Γενέθλιος χάρτης: Τι είναι οι όψεις, πως σχηματίζονται και ποια η επίδρασή τους

Μια σύντομη αναφορά και ερμηνεία των όψεων των πλανητών σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο

Γενέθλιος χάρτης: Τι είναι οι όψεις, πως σχηματίζονται και ποια η επίδρασή τους

Εκτός από τα ζώδια και τους πλανήτες, πολλές φορές ακούμε από αστρολόγους ή διαβάζουμε τη λέξη «όψη» και χαρακτηρισμούς όπως «θετική», «δύσκολη», «αρμονική» ή «δυσαρμονική» που όμως για ένα άτομο το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο με τους αστρολογικούς όρους ακούγονται παράξενα ή ξένα.

Πάτησε εδώ για να μάθεις το ζώδιο και τη θέση των πλανητών στο γενέθλιο χάρτη σου

Όταν αναφέρεται, λοιπόν, η λέξη όψη εννοείται η απόσταση ενός πλανήτη που βρίσκεται σε συγκεκριμένο ζώδιο σε σχέση με κάποιον ή κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, ο Ήλιος βρίσκεται στον Κριό και ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω. Αυτοί οι δύο πλανήτες απέχουν 90 περίπου μοίρες ο ένας από τον άλλο, άρα κάνουν όψη τετραγώνου. Αν απόσταση των μοιρών των όψεων είναι πχ, 0ο, 90ο, 120ο ή 180ο, τότε έχουμε μια όψη ακριβείας αλλά, αν είναι μεγαλύτερη από αυτές τις μοίρες ή μικρότερη, τότε λαμβάνονται υπόψη, τα δεδομένα όρια ανοχής της εκάστοτε όψης.

Οι όψεις χωρίζονται σε αρμονικές και δυσαρμονικές, κύριες και δευτερεύουσες!

Ας δούμε λοιπόν εν τάχει τις κυριότερες όψεις, πως σχηματίζονται και τι επίδραση έχουν σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο.

Κύριες

Σύνοδος: Όταν δύο πλανήτες βρίσκονται στις ίδιες μοίρες του ίδιου ζωδίου, δηλαδή στις 0 μοίρες έως συν – πλην 9 μοίρες ανοχή. Πχ είναι η Αφροδίτη και ο Άρης είναι και οι δύο στον Τοξότη, συν – πλην 9 μοίρες ή η Αφροδίτη είναι στις 26 μοίρες Τοξότη και ο Άρης στις 4 Αιγόκερω. Είναι μια ισχυρή όψη, σε γενικές γραμμές θετική (ανάλογα με τους πλανήτες που τη σχηματίζουν) και φυσικά δεν περνά απαρατήρητη από το άτομο, καθώς ο συνδυασμός των ενεργειών των πλανητών που κάνουν την όψη συνήθως δείχνει ένα κομβικό σημείο στη ζωή του γιατί το ωθεί αβίαστα να «βγάλει» πολλά από τα στοιχεία τους.

Τρίγωνο: Όταν δύο πλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 120 μοιρών ο ένας από τον άλλον (ή ανήκουν στο ίδιο στοιχείο, φωτιά, γη, αέρα, νερό) έως συν – πλην 9 μοίρες ανοχή. Το τρίγωνο είναι αρμονική όψη και υποδεικνύει τα φυσικά πλεονεκτήματα ενός γενέθλιου χάρτη. Ωστόσο, αν οι πλανήτες που το σχηματίζουν ή η ποσότητα των τριγώνων στο ωροσκόπιο είναι μεγάλη μπορούν να οδηγήσουν το άτομο στην τεμπελιά, την αδράνεια ή την αδυναμία του χαρακτήρα να υποκύπτει στην ευκολία, την τύχη, τις απολαύσεις κα και να μην εκμεταλλεύεται τα θετικά στοιχεία του ωροσκοπίου για να εξελιχθεί.

Εξάγωνο: Όταν δύο πλανήτες απέχουν 60 μοίρες ο ένας από τον άλλον έως συν – πλην 7 μοίρες ανοχή (πχ ο ένας ανήκει σε ζώδιο του αέρα και ο άλλος σε φωτιά ή ο ένας σε ζώδιο του νερού και ο άλλος της Γης). Τα Εξάγωνα επίσης ανήκουν στις αρμονικές όψεις, όπως και τα Τρίγωνα γιατί επιφέρουν την ανάπτυξη και την σταδιακή αλλαγή. Τα άτομα διαχειρίζονται πιο εύκολα τις ενέργειες των πλανητών, αν και θα χρειαστούν λίγο παραπάνω χρόνο και προσπάθεια για να «ανταμειφθούν».

**Θέλεις να μάθεις τι προβλέπουν για εσένα τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ**

Τετράγωνο: Όταν δύο πλανήτες είναι 90 μοίρες απόσταση ο ένας από τον άλλον έως συν – πλην 9 μοίρες ανοχή (σε ζώδιο της ίδιας ποιότητας, παρορμητικά, σταθερά ή μεταβλητά). Η όψη αυτή ανήκει στις δυσαρμονικές και φέρνει πολλές προκλήσεις και καταστάσεις από τα οποία το άτομο παίρνει σημαντικά μαθήματα ζωής. Παρά το γεγονός είναι δύσκολη όψη, του επιτρέπει να αναπτύξει τα δυναμικά στοιχεία του χαρακτήρα, του δίνει αυτοπειθαρχία, θέληση και επιμονή να επιτύχει στο τέλος αυτό που έθεσε ως στόχο αλλά μετά από κόπους και μεγάλη προσωπική προσπάθεια.

Αντίθεση: Οι πλανήτες που βρίσκονται σε γωνία 180 μοιρών έως συν – πλην 9 μοίρες ανοχή (στην ουσία μιλάμε για τα απέναντι ζώδια). Η αντίθεση θεωρείται κι αυτή δυσαρμονική όψη και μοιάζει πολύ με το τετράγωνο, αλλά επειδή η ένταση συχνά μετατοπίζεται, από τον ένα πλανήτη στον άλλον, και ενίοτε δημιουργεί αντιφάσεις είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί από το άτομο που είτε ρίχνει το βάρος του από τη μια πλευρά είτε από την άλλη, σαν τραμπάλα. Επίσης, ενισχύει την ένταση, τη διαφωνία και -εν τέλει- τη ρήξη, οπότε αν υπάρχει σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που να εξισορροπεί τις δύο αντίθετες δυνάμεις, για να μην αφήνεται κανείς πλανήτης ανεκμετάλλευτος.

Δευτερεύουσες

Σε αυτές τις όψει το όριο ανοχής είναι το πολύ 3 μοίρες
Πεντάγωνο ή 150άρα ή χιαστί: Όψη 150 μοιρών που μπορεί να επιφέρει απροσδόκητες ευκαιρίες μέσα από τις οποίες το άτομο αποκτά σοφία και εμπειρίες της ζωής. Η επιρροή της μπορεί να είναι αρνητική ή θετική ανάλογα με την περίπτωση, αλλά το αποτέλεσμα σχετίζεται άμεσα με την γνώση του τι χρειάζεται το άτομο για να προχωρήσει.
Ημιτετράγωνο: Όψη 45 μοιρών. Λιγότερο έντονη από ό, τι ένα Τετράγωνο και ίσως η ομοιότητά της είναι ότι μπορεί να επιφέρει μικρή διχόνοια, δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα είδος αμηχανίας.
Ενάμιση τετράγωνο ή 135άρα: Όψη 135 μοιρών. Μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες καταστάσεις και ανθρώπους στη ζωή του ατόμου.
Ημιεξάγωνο: Όψη 30 μοιρών. Είναι όπως ένα Εξάγωνο αλλά μικρότερης έντασης. Μπορεί να βάλει το άτομο σε καταστάσεις που του επιτρέπουν να αρχίσει να κάνει μικρά βήματα προς τα εμπρός.

Πάτησε εδώ για να μάθεις το ζώδιο και τη θέση των πλανητών στο γενέθλιο χάρτη σου

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved