Ο Ιεροφάντης - Κάρτα Νο 5

Το Νο V των Θριάμβων του Ταρό είναι ο Ιεροφάντης, ή Αρχιερέας, ή Πάπας ή Ποντίφικας

Ο Ιεροφάντης - Κάρτα Νο 5

Αστρολογικός κυβερνήτης: Ταύρος

Ο Ιεροφάντης απεικονίζεται καθισμένος σ ένα θρόνο, το θρόνο της γνώσης, που κοσμείται με κεφάλια ταύρων και βρίσκεται τοποθετημένος στην κορυφή μιας σκάλας με επτά σκαλοπάτια – οι επτά βαθμίδες τις οποίες πρέπει να ανέβουν οι μυούμενοι για να φθάσουν στο επίπεδο του Ιεροφάντη. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κίονες. Ο λευκός δεξιά συμβολίζει τον νόμο της ανάγκης και ο μαύρος αριστερά συμβολίζει την ελεύθερη επιλογή της υπακοής ή ανυπακοής.

Ο Ιεροφάντης φοράει άμφια και στο κεφάλι φέρει την τριπλή ιερατική τιάρα. Μας κοιτάζει κατά πρόσωπο. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα σκήπτρο που καταλήγει σε τριπλό σταυρό ο οποίος συμβολίζει την εξουσία που ενώνει τον πνευματικό, τον διανοητικό και τον υλικό κόσμο. Με το δεξί χέρι ευλογεί δύο ιερείς, που γονατιστοί μπροστά του δέχονται αντίστοιχα την σοφία και την αγάπη. Στα πόδια του υπάρχουν δύο σταυρωτά κλειδιά, του Παραδείσου και της Κόλασης, των απορρήτων του Ουρανού και της Γης.

Το Νο V των Θριάμβων του Ταρό, ο Ιεροφάντης, ή Αρχιερέας, ή Πάπας ή Ποντίφικας που σημαίνει γεφυροποιός, αντιπροσωπεύει τη δύναμη, την ευφυΐα, την έμπνευση και τη διορατικότητα.

Στους πιο πολλούς από εμάς υπάρχει ένας κρυφός ιερέας. Σχεδόν όλοι γοητευόμαστε από τα θρησκευτικά μυστήρια, τους μυστικούς συμβολισμούς και τις παραδοσιακές τελετουργίες, και θα θέλαμε να γνωρίζουμε περισσότερα γ' αυτά τα πράγματα. Αυτή είναι μία από τις ερμηνείες του Ιεροφάντη στο Ταρό - αντιπροσωπεύει την ψυχή που αναζητά και ερευνά την αλήθεια.

Το «Όπως άνω έτσι και κάτω» είναι ίσως το πιο γνωστό απόκρυφο γνωμικό όλων των εποχών, η βάση όλων των απόκρυφων διδασκαλιών.

Το θετικό και το αρνητικό είναι απαραίτητα, το φως και το σκοτάδι είναι δίδυμα και άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Οι αληθινοί αποκρυφιστές δεν δέχονται ότι το καλό και το κακό είναι ξεχωριστές δυνάμεις, διότι καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι καλές προθέσεις και πράξεις κάποιου αν ακολουθήσουν λάθος κατεύθυνση μπορούν να οδηγήσουν σε άσχημο αποτέλεσμα. Αντίθετα, αν κάποιος επιδιώκει να μας βλάψει, ενδέχεται οι κακές προθέσεις και πράξεις του ν' αποβούν προς δικό μας όφελος διότι ο άνθρωπος δεν λειτουργεί αυθαίρετα, αλλά υπάρχουν και οι συμπαντικοί νόμοι.

Η συγκεκριμένη κάρτα εμφανίζεται σ ένα ρίξιμο, συνήθως επειδή ο ερωτών έχει ξεχάσει ή δεν πιστεύει ότι υπάρχουν δυνάμεις πέρα από τις ανθρώπινες, αλλά και επειδή αυτές τις δυνάμεις δεν τις ζήτησε με το σωστό τρόπο, ώστε να τον βοηθήσουν στο πρόβλημα του.

Δεν αρκεί απλώς να προσεύχεται κανείς, αλλά πρέπει να προσεύχεται δημιουργικά. Ακόμα και τότε, όμως, οι προσευχές δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς την πίστη που θα τις κάνει ν' ανταποκρίνονται στο εκάστοτε ζήτημα. Αυτή είναι η κυριότερη σημασία της κάρτας.

Όλοι δοκιμαζόμαστε και συναντάμε δυσκολίες σε κάποια φάση της ζωής μας, μερικές από τις οποίες νομίζουμε πως είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Εδώ, μπορεί να μας βοηθήσει ο υποσυνείδητος νους, η μυστική φωνή μέσα μας.

Μπορεί να είναι η έμπνευση μια άλλη πλευρά του Ιεροφάντη - η θεία έμπνευση - και όχι εκείνη που αντιπροσωπεύει η Σελήνη.

Αν την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε το εξής πείραμα, προκειμένου να διαπιστώσετε ότι η φωνή μέσα μας δεν είναι μύθος. Το βράδυ προτού κοιμηθείτε διαλογιστείτε ή προσευχηθείτε για το πρόβλημά σας. Μην παρακαλέσετε να εξαφανισθούν οι δυσκολίες από τον δρόμο σας - αυτές εμφανίζονται για να σας διδάξουν κάτι – αλλά ζητήστε απλώς να βρεθεί μια λύση.

Το πρωί είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσετε έχοντας μια ξεκάθαρη απάντηση στο μυαλό σας, ή μια αναλαμπή αληθινής έμπνευσης που θα σας προσφέρει την μοναδική δυνατή λύση.

Είναι και αυτός ένας τρόπος για να μάθετε τις δυνάμεις της συγκεκριμένης κάρτας, η οποία αντιπροσωπεύει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα σ' εσάς και τον Δημιουργό. Πρόκειται για ένα πραγματικό κανάλι επικοινωνίας και γνώσης.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΦΑΝΤΗ

• Δείχνει ικανότητα για πνευματική εξέλιξη και διαφώτιση του απλού ανθρώπου, σε αντίθεση με την Αρχιέρεια που απευθύνεται μόνο σε μυημένους. Χαρακτηριστικά του είναι η καλοσύνη, η αγάπη, η ευγένεια, η ζεστασιά, η μεγαλοψυχία η ασφάλεια, η απουσία αμφιβολίας. Βρίσκει λύσεις στα προβλήματα των άλλων και τους καθοδηγεί με σοφές συμβουλές και υποδείξεις και τους βοηθά ν ανακαλύψουν πράγματα που τα αγνοούσαν, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις.

• Βλέπει τα πράγματα με ψυχραιμία, έχει ιδεαλιστικά οράματα, πίστη, γενναιοψυχία και αντιπροσωπεύει την νομιμότητα και την ηθική. Είναι ιατρός ψυχών.

• Δίνει έμπνευση σε όσους ασχολούνται με τις εικαστικές τέχνες.

ΑΝΑΠΟΔΑ

• Δείχνει άνθρωπο ανήθικο, δογματικό και στενόμυαλο, ασταθή και κυκλοθυμικό, αρνητικό και παθητικό.

• Υποδηλώνει προπαγάνδα, κακές συμβουλές, αντίδραση στο κατεστημένο, διαστρέβλωση ή απόκρυψη της αλήθειας, εγωκεντρισμό, αντιδραστικότητα.

• Το άτομο θεωρεί ότι βρίσκεται στο κέντρο των αντιπαραθέσεων διότι παρεξηγεί τους άλλους και οδηγείτε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Από το βιβλίο Ταρό για όλους, Εκδόσεις Ερεχθηίδας

Εικονογράφηση: Αικατερίνη Δουλφή

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved