Η Δύναμη – Κάρτα Νο 11

Το μήνυμα της κάρτας Νο 8 είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να μας φοβίσει όταν αντιμετωπίζουμε την αλήθεια κατάματα.

Η  Δύναμη – Κάρτα Νο 11

Αστρολογικός κυβερνήτης: Λέων

Μια νέα και όμορφη γυναίκα ιππεύει χωρίς καμία δυσκολία ένα άγριο λιοντάρι (ενστικτώδεις δυνάμεις). Πάνω απ’ το κεφάλι της υπάρχει το σχήμα του απείρου, όπως υπάρχει και πάνω απ’ το κεφάλι του Μάγου της κάρτας Νο 1 – οι δυο κάρτες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Η κοπέλα, που έχει εξημερώσει το θηρίο, συμβολίζει τη θηλυκή ενέργεια η οποία δεν είναι ούτε βάναυση ούτε κτηνώδης. Πρόκειται για την ενέργεια που, με τη δύναμη του νου, τιθασεύει τα ανθρώπινα πάθη –τον εγωισμό, την οργή, το θυμό– και τα αναγκάζει να πειθαρχούν στις διαταγές της. Το θηρίο, αν αφεθεί ελεύθερο, θα κατασπαράξει και θα καταβροχθίσει τα πάντα, αν όμως δαμαστεί, μπορεί να προσφέρει απεριόριστες υπηρεσίες σ’ εκείνον που το έχει εξημερώσει και το έχει κάνει υποχείριό του. Είναι άσκοπο, λοιπόν, να φονεύσουμε το θηρίο που έχουμε μέσα μας, διότι, όσο κι αν φαίνεται επικίνδυνο κι επιβλαβές, έχει ιδιότητες που εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Αληθινή κυριαρχία είναι η μετουσίωση των εχθρικών και καταστρεπτικών δυνάμεων, και η μετατροπή τους σε ευεργετικές.

Η δύναμη είναι μία από τις τέσσερις αρετές που συμβολίζονται στο Ταρό. Σε ορισμένες κάρτες Ταρό η Δύναμη βρίσκεται στο Νο 8 και σε άλλες στο Νο 11. Εδώ προτιμάται η ενδέκατη θέση, διότι, αν ο Τροχός της Τύχης (Νο 10) δεν έχει γυρίσει προς όφελος του συμβουλευόμενου, αυτή η κάρτα υποδηλώνει ανάκαμψη έπειτα από δυσκολίες και υπερνίκηση οποιουδήποτε εμποδίου. Πρόκειται για μία από τις πιο ευνοϊκές κάρτες των Ταρό, επειδή, ακόμα κι αν πέσει ανάποδα σ’ ένα ρίξιμο, δεν μπορεί να θεωρηθεί κακός οιωνός, γιατί η κεντρική ιδέα είναι η νίκη έπειτα από αγώνα.

Όποτε, λοιπόν, εμφανίζεται η Δύναμη, ο ενδιαφερόμενος θα έχει το σθένος ή την αντοχή να τα βγάλει πέρα με οποιαδήποτε κατάσταση. Στη μαντεία, αυτή η κάρτα αντιπροσωπεύει την ακατανίκητη δύναμη και το απαράμιλλο θάρρος που οδηγούν στη νίκη εκείνους που ξέρουν πώς να διοχετεύουν τη βούλησή τους στο σωστό κανάλι. Βέβαια, όπως όλοι οι Θρίαμβοι του Ταρό, έχει και μια βαθύτερη σημασία, και στα αιγυπτιακά μυστήρια θεωρείτο ένα από τα μυστικά της θεραπείας – αυτοθεραπεία με τη βοήθεια της θείας δύναμης.

Το λιοντάρι είναι το ηλιακό έμβλημα της φυσικής ζωής και σύμβολο δύναμης. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύει το σκελετό του ανθρώπου, ο οποίος μπορεί να είναι δυνατός ή αδύνατος. Μ’ αυτή την έννοια, όταν το λιοντάρι επιτίθεται σε κάποιον, αντιπροσωπεύει τις αδυναμίες του σώματος ή τις ασθένειες με τις οποίες πρέπει να πολεμήσει το άτομο, με τον ίδιο τρόπο που ο πρωτόγονος άνθρωπος πολεμούσε με το λιοντάρι. Όταν έχουμε πίστη (Λέων) στη θεραπευτική αγωγή την οποία ακολουθούμε για την ασθένειά μας και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουμε καλά, συνήθως γινόμαστε. Και όσο μεγαλύτερη είναι η πίστη τόσο πιο γρήγορα έρχεται η ανάρρωση. Οι άνθρωποι που έχουν θριαμβεύσει επί τρομερών φυσικών μειονεκτημάτων μπορούμε να πούμε ότι νίκησαν το λιοντάρι δίνοντάς μας ένα τρανταχτό παράδειγμα δύναμης και πίστης. Καθώς αυτές οι δυο δυνάμεις μπορούν να υπερνικήσουν τα περισσότερα εμπόδια στη ζωή, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η δύναμη του νου είναι πολύ σημαντική, ίσως πιο σημαντική και από εκείνη του σώματος. Το λιοντάρι σ’ αυτή την κάρτα συμβολίζει, επίσης, όλους τους φόβους που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Οι βρυχηθμοί του αντιπροσωπεύουν τα αρνητικά συναισθήματα και τις φοβίες που έχουν σχέση με τη ζωή. Ο άνθρωπος φοβάται μόνο το άγνωστο, μπορεί να τα βγάλει πέρα με γνώριμους φόβους, αλλά δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει φόβους τους οποίους δεν κατανοεί. Και ο φόβος αποτελεί το πρώτο βήμα προς την ήττα.

Το μήνυμα της κάρτας Νο 11 είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να μας φοβίσει, όταν αντιμετωπίζουμε την αλήθεια κατάματα. Αποδεχόμενοι τις δοκιμασίες που βρίσκονται μπροστά μας και κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε, έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη – η Δύναμη είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει εκείνους που θέλουν να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Κανένας φόβος δε θα είναι τόσο τρομερός όσο νομίζουμε και καμία δυσκολία δε θα μας φαίνεται αξεπέραστη, όταν εμείς είμαστε έντιμοι με τον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμηση, επίσης, απαλύνει τις δοκιμασίες τις οποίες καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε, καθώς μας δίνει τη δύναμη να νικάμε τις αδυναμίες του χαρακτήρα μας οι οποίες έλκουν τις δοκιμασίες προς το μέρος μας. Η νεαρή γυναίκα που ιππεύει το λιοντάρι τόσο ατρόμητα και με τόση ευκολία συμβολίζει την ψυχή.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

  • Δείχνει ψυχική ενέργεια, απόκρυφες πηγές που ήδη υπάρχουν και εργάζονται μέσα στον ενδιαφερόμενο για να τον βοηθήσουν στην υπερπήδηση οποιουδήποτε εμποδίου, διότι η κάρτα αναφέρεται σε σωματικές και πνευματικές δυνάμεις. Η ψυχική δύναμη επιβάλλεται στα εγωιστικά πάθη.
  • Αυτογνωσία και δυνατότητα ολοκλήρωσης. Υπερνίκηση των δυσκολιών με θάρρος, δύναμη, αποφασιστικότητα και αντοχή.
  • Συμφιλίωση με τον εχθρό, εξωτερικό ή εσωτερικό.
  • Θρίαμβο του πνεύματος επί της ύλης, του θετικού επί του αρνητικού. Βούληση, ψυχραιμία, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, πίστη, υγιή σεξουαλικότητα.
  • Αντιμετώπιση και όχι αποφυγή των προβλημάτων.
  • Υγεία, θεραπεία και αυτοθεραπεία με τη βοήθεια της θείας δύναμης.

ΑΝΑΠΟΔΑ

  • Δείχνει εγωκεντρισμό, κατάχρηση δυνάμεων, σύγχυση. Ανυπομονησία, θυμό, υπεροψία, θεατρινισμό, τάση για επίδειξη, αναισθησία.
  • Χαρακτήρα σκληρόκαρδο, βάναυσο, οργίλο.
  • Εμπόδια περισσότερο φανταστικά παρά πραγματικά.
  • Παρορμητισμό, υποταγή σε κατώτερα ένστικτα και πάθη, υπερβολικά ανεπτυγμένη σεξουαλικότητα.
  • Έλλειψη πίστης στον εαυτό, έλλειψη ενέργειας και αυτοπεποίθησης, αδυναμία, συμβιβασμό, φυγή.
  • Παθητικότητα που καθιστά τους στόχους ακατόρθωτους.
  • Επικείμενη δύσκολη περίοδο.

Από το βιβλίο Ταρό για όλους - Εκδόσεις Ερεχθηίδας.

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved