Ο αστρικός Ουρανός και ο αστρικός Πλούτωνας

Ποιούς και πώς επηρεάζει το τετράγωνο των δύο πλανητών στην αστρική εκδοχή του;

Ο αστρικός Ουρανός και ο αστρικός Πλούτωνας

Γνωρίζετε ίσως ότι στην Αστρολογία υπάρχουν δύο ζωδιακοί, ο τροπικός που χρησιμοποιούμε στη Δύση και ο αστρικός που προτιμούν οι αστρολόγοι της Ανατολής και πιο συγκεκριμένα εκείνοι της Ινδικής Αστρολογίας.

Ο πρώτος έχει σαν αφετηρία, την Εαρινή Ισημερία, η οποία ορίζεται από την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο και είναι σταθερή στο πέρασμα του χρόνου. Γι' αυτό ο «δυτικός» Κριός μπαίνει πάντα στις 20-21 Μαρτίου.

Ο δεύτερος όμως ξεκινά από την μηδενική μοίρα του πραγματικού αστερισμού (και όχι του ζωδίου) του Κριού, η οποία εξ αιτίας μιας ιδιαίτερης περιστροφής του άξονα της Γης, διολισθαίνει χρόνο με το χρόνο προς τα πίσω. Σήμερα ο «ανατολικός» αστρικός Κριός ξεκινά στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή ο τροπικός Ήλιος βρίσκεται ακόμη στην αρχή των Ιχθύων και πιο συγκεκριμένα -σήμερα- στην 6η μοίρα του ζωδίου.

Κατά συνέπεια, σήμερα στον αστρικό ζωδιακό, όλα τα ουράνια σώματα βρίσκονται 24 περίπου μοίρες πίσω από τα ομόλογα τους τροπικά.
Όσο για το σε τι έγκειται η διαφορά ανάμεσα στις τροπικές και τις αστρικές επιρροές μπορείτε να ανατρέξετε στα ειδικά άρθρα «Μια διαφορετική αστρολογική πραγματικότητα» και «Οι αστρικές θέσεις: Το «άλλο» μας ζώδιο».

Ο αστρικός Ουρανός και Πλούτωνας

Παρότι οι δύο «μεγάλοι» του ζωδιακού διαφέρουν αρκετά στη νοοτροπία τους, έχουν κι ένα κοινό σημείο που τους καθιστά «φόβητρο» στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Η διάθεση τους να αλλάξουν τα πάντα, κλονίζοντας και ανατρέποντας ισορροπίες ετών, είναι εκείνη που τους έχει κάνει διαβόητους για τα έργα και τις πράξεις τους. Εδώ βέβαια, είναι καλό να θυμίσω ότι... βρίσκουν και τα κάνουν, αφού με τέτοια μυαλά που κατά πλειοψηφία κουβαλάμε δεν τους αφήνουμε και πολλά περιθώρια. Βλέπετε, η κυρίαρχη τάση στην κοινωνία μας είναι να γαντζωνόμαστε από την «βέβαιη» και «δοκιμασμένη» πραγματικότητα μας, ακόμη κι αν αυτή είναι πλαστή, δανεική και δεν καλύπτει τις ουσιαστικές ανάγκες και επιθυμίες μας, όπως καταγράφονται στον γενέθλιο χάρτη μας.

Από αυτήν την άποψη, οι αλλαγές τρομάζουν, ιδιαίτερα αν συμβαίνουν με απότομο και «άγριο» τρόπο. Εκφράσεις όπως «του έκοψε τα πόδια» ή «του τράβηξε το χαλί», αποτυπώνουν παραστατικά το τι μπορεί να βιώσει ο καθένας μας σε μια φάση όπου είτε ο Ουρανός, είτε ο Πλούτωνας, είτε -καλή ώρα- αμφότεροι δοκιμάζουν τις δυνάμεις μας επάνω μας.

Εδώ όμως ισχύει και το γνωστό «όπως έστρωσες έτσι θα κοιμηθείς» κι αντί να κατηγορούμε τους... Ουρανοπλουτωναίους για τα δεινά που σπέρνουν στο διάβα τους, καλό είναι να αναλογιστούμε ποιά τελικά είναι η αλήθεια μας και τι έχουμε πράξει γι' αυτήν.

Οι δύο πλανήτες δεν έχουν σώνει και καλά το «χούι» να μας κάνουν δυστυχέστερους. Αντίθετα για την ευτυχία μας πασχίζουν κι αυτοί -όπως εξ άλλου όλοι οι επουράνιοι φίλοι μας- ζητώντας μας να ανασαίνουμε μαζί τους, να τους υπολογίζουμε δηλαδή στα σχέδια και τα όνειρα μας. Μόνο που έχουν το δικό τους ιδιαίτερο στυλ.

Πάρτε για παράδειγμα τους λεγόμενους «Ουράνιους» τύπους, που δρουν ενεργητικά. Κάνουν τις αλλαγές και τις ανατροπές τους, πριν έρθουν και τους βρουν αυτές. Ύστερα ακριβώς την ώρα που άλλοι θα έδρεπαν τις δάφνες της προσπάθειας τους, αυτοί αναχωρούν για άλλες πολιτείες, για μια νέα αναζήτηση. Κι αυτή η «τρέλα», το διαρκές ανικανοποίητο είναι που τους κρατά ζωντανούς κι ευτυχισμένους στον Ουράνιο πειραματικό κόσμο τους.

Αντίστοιχα οι ενεργητικοί «Πλουτώνιοι» τύποι δοκιμάζουν διαρκώς ένα συναφές μοντέλο, που έχει να κάνει με την μεταμόρφωση -τη δική τους και του κόσμου που τους περιβάλλει- μέσα όμως από απόλυτες διαδικασίες, που εξαντλούν κάθε ικμάδα ενός μονόδρομου σεναρίου. «Αν δεν το βιώσεις, αν δεν πιεις το ποτήρι μέχρι την τελευταία γουλιά, τότε δεν ξέρεις τίποτα» Το ξεκίνημα από το μηδέν είναι το χόμπι τους και με αυτό το «μότο», η απόλυτη αποδοχή του σήμερα, γίνεται ο μηδενισμός του αύριο -στατιστικά όλα τα ποτήρια αδειάζουν κάποια στιγμή- με έπαθλο την ευτυχία της αναγέννησης.
Νομοτελειακά καταλήγουν κι αυτοί ανικανοποίητοι, αφού όλο και κάποια λεπτομέρεια θα «κάτσει στραβά» χαλώντας την αρμονία του απόλυτου, ωστόσο μέσα τους είναι πάντα έτοιμοι για μια τέτοια στιγμή. Την προβλέπουν, τους γοητεύει κι όταν έρθει η ώρα, την προκαλούν.

Και οι δύο τύποι είναι ευτυχισμένοι μέσα στην ιδιαιτερότητα τους κι ακόμη γνωρίζουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία σε κάθε ιδιόμορφη ή δύσκολη κατάσταση. Ως γνήσια παιδιά του Χάους, έχουν την τάση να το αναπαράγουν, ξέρουν όμως να κολυμπούν μέσα σε αυτό κι εκεί φαίνεται η διαφορά τους από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, καλώς ή κακώς, για όσες και όσους διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς με τους δύο πλανήτες (ακόμη κι αν δεν το ξέρουν) η υιοθέτηση του μοντέλου ανάπτυξης τους μέσα σε μια «συνηθισμένη» ζωή, δεν φτάνει.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τον περιοριστικό Κρόνο, που σε γενικές γραμμές είναι ή γίνεται απόλυτα κατανοητός ως προς τις προθέσεις του, μέσα στην σφαίρα της καθημερινότητας μας. Για τον Κρόνο, τα οικονομικά, η εργασία, οι σχέσεις κι όλα αυτά που έχει κατά νου ο μέσος άνθρωπος φθάνουν και περισσεύουν για να μας δείξει τον δικό του δρόμο, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη μας. Όλα αυτά που ορίζουμε ως βασικές ανάγκες είναι το πεδίο δράσης και ο μοχλός πίεσης του. Μοιάζει με έναν μόνιμο συγκάτοικο-δερβέναγα στο σπίτι μας, που μπορεί να είναι αυστηρός και δύσθυμος, δύσκαμπτος και απαιτητικός αλλά η διαρκής τριβή και επαφή μαζί του, οδηγεί εν δυνάμει σε έναν «ιστορικό συμβιβασμό» και μια δημιουργική συνύπαρξη.

Στον αντίποδα, ο Ουρανός και ο Πλούτωνας δεν μπορούν να «βολευτούν» σε αυτό που συνήθως ορίζουμε ως καθημερινότητά μας. Προορισμένοι να ψάχνουν και να ανακαλύπτουν, θέλουν χώρο, άπλα, ύψος και βάθος απροσμέτρητο, που πρακτικά μόνον το ανθρώπινο πνεύμα διαθέτει. Αν λοιπόν τους «κόψουμε» αυτήν την προοπτική και περιοριστούμε στα πλαίσια μιας «συνηθισμένης» ζωής, θα είναι σαν να προσπαθούμε να συμβιώσουμε με έναν ελέφαντα σε μια γκαρσονιέρα και φυσικά δεν έχει κανένα νόημα να κατηγορήσουμε τον «κακό ελέφαντα», όταν τα κάνει γης μαδιάμ.

Ο Ουρανός και ο Πλούτωνας σπάνια έβλαψαν ή έθιξαν άτομα που εντάχθηκαν εγκαίρως κάτω από την ενεργειακή ομπρέλα τους (ενδεικτικά, επιστήμονες, ψυχολόγους και γενικότερα ερευνητές), αντίθετα δεν παρέλειψαν να τους ανταμείψουν για την προσπάθεια τους.

Τι γίνεται όμως με τον «μέσο άνθρωπο» που είναι ευάλωτος μεν αλλά και ξένος προς την νοοτροπία τους και ο οποίος θα ήθελε κάποια στιγμή να αφουγκραστεί και να υιοθετήσει τις βουλές τους;

Για τους «νεοφώτιστους» στον κόσμο της αναζήτησης ή της μεταμόρφωσης, παρότι, οι κραδασμοί θα είναι εξαιρετικά έντονοι, αφού θα πρέπει να εγκαταλειφθούν συνήθειες και ισορροπίες ετών, δεν παύει να ισχύει το «ποτέ δεν είναι αργά». Απλά να θυμούνται έναν βασικό κανόνα: Οι ανατροπές θα γίνουν πολύ πιο ευχάριστες όταν προκύψουν από δική τους πρωτοβουλία. Το χειρότερο θα ήταν να εξακολουθήσουν να παραμένουν γαντζωμένοι σε μια πραγματικότητα που έτσι ή αλλιώς «έφαγε τα ψωμιά της». Τότε, η αλλαγή θα μοιάζει με ξεριζωμό και ο «νέος θαυμαστός κόσμος» με μια ατέλειωτη κόλαση.
Από τη στιγμή που ενεργειακά θα ακουστεί το γνωστό «ο κύβος ερίφθη», κάθε πισωγύρισμα θα «φλερτάρει» με τις συνέπειες εκείνου της συζύγου του Λωτ ή για να πάμε στην Ελληνική μυθολογία, με το κοίταγμα της Μέδουσας.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι ανατροπές και οι επανεκκινήσεις δεν είναι εξ ορισμού για κακό. Τόσο ο Ουρανός, όσο και ο Πλούτωνας παίρνουν θέση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ήδη διαμορφωμένο κι εδώ βέβαια συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταστάσεις που δεν μας αρέσουν και θα θέλαμε να αλλάξουν. Να η ευκαιρία λοιπόν, ώστε οι μόνοι να ζευγαρώσουν, οι χρόνια άνεργοι να βρουν δουλειά, οι αδαείς να επιμορφωθούν και γενικότερα οι τελευταίοι να γίνουν πρώτοι!

Ο αστρικές θέσεις των δύο πλανητών

Την 1η Μαΐου, ο αστρικός Ουρανός θα βρίσκεται στις 16 και 56΄ των Ιχθύων, επηρεάζοντας άμεσα τους Διδύμους, τους Παρθένους, τους Τοξότες και τους Ιχθύες, που έχουν τον Ήλιο τους σε αυτήν την περιοχή.
Για φέτος, θα φθάσει μέχρι τις 18 και 23΄ των Ιχθύων (τον Αύγουστο) κι ύστερα θα γίνει ανάδρομος καταλήγοντας στις 14 και 32΄ στο τέλος της χρονιάς.

Αντίστοιχα, την 1η Μαΐου, ο αστρικός Πλούτωνας θα βρίσκεται στις 17 και 27 του Τοξότη, φθάνοντας ως ανάδρομος μέχρι τις 14 και 56΄ του ζωδίου, τον Σεπτέμβριο. Στο τέλος της χρονιάς θα είναι στις 17 και 11΄ του Τοξότη.

Το αστρικό «πρέσινγκ» των δύο πλανητών στον γενέθλιο τροπικό Ήλιο, πέρα από τις ανατροπές που εν δυνάμει συνεπάγεται στην ζωή ενός ατόμου, ενδέχεται να λειτουργήσει και ως «προβαλλόμενο», δίνοντας πια αλλαγές στον πατέρα ή σε οποιοδήποτε πρόσωπο μπορεί να σχετίζεται με τον οίκο που βρίσκεται ο Ήλιος (πχ στον 3ο, αδέλφια και συγγενείς, στον 5ο αγαπημένα πρόσωπα και παιδιά, στον 7ο τον/την σύζυγο ή ένα συνεργάτη).

Φυσικά, οι δύο πλανήτες επηρεάζουν και όσες ή όσους ανεξαρτήτως ζωδίου έχουν σε αυτές τις μοίρες του μεταβλητού «σταυρού» έναν σημαντικό αστρολογικό δείκτη, όπως για παράδειγμα την Αφροδίτη (σχέσεις και οικονομικά), τον Ερμή (κίνηση, επικοινωνία) ή τον Άρη (ενέργεια, θέλω). Καταλυτικά ανατρεπτική μπορεί να είναι επίσης και μια «δυσαρμονική» όψη με τον Ωροσκόπο ή το Μεσουράνημα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, πέρα από ζώδια, και αναφέρομαι σε όσες και όσους έχουν τον γενέθλιο τροπικό Ουρανό ή τον γενέθλιο τροπικό Πλούτωνα σε μεταβλητό ζώδιο και ειδικότερα στην «διακεκαυμένη» ζώνη που για την ώρα περικλείεται ανάμεσα στην 14η και την 18η μοίρα.
Οι γενιές αυτές, αναμένεται να βιώσουν μια φάση κοσμογονικών αλλαγών και καλό είναι να προετοιμαστούν, αφού τίποτε πλέον δεν είναι σίγουρο στις ζωές τους. Φυσικά δεν θα τις βιώσουν όλοι με την ίδια ένταση ούτε στους ίδιους τομείς, αφού έχει μεγάλη σημασία ο γενέθλιος οίκος που φιλοξενεί είτε τον Ουρανό, είτε τον Πλούτωνα αλλά και η συνολική δομή του ωροσκοπίου.

Κατ' αρχήν πρόκειται για την «τρομερή» γενιά της δεκαετίας του '60 (από 1964 έως 1968 περίπου), με τον Ουρανό και τον Πλούτωνα σε σύνοδο στην Παρθένο και μάλιστα στις μοίρες που «τριγυρίζουν» τώρα ως αστρικοί. Κι όπως ο... Έρως χρόνια δεν κοιτά, έτσι και οι Ουρανοπλουτωναίοι, δεν υπολογίζουν ηλικίες αλλά διαθέσεις.

Όσο δε για τους νεότερους, που θεωρητικά έχουν καλύτερες πιθανότητες μιας έγκαιρης προσαρμογής και την ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος, το «καμπανάκι» κτυπά για όσες και όσους έχουν γεννηθεί γύρω στο 1984-85 με τον Ουρανό στα μέσα του Τοξότη.

Προσοχή όμως! Εδώ η ανοχή είναι η ελάχιστη δυνατή, δηλαδή το πολύ μισή μοίρα και αν...
Οι αστρικές διελεύσεις είναι... παροιμιώδεις για την ακρίβεια τους, άμεσα δραστικές δηλαδή και δεν διαμορφώνουν «κλίμα» (ενίοτε αποκλειστικά ψυχολογικό) για κάποιους μήνες, όπως οι τροπικές.

Ακόμη, θυμίζω πως δεν είναι σωστό να εξετάζουμε γενικά την επιρροή ενός διελαύνοντα αστρικού πλανήτη από έναν γενέθλιο τροπικό οίκο, παρά μόνον όταν «πιάνει» έναν πλανήτη ή σημείο που βρίσκεται σε αυτόν τον οίκο. Αλλιώς, δεν τον αξιολογούμε ως κάτι το σημαντικό.
Κι αυτό έχει σημασία, αφού οι αντίστοιχες διελεύσεις του τροπικού Ουρανού ή του τροπικού Πλούτωνα από έναν γενέθλιο οίκο λειτουργούν συνήθως για όσο διάστημα ο πλανήτης βρίσκεται σε αυτόν τον οίκο.

Τέλος, να επισημάνω ότι οι αστρικές διελεύσεις δεν μας βάζουν σε μια διαδικασία αλλαγής στοιχείων του χαρακτήρα μας, όπως συμβαίνει εν δυνάμει με τις τροπικές. Εδώ απλά παίρνουμε το «πακέτο» που μας σερβίρει το σύμπαν, ως καταστάσεις ή γεγονότα και το διαχειριζόμαστε ανάλογα με τον ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα μας.
Για crash test πρόκειται και όχι για κάποιο είδος εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης:

-Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Κρόνος;

-Ποιούς και πώς επηρεάζει ο αστρικός Δίας;

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved