού αποφασιστεί ποια θα είναι η επίδραση αυτής της κάρτας στη ζωή του ενδιαφερομένου, πρέπει να ληφθούν υπόψη η φύση, οι συνήθειες και οι συνθήκες της ζωής του.

Όταν τα πάντα στη ζωή φαίνονται να έχουν σταματήσει, όταν δεν υπάρχει κίνηση και αλλαγή αλλά επικρατεί ανία και πλήξη, η κάρτα της Εγκράτειας μπορεί να αντιπροσωπεύει μια ωφέλιμη μεταβολή, ιδίως όταν πέφτει όρθια.

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, δείχνει επίσης τους μεσολαβητές μεταξύ Γης και ανωτέρων πεδίων, τους αγγέλους του δικαίου, δι’ αυτό και η Εγκράτεια απεικονίζεται συνήθως φτερωτή. Υπ’ αυτή την έννοια, το υγρό συμβολίζει το νερό της ζωής, το ένα δοχείο αντιπροσωπεύει το δότη της ζωής, το δημιουργό, και το άλλο τον αποδέκτη της ζωής, την ανθρωπότητα.

Ο δότης της ζωής μας προτείνει και ορισμένους κανόνες ή νόμους σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να ζούμε, ενώ συνάμα μας προτρέπει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αποδέκτες, οι δότες είναι ελάχιστοι, διότι δυστυχώς η ανθρώπινη φύση λειτουργεί συνήθως με εγωιστικά κίνητρα και συχνά αρνείται να χύσει έστω και λίγο από αυτό που έχει μέσα στο δοχείο της στο δοχείο του άλλου που το έχει ανάγκη. Υπάρχουν, βέβαια, κι εκείνοι που θυσιάζονται για μέλη των οικογενειών τους ή για φίλους τους, πράγμα που όμως δεν είναι αρκετό.

Όλοι πρέπει να δίνουμε κάτι από τον εαυτό μας, το χρόνο και τις γνώσεις μας σε όσους βρίσκονται έξω από το στενό μας περιβάλλον. Κάνοντας μια καλή πράξη χωρίς να περιμένουμε καμία ανταμοιβή, βοηθάμε όλη την ανθρωπότητα. Μια τέτοια πράξη θα ανταποδοθεί πολλές φορές, και όχι απαραίτητα από το άτομο για χάρη του οποίου έγινε. Πρόκειται για έναν απόκρυφο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όταν δεν περιμένουμε τίποτα ή χρειαζόμαστε κάτι πάρα πολύ, θα ανταμειφθούμε για μια καλή πράξη του παρελθόντος, η οποία θα πολλαπλασιαστεί. Αυτή η κάρτα υποδεικνύει ότι οι καλές πράξεις πρέπει να γίνονται με μετριοπάθεια.

Η Εγκράτεια δηλώνει, λοιπόν, μετριοπάθεια, υπομονή, ηρεμία και έλλειψη εγωκεντρικών κινήτρων. Πρώτα απ’ όλα, όμως, πρέπει να κρίνουμε τον άνθρωπο που μπορεί να είναι δικαιούχος των καλών μας πράξεων, διότι ο κόσμος είναι γεμάτος από αδύναμα πλάσματα που ψάχνουν κάποιον να επωμιστεί τα βάρη τους. Βοηθώντας, λοιπόν, τέτοιους ανθρώπους, απλώς επιτείνουμε την ανικανότητά τους. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τους συμβουλεύουμε, ώστε να επωμίζονται οι ίδιοι τα βάρη τους, και να μην τους δίνουμε τη βοήθεια που χρειάζονται, διότι έτσι δε θα μάθουν ποτέ ν’ αντιμετωπίζουν τη ζωή.

Η υπομονή και η ηρεμία χρειάζονται, επειδή οι άνθρωποι πάντα ενοχλούνται όταν τους κάνουμε καλό. Η μνησικακία τους, ωστόσο, δε διαρκεί πολύ, γιατί πηγάζει από ένα παροδικό αίσθημα κατωτερότητας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να απογοητευόμαστε, αλλά να θυμόμαστε ότι υπάρχουν άλλοι που, την ίδια περίοδο ή στο μέλλον, θα μας ανταμείψουν για όσα έχουμε προσφέρει.

Η έλλειψη εγωκεντρικών κινήτρων είναι κι αυτή σημαντική όταν βοηθάμε τους άλλους, επειδή μας ανεβάζει, έστω και πρόσκαιρα, στο επίπεδο των αγγέλων. Δε λειτουργούμε σαν Φαρισαίοι, αλλά ανυψωνόμαστε επειδή έχουμε καταφέρει κάτι σπουδαίο, έχουμε μεταφέρει λίγη απ’ τη γενναιοδωρία μας απ’ το ένα δοχείο στο άλλο χωρίς να χύσουμε ούτε σταγόνα, έτσι, η προσπάθειά μας δεν πήγε χαμένη.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ

  • Δείχνει θεραπευτικό μαγνητισμό, μετάγγιση θεραπευτικής δύναμης, αναγέννηση, πνευματική γαλήνη, ψυχική ισορροπία, αδιαφορία απέναντι στις μικρότητες της ζωής.
  • Ευκολία προσαρμογής, ευελιξία, ευαισθησία στις εξωτερικές επιδράσεις.
  • Σύναψη ικανοποιητικής σχέσης μέσα από μετριοπάθεια, συνεργασία και συμβιβασμό. Ανταλλαγή αισθημάτων και εξομάλυνση των αντιθέσεων μέσα από υπομονή και αυτοέλεγχο.
  • Εξέλιξη μιας φιλικής σχέσης σε ερωτική.
  • Ασφάλεια, εγκράτεια, συνέπεια, ψυχραιμία.
  • Σταθερότητα σε μια επαγγελματική σχέση.

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Ανικανότητα του συμβουλευόμενου να σχετιστεί με άλλους και να χειριστεί μια κατάσταση, διότι τον τυφλώνει ο εγωκεντρισμός και βγάζει βιαστικά συμπεράσματα.
  • Αταίριαστες σχέσεις και άκαρπους συνεταιρισμούς.
  • Χαρακτήρα ψυχρό, απαθή, ασταθή και ευμετάβλητο, που χαρακτηρίζεται από σύγχυση, απερισκεψία, τάση για υπερβολές, έλλειψη εμπιστοσύνης και προνοητικότητας, ανασφάλεια, αναποφασιστικότητα, καταπιεσμένα συναισθήματα, παθητικότητα, οκνηρία και σπατάλη.

Περισσότερα στο βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας.

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved