Η ψυχική εξέλιξη-Μετά το Ζυγό

Αυτή η νέα ισορροπία έχει να κάνει με την συμφιλίωση-συνεργασία των αρσενικών και των θηλυκών δυνάμεων, τόσο ψυχολογικά, όσο και κοινωνικά.
Η ψυχική εξέλιξη-Μετά το Ζυγό

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

20100627_John_Rizopoulos02JPEG_copy_copy_copy

Φθάνοντας στο τέλος αυτής της σειράς των άρθρων της Ψυχολογικής Αστρολογίας, οφείλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως το μονοπάτι της Συνειδητότητας από τον Σκορπιό μέχρι τον Υδροχόο είναι σχετικά καινούριο για την Ανθρωπότητα και γι' αυτό είναι και εκείνο με τις μεγαλύτερες δυνατότητες μιας πιο θεαματικής εξέλιξης. Για τους ίδιους λόγους όμως εφαρμοσμένο στο κοινωνικό πεδίο «κρατά» ακόμη πολλά συντηρητικά βιώματα-σχήματα, απόρροια του «περπατημένου» δρόμου Κριού-Ζυγού. Το «καθεστώς» που έχει δημιουργηθεί -άνισο για τις «θηλυκές» δυνάμεις- μόνον τα τελευταία χρόνια δείχνει να κλονίζεται, μπαίνοντας στον δρόμο μιας αναγκαίας όσο και αναπόφευκτης εξισορρόπησης. Αυτή η νέα ισορροπία έχει να κάνει με την συμφιλίωση-συνεργασία των αρσενικών και των θηλυκών δυνάμεων, τόσο ψυχολογικά, όσο και κοινωνικά. Η απρόσκοπτη και δημιουργική επαφή ανάμεσα στα θηλυκά περιεχόμενα του Ασυνείδητου και του αρσενικού αναπτυσσόμενου Εγώ, περνά και στην κοινωνία, αναβαθμίζοντας σταδιακά την θέση και τον ρόλο των γυναικών.
Και μέχρι να καταλαγιάσει ο ...κουρνιαχτός των αναταράξεων, είναι λογικό να παρατηρούνται κάποιες φεμινιστικές ακρότητες και μια παράλληλη υποχώρηση των «μπρουτάλ» στοιχείων.

Αρωγός σε αυτήν την μεταβατική πορεία είναι η σειρά των συνόδων του Ποσειδώνα με τον Πλούτωνα, που από το 1400 (και μέχρι το 3000 περίπου) γίνονται στο ζώδιο των Διδύμων. Το φρέσκο πνεύμα του ζωδίου αλλά και ο unisex χαρακτήρας του διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο, όπου όπως αντίστοιχα συνέβη και στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του Συνειδητού, το «καλό» και το «κακό» θα πάψουν οριστικά να ταυτίζονται με το «αρσενικό» και το «θηλυκό», αντικαθιστώντας τα σεξιστικά κριτήρια με εκείνο της αποτελεσματικότητας από όποιο γένος και αν προέρχεται.

Προς μια νέα Συνειδητότητα

Όταν η εξοπλισμένη Συνείδηση εξασφαλίσει τα νώτα της, ο χώρος του Σκορπιού παύει πλέον να είναι σώνει και καλά «θανατηφόρος» για το Εγώ, το οποίο μπορεί άφοβα να προχωρήσει σε αυτό που ο Κ. Γιουνγκ όρισε ως «ουροβορική αιμομιξία». Η τάση του Εγώ να «βουτήξει» μέσα στην Ασυνειδητότητα έχει τις ρίζες της στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του, όταν αδύναμο, αδαές και «άοπλο» χανόταν μέσα σε μια Ιχθυακού τύπου έκσταση.

Ωστόσο, η αναβίωση αυτής της διαδικασίας γίνεται πλέον με διαφορετικούς όρους. Η διάλυση παίρνει το χαρακτήρα κατάδυσης και η πρωτογενής έκσταση συνοδεύεται από μια ουσιαστική παρεμβατικότητα. Στο Σκορπιό, η επαφή με τις δυνάμεις του Ασυνείδητου δεν συμβαίνει τυχαία, όπως στους Ιχθύες αλλά συνειδητά κι αυτός είναι ο λόγος που το ζώδιο συνδέεται τόσο στενά με την έρευνα. Σε κάθε περίπτωση η «παλινδρόμηση» του ενήλικου Εγώ παίζει έναν εξόχως θετικό ρόλο στη ζωή του δημιουργικού ανθρώπου κι αυτό γιατί το Ασυνείδητο έχει μέγιστη δημιουργική αξία για όποιους τουλάχιστον μπορούν και «ψαρεύουν» τα περιεχόμενα του.

Σύμφωνα με τον Κ Γιουγκ το ζητούμενο είναι η σύνθεση του συνειδητού νου με το σύνολο της ψυχής (το Ταυτό), ώστε να αποκατασταθεί μια νέα ολότητα ανάμεσα στα μέχρι τότε διαμετρικά αντίθετα συστήματα του συνειδητού νου και του Ασυνείδητου. Με αυτόν τον τρόπο ο Σκορπιός μετατρέπεται σε ένα χώρο πραγματικής και ουσιαστικής πνευματικής αναγέννησης, η οποία εκδηλώνεται και εξωτερικεύεται στο επόμενο κουτάκι του ζωδιακού, τον Τοξότη.

Η ουσιαστική κατάκτηση της εμπλουτισμένης Εγωικής Συνείδησης είναι η αθανασία της. Ο κίνδυνος του «διαμελισμού» της έχει αντικατασταθεί από την εκδοχή της «αιχμαλωσίας», η οποία συμβολικά ενοικεί στο τελευταίο υδάτινο ζώδιο, τους Ιχθύες. Εκεί, όταν ολοκληρώνει κάθε κύκλο της εξέλιξης της θα πρέπει να ...περιμένει τον «απελευθερωτή» της, τις κατάλληλες συνθήκες δηλαδή που θα της επιτρέψουν να ξαναβγεί στον ...αφρό διατηρώντας στο μεταξύ την ουσία των εμπειριών και της επίγνωσης που απέκτησε στο μακρύ ταξίδι της ζωής η των πιθανολογούμενων διαδοχικών ενσαρκώσεων της. Φυσικά, πριν φθάσει στο τέλος του δρόμου, θα περάσει από τα «αναγκαία» στάδια του Αιγόκερω και του Υδροχόου, την πιστοποίηση δηλαδή αλλά και την αμφισβήτηση της ισχύος της.

Κλείνοντας, να θυμίσω πως ο πλανήτης που φαίνεται να συνδέεται στενά με την εξέλιξη της Συνείδησης, την αφομοίωση των περιεχομένων του Ασυνείδητου και κατ' επέκταση την συνολική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους ψυχική και κοινωνική- είναι η Έρις που ανακαλύφθηκε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα. Και αυτή ακριβώς η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για ένα νέο μεγάλο άλμα της Συνειδητότητάς μας σε συλλογικό επίπεδο, ενδεχομένως μέσα από σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved