Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 16/12 έως 18/12

Ζωδιακός κύκλος: Και όμως, κινείται!

Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια, από 16/12 έως 18/12

Η διάκριση του ζωδιακού κύκλου σε δώδεκα τμήματα δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Ουσιαστικά η «επινόησή» του ήταν ένα από τα αποτελέσματα της προσπάθειας της αναπτυσσόμενης Συνείδησης να εντοπίσει και να ερμηνεύσει τα περιεχόμενα του συλλογικού Ασυνείδητου, να ορίσει και να περιγράψει το «μοιραίο», με σκοπό την τελική και πλήρη εξουδετέρωσή του. Πάνω σε αυτήν την κατεύθυνση και αξιοποιώντας ένα μηχανισμό που, όπως θα δούμε, ήταν προϊόν της εξέλιξής της και εμπεριέχεται στην εξελικτική βαθμίδα του ζωδιακού ως Παρθένος, κερμάτισε και κατέταξε τις «μοιραίες» επιρροές με τον ίδιο τρόπο που το πεπτικό μας σύστημα τεμαχίζει και αφομοιώνει την τροφή μας.

Κατ’ αρχήν το ένα και αδιαίρετο έγινε δύο, ύστερα τέσσερα και οκτώ, μέχρι που συμπληρώθηκε ο «μαγικός» αριθμός δώδεκα, ο οποίος προς το παρόν ορίζει τα σύνορα της κατανόησής μας σε σχέση με το κοσμικό πρότυπο εξέλιξης.

Η ανάγκη της ταξινόμησης-αποκλειστικό γνώρισμα του ανθρώπινου είδους-άφησε τα σημάδια της στην αστρολογική θεώρηση, συχνά με πολύ παραστατικό τρόπο. Η αντιστοίχηση των ζωδίων με την εξέλιξη της ζωής του ατόμου σε φυσικό επίπεδο (ξεκινώντας μάλιστα από την ώρα που τα... ηρωικά σπερματοζωάρια αρχίζουν το ταξίδι τους προς το άγνωστο) είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που παίρνουν οι σπουδαστές της Αστρολογίας, ακριβώς επειδή με αυτόν τον τρόπο γίνονται αντιληπτές, τόσο οι επί μέρους ιδιαιτερότητες του κάθε ζωδίου, όσο και η ενότητα του συνόλου.

Τα τρία στάδια της εξέλιξης ακολουθούν κατά γράμμα την διαδοχή των στοιχείων (φωτιά, γη, αέρας, νερό) κάνοντας «στάσεις» στα κομβικά σημεία, που ορίζουν το τέλος μιας φάσης και την αρχή της επόμενης. Σε κάθε περίπτωση τα ζώδια της φωτιάς είναι η ορατή αφετηρία ενός νέου κύκλου.

• Ο Κριός αντιστοιχεί στον οργασμό.

• Ο Ταύρος στη σύλληψη και την ανάπτυξη του εμβρύου.

• Οι Δίδυμοι στις βασικές αντιληπτικές λειτουργίες και το νευρικό σύστημα, που αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της κύησης..

• Ο Καρκίνος στην τελευταία φάση της ενδομήτριας ζωής, όπου το έμβρυο ύστερα από την «ανακεφαλαίωση» της εξέλιξης του είδους απολαμβάνει το κολύμπι στον αμνιακό σάκο.

Εδώ τελειώνει η πρώτη φάση και αρχίζουν τα... βάσανα της ζωής.

• Ο Λέων αντιστοιχεί στη γέννηση.

• Η Παρθένος στην κοινωνική προσαρμογή, τη μαθητεία και την παροχή υπηρεσιών.

• Ο Ζυγός στην εφηβεία αλλά και τις σχέσεις με τους άλλους, τις συνεργασίες και τις αντιδικίες, το γάμο αλλά και τον χωρισμό.

• Ο Σκορπιός στα βασικά ένστικτα, τη σεξουαλικότητα, την αναπαραγωγή και το θάνατο.

Το τέλος της φυσικής κλίμακας στο Σκορπιό αντιστοιχεί σε μια πραγματική κατάσταση που βίωνε το ανθρώπινο είδος τα πολύ-πολύ παλιά χρόνια, όταν η ζωή του κινδύνευε να τελειώσει με το... καλημέρα και το βασικό του μέλημα ήταν να προλάβει να αποκτήσει απογόνους, πριν έρθει αυτή η ώρα. Γι’ αυτό στην κουλτούρα εκείνης της περιόδου τέθηκε ως θεμελιώδες ζήτημα η συνέχεια μετά το θάνατο, κάτι που ο ανθρώπινος νους «έβλεπε» αναλογικά στον «μαγικό» τρόπο που ο Ήλιος ανέτειλε καθημερινά ύστερα από μια μακρά νύχτα.

Ωστόσο, αυτή η αναγέννηση νοείται κυρίως σε πνευματικό (συνειδησιακό) επίπεδο και από αυτήν την άποψη, τα επόμενα τέσσερα ζώδια είναι προϊόν μιας άλλης διαδικασίας που δεν αναφέρεται τόσο σε φυσικά μεγέθη, όσο σε πνευματικά.

• Ο Τοξότης αντιστοιχεί σε μια πνευματική γέννηση.

• Ο Αιγόκερως στη συγκρότηση ενός συστήματος αξιών που βασίζεται στα νέα δεδομένα. Στην πνευματική και ηθική «τελείωση».

• Ο Υδροχόος στην αναθεώρηση και την εκ νέου ανατροπή των αξιών με κύριο όπλο τη νόηση και την εξέλιξη των ιδεών.

• Και οι Ιχθύες, που αντικατέστησαν το Σκορπιό στο θλιβερό «καθήκον» του τέλους, περιγράφουν ουσιαστικά την επαφή του ατόμου με έναν «άλλο» πνευματικό κόσμο και τις αιώνιες αλήθειες που κρύβονται στην ανεκδήλωτη Δημιουργία.

Στο 12ο ζώδιο του κύκλου εδρεύουν όλα τα αρχέτυπα και το τέλος του ταξιδιού για τον «προσκυνητή» και δεν είναι παρά η επιστροφή στη μήτρα του Ασυνείδητου από την οποία γεννήθηκαν όλα. Είναι σαν μια βουτιά στον ωκεανό η μια περιπλάνηση στο αχανές Διάστημα, που εν είδη... blind date προσδοκά στη συνεύρεση με τις Πρώτες Αιτίες της Δημιουργίας.
Και αυτή η προσωρινή «αιχμαλωσία» της Συνείδησης ήρθε σαν εναλλακτική λύση στο «θάνατο» του Σκορπιού.

Όταν ο ζωδιακός κύκλος εδραιώθηκε και ολοκληρώθηκε ως δωδεκαμελής (κάτι που ιστορικά συνέπεσε με τη διαμόρφωση των «αρσενικών» κοινωνικών δομών), τα τέσσερα πρώτα ζώδια «αναβαθμίστηκαν» συμπεριλαμβάνοντας στις αρμοδιότητες τους νέες εκδοχές του βασικού αρχετυπικού προτύπου τους.

• Ο Κριός από «άμυαλο σπερματοζωάριο» έγινε πολεμιστής και κυνηγός

• Ο Ταύρος διατηρώντας τη σχέση του με την ανάπτυξη και την τροφοδοσία εξελίχθηκε σε γεωργό και οικονόμο.

• Οι Δίδυμοι ανέλαβαν τα καθήκοντα τους ως σπουδαστές, έμποροι και πραματευτάδες.

• Ο Καρκίνος τα καλά και τα στραβά της οικογενειακής ζωής.

Το ένα «κλικ» παραπάνω της πρώτης ζωδιακής τετράδας έδωσε την ώθηση στη δεύτερη να μετεξελιχθεί και να αποκτήσει ένα ουσιαστικό πνευματικό περιεχόμενο:

• Ο Λέων είχε να κάνει πλέον με τη γέννηση του Εγώ.

• Η Παρθένος με την επεξεργασία των ψυχικών περιεχομένων.

• Ο Ζυγός με τη σύνθεση των αντιθέτων

• Και ο Σκορπιός με τη βαθιά έρευνα στα μυστήρια του σύμπαντος και της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αλλά και τα τέσσερα τελευταία ζώδια, εκπληρώνοντας τις προδιαγραφές τους απέκτησαν επίσης αντιστοιχίες στο φυσικό πλέον πεδίο.

• Ο Τοξότης με τις σπουδές και τα ταξίδια που όχι μόνον ανοίγουν τους πνευματικούς ορίζοντες αλλά προσφέρουν επίσης νέες κοινωνικές προοπτικές.

• Ο Αιγόκερως με την καριέρα και την εγκαθίδρυση μιας συγκεκριμένης τάξης πραγμάτων.

• Ο Υδροχόος με τις εφευρέσεις τις ανακαλύψεις και την... διαρκή αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα που τον «γέννησε».

• Οι Ιχθύες με την πίστη, τις θρησκείες, τις τέχνες και οτιδήποτε μας φέρνει σε επαφή με τους «παράλληλους» κόσμους του σύμπαντος.

Το θρησκευτικό συναίσθημα βέβαια ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένο και στις πρωτόγονες κοινωνίες, όταν οι Ιχθύες δεν είχαν συνειδητοποιηθεί ακόμη ως στάδιο. Ωστόσο εξ αιτίας της συσχέτισης του με το Σκορπιό είχε μια αγριότητα με «αιχμή του δόρατος» τις ανθρωποθυσίες. Η Ιχθυακή προσέγγιση έχει μια γλύκα και είναι εμποτισμένη με υπερβατικές φιλοσοφικές αναζητήσεις, που δίνουν στο «θάνατο» μια εντελώς διαφορετική διάσταση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι για όλους αυτούς τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω η τελευταία ζωδιακή τετράδα είναι πιο «εξελιγμένη». Μερικοί μάλιστα δίνουν στο θέμα μια προσωπική διάσταση υποστηρίζοντας για παράδειγμα ότι οι Κριοί και οι Ταύροι, όντας πάντα στην αρχή του κύκλου είναι «καταδικασμένοι» να δίνουν βαρύτητα στις φυσικές-υλικές και όχι στις πνευματικές αξίες. Με μια φράση πρόκειται για άτομα «μειωμένης πνευματικότητας». Αυτό όμως, είναι πέρα για πέρα λάθος, αφού όλα ακολουθούν το σπειροειδή δρόμο τους.

Όπως ίσως διαισθάνεστε η αναπροσαρμογή της τελευταίας τετράδας είχε σαν αποτέλεσμα τη μετεξέλιξη της πρώτης, η οποία με τη σειρά της απέκτησε ένα πνευματικό περιεχόμενο ζωτικής σημασίας.
Ο Κριός έγινε εκφραστής κάθε είδους πρωτοποριακής σκέψης και εφαρμογής, ανεβάζοντας τον πήχη της πνευματικότητας ακόμη πιο ψηλά.
Ο Ταύρος ανέλαβε την επιμελημένη εδραίωση των επιστημονικών και φιλοσοφικών συστημάτων.
Οι Δίδυμοι στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου αναίρεσαν στην πράξη κάθε μη λειτουργικό ταμπού, απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερο την ανθρώπινη σκέψη.
Ο Καρκίνος διεύρυνε κατά πολύ την οικογένεια του, αναζητώντας πλέον τις ρίζες της καταγωγής του ανθρώπινου είδους.

Σε κάθε «στροφή» της εξέλιξης τα ζώδια αποκαλύπτουν και νέα αρχετυπικά περιεχόμενα, τα οποία ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε μέχρι να αναδυθούν στο Συνειδητό και να γίνουν πράξη. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε μεν να τιμούμε την αστρολογική παράδοση, η οποία έθεσε τους πρώτους «κανόνες» αλλά παράλληλα οφείλουμε να έχουμε κατά νου πως με δεδομένη την εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στο Συνειδητό και το Ασυνείδητο -την Ελεύθερη Βούληση και την Μοίρα, δηλαδή- κάποιοι από αυτούς ενδέχεται να μην ισχύουν πια ή να χρειάζονται λειτουργικές προσθήκες.

Ο ζωδιακός κύκλος και γενικότερα όλο το αστρολογικό σύστημα με τους πλανήτες πρωταγωνιστές του δεν είναι παρά η ιστορία αυτής της εξέλιξης, γραμμένη φυσικά από αυτόν που στην αρχέγονη μάχη (νομίζει ότι) βγήκε νικητής. Γιατί το «στοίχημα» ανάμεσα στο Συνειδητό και το Ασυνείδητο ή αν προτιμάτε ανάμεσα στη Μοίρα και την Ελεύθερη Βούληση ακόμη «παίζεται» και βέβαια η εξέλιξη συνεχίζεται, μέχρι το δώδεκα να ξαναγίνει ένα, υλοποιώντας αυτό που ο Κ Γιουγκ όρισε ως «Ταξίδι στο Ταυτό»: Την αφομοίωση και την ενοποίηση δηλαδή όλων των ενεργειακών παραμέτρων, μέσα από την καταλυτική δυναμική της εμπειρίας που προσφέρει η πραγματικότητα που ζει η κάθε οντότητα και των ολοένα και πιο εμπλουτισμένων εφαρμογών της.
Και όταν ολοκληρωθεί αυτό το ταξίδι, είναι βέβαιο πως οι πλανήτες, τα ζώδια και ο νέος ζωδιακός κύκλος που θα έχει καταγράψει η συλλογική Συνείδηση, θα είναι όλως διόλου διαφορετικός, όπως κι εμείς εξ άλλου...

*Το παραπάνω είναι ένα εκτενές απόσπασμα από το βιβλίο μου «Η Αστρολογία του 21ου αιώνα» κι αν επιθυμείς να διαβάσεις περισσότερα μπορείς να το παραγγείλεις από το e-shop του astrology.gr.

Κατέβασε τώρα το application του Astrology.gr, για το iPhone, το iPad ή το iPod σου!

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved