ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-Αστρολογία και Ψυχολογία

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης μας είδαμε κάποια από τα βασικά αστρολογικά σύμβολα να ερμηνεύονται από μία ψυχολογική πλευρά
Παπασταύρου Λίντα

από το Βασίλη Παπαδολιά

Περαιτέρω σύνδεση συμβόλων και εννοιών

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης μας είδαμε κάποια από τα βασικά αστρολογικά σύμβολα να ερμηνεύονται από μία ψυχολογική πλευρά και προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τι διαφορετικό έχει η ερμηνευτική προσέγγιση της ψυχολογικής αστρολογίας από αυτή της παραδοσιακής.

Αν και η ανάλυση που κάναμε μας έδωσε κάποιες κατευθύνσεις, μέχρι τώρα μείναμε μόνο στα σύμβολα εκείνα που γνωρίζουν οι περισσότεροι αρχάριοι της αστρολογίας, τα στοιχεία, τα ζώδια και τους πλανήτες. Η ομορφιά της ψυχολογικής αστρολογίας όμως ξεκινά περισσότερο, όταν αρχίζουμε και βλέπουμε τα πιο ειδικά σύμβολα, αυτά που είναι γνωστά σε λιγότερους, αυτούς που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με την αστρολογία.

Πόσοι γνωρίζουν για παράδειγμα να αποσυμβολίσουν ψυχολογικά τα σύμβολα των πλανητών; Πόσοι ξέρουν ότι ο κύκλος του Ήλιου συμβολίζει την ενότητα ενώ το ημικύκλιο της Σελήνης το καθρέφτισμα της προσωπικότητας (πρόσωπο = οι ιδιότητες που αποδίδουν επάνω μας οι άλλοι). Πόσοι βλέπουν ένα σταυρό στα πλανητικά σύμβολα και καταλαβαίνουν ότι αφορά την ικανότητα δόμησης και οργάνωσης των πραγμάτων; Υπάρχει μήπως κάποιος τρόπος που θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τα σύμβολα όλων των γνωστών πλανητών;

Τα σύμβολα των πλανητών

Ήλιος: Η ενότητα της προσωπικότητας και γύρω από το κέντρο της θέλησης. Υποκειμενική θέληση.

Σελήνη: Το καθρέφτισμα, οι ιδιότητες που μας αποδίδουν οι άλλοι. Η απορρόφηση των προβολών των άλλων. Προσωπείο.

Ερμής: Είμαι ανοικτός στις πληροφορίες του έξω κόσμου (ημικύκλιο), τις οποίες φιλτράρω μέσα από την προσωπικότητα μου (κύκλος) και διαμορφώνω μία υποκειμενική γνώση που μου επιτρέπει να δομήσω τον κόσμο γύρω μου (σταυρός). Άποψη και γνώμη.

Αφροδίτη: Η προσωπικότητα μου (κύκλος) επηρεάζει τον τρόπο που δομώ την πραγματικότητα γύρω μου (σταυρός). Δε χρησιμοποιώ πληροφορίες, όπως με τον Ερμή, αλλά μόνο την υποκειμενική μου θεώρηση (τι μου αρέσει και τι όχι). Γούστο και ευχαρίστηση.

Άρης: Η πραγματικότητα και οι νόμοι της (το βέλος αντικαθιστά το σταυρό) έχουν απευθείας επίδραση στην προσωπικότητα μου (κύκλος). Υφίσταμαι ότι επιφυλάσσει για μένα η σκληρή (και συχνά βίαιη) πραγματικότητα. Βία και αντίδραση.

Δίας: Οι ιδιότητες που μου αποδίδουν οι άλλοι (ημικύκλιο=η περσόνα μου) μου επιτρέπει να φτιάξω τα πράγματα όπως θέλω στην πραγματικότητα γύρω μου (σταυρός). Μέσα από το να ικανοποιώ τις προσδοκίες των άλλων, αποκτώ και την ευχέρεια να δομήσω την πραγματικότητα μου. Σχεδιασμός και παρότρυνση.

Κρόνος: Η σκληρή πραγματικότητα (σταυρός) αλλάζει και ανατρέπει το προσωπείο που έχω φορέσει για χάρη των άλλων (ημικύκλιο). Αναγκάζομαι και αποβάλλω το προσωπείο που έχω φορέσει για χάρη των άλλων. Κρίση και εξετάσεις.

Ουρανός: Η πραγματικότητα (σταυρός) προσπαθεί να ισορροπήσει με τα προσωπεία μου (ημικύκλια), που είναι στραμμένα προς τους άλλους. Έτσι λαμβάνω τους άλλους υπόψη στη διαμόρφωση της πραγματικότητας μου (σταυρός). Η προσωπικότητα μου (κύκλος) μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αλτρουισμός.

Ποσειδών: Το προσωπείο μου (ημικύκλιο) είναι στραμμένο προς τα πάνω κι όχι προς τους άλλους. Στρέφομαι προς τα μέσα, αναζητώντας την εσωτερική έγκριση. Η συμφιλίωση με τον εαυτό μου επιτρέπει να δομήσω καλύτερα την πραγματικότητα μου (σταυρός). Καλοσύνη.

Πλούτων: Η προσωπικότητα (κύκλος) επιβάλλεται και αλλάζει το προσωπείο μου (ημικύκλιο) και μου επιτρέπει να φτιάξω τα πράγματα στον κόσμου μου όπως θέλω (σταυρός). Επιβολή της θέλησης.

Στοιχεία και Ποιότητες - Οι λειτουργίες της λίμπιντο

Αν τα σύμβολα των πλανητών μας λένε κάτι για τις ψυχικές λειτουργίες που τους αντιστοιχούν, άλλο τόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία και οι ποιότητες ως εκδηλώσεις της ψυχικής μας ενέργειας (λίμπιντο). Ήδη έχουμε αναφερθεί στα Στοιχεία και την αντιστοιχία τους στις τέσσερις βασικές λειτουργίες της αναλυτικής ψυχολογίας (διαίσθηση, συναίσθημα, λογική και αντίληψη). Ίσως όμως να μη γνωρίζουμε ότι η αντιστοιχία αυτή επεκτείνεται και στους τέσσερις ψυχολογικούς τύπους του Ιπποκράτη (χολερικός, αιματώδης, φλεγματικός και μελαγχολικός) αλλά και σε ψυχολογικά προφίλ που χρησιμοποιούνται στη διοίκηση ομάδων και την εργασιακή ψυχολογία.

Το βασικό γνώρισμα της εκδήλωσης της ψυχικής μας ενέργειας (λίμπιντο) μέσα από τα τέσσερα Στοιχεία είναι όπως αναφέραμε και στο πρώτο μέρος το γεγονός ότι οι περισσότεροι από μας επιλέγουμε ένα από τα τέσσερα Στοιχεία ως κυρίαρχο στο χάρτη μας και προσπαθούμε να προχωρήσουμε στη ζωή μέσα από αυτό. Παράλληλα απωθούμε εκείνο που θεωρούμε πιο αδύναμο, ενώ τα άλλα δύο τα χρησιμοποιούμε επιβοηθητικά στη λειτουργία του κυρίαρχου στοιχείου. Οι τέσσερις αυτές λειτουργίες διακρίνονται σε δύο μη ορθολογιστικές (διαίσθηση, συναίσθημα) και κληρονομημένες από το ζωικό βασίλειο και σε δύο ορθολογιστικές (λογική και αντίληψη), δημιουργημένες από την εξέλιξη μας σαν ανθρωπότητα.

Εκτός από τα Στοιχεία όμως μεγάλη σημασία στην έκφραση της ψυχικής μας ενέργειας έχει και η ποιότητα των ζωδίων. Δρώντας μέσα από παρορμητικά ζώδια προσπαθούμε να εκδηλώσουμε την ψυχική μας ενέργεια, δημιουργώντας κάτι νέο ή κάνοντας μία νέα πρόταση προς τους άλλους. Γινόμαστε δηλαδή κινητήρια δύναμη κάποιας μορφής αλλαγής. Στην πορεία της έκφρασης μας συνήθως συναντούμε την αντίσταση των σταθερών ζωδίων, που αντιστέκονται στην αλλαγή και υπερασπίζονται την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Και βασιζόμενοι στα μεταβλητά ζώδια προσπαθούμε να βρούμε τις ισορροπίες μέχρι να μπούμε σε ένα νέο κύκλο δημιουργίας, που θα προκαλέσουν τα παρορμητικά ζώδια.

Τέλος η πολικότητα των ζωδίων (αρσενικά/θηλυκά) έχει να μας πει κάτι με το βαθμό εξωστρέφειας της δράσης τους ή της εσωστρέφειας τους. Η διάκριση αυτή είναι άλλη μία βοήθεια για να διαγνώσουμε το αν η ψυχική μας ενέργεια εκδηλώνεται προς τα έξω (προς τους άλλους) ή στρέφεται προς τα μέσα μας (ενδοσκόπηση).

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved