Η σημασία του πλανήτη Ουρανού, από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης των (ξαφνικών) αλλαγών, των νεωτερισμών

Η σημασία του πλανήτη Ουρανού, από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Η Φύση του Ουρανού

Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης των (ξαφνικών) αλλαγών, των νεωτερισμών και των... ιδιαιτεροτήτων. Πίσω από κάθε προσωπική η κοινωνική επανάσταση κρύβεται η αφεντιά του...

Οι λέξεις κλειδιά που βοηθούν στην κατανόηση της φύσης του είναι: Αμφισβήτηση, ανατροπή, αιφνιδιασμός, αντιστροφή, αναθεώρηση, αντίφαση, ακρότητα, πρόκληση, ύβρις, απομυθοποίηση, αλήθεια, ξεμπρόστιασμα, αποκάλυψη, πείραμα, έρευνα, επιστήμη, τεχνολογία, ψυχολογία, πολιτική, πραξικόπημα, πτήση, διάστημα, ηλεκτρισμός, λέιζερ

Όταν στο ωροσκόπιο συνδέεται αρμονικά με προσωπικούς πλανήτες συμβάλλει σε πλεονεκτήματα που προκύπτουν... αυθόρμητα από την εμφάνιση νέων δεδομένων στη ζωή μας. Προωθεί επίσης ενδιαφέροντα σχετικά με τις κοινωνικές επιστήμες, την πολιτική η άλλα... παράξενα αιρετικά η μη συνηθισμένα θέματα όπως η αστρολογία, οι εξωγήινοι και η θρυλούμενη τεχνολογική αρτιότητα των –άγνωστων– προγόνων μας.

Ωστόσο επειδή οι αρμονικές όψεις δεν πιέζουν προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, όλα αυτά τα ενδιαφέροντα παραμένουν συνήθως στη σφαίρα της απλής ενημέρωσης και της ανταλλαγής απόψεων. Το... πάρτι αρχίζει όταν ο Ουρανός είναι δυσαρμονικός, αφού τότε αποκαλύπτει όλο το μεγαλείο αλλά και την... αναποδιά του.

Κόντρα στο ρεύμα

Η πολιτική του «ζήτω οι διαφορές» παίρνει συχνά ακραίες διαστάσεις, σοκάροντας τον κοινό νου. Οι προκλήσεις και οι πειραματισμοί είναι τα κυριότερα όπλα του Ουρανού ενάντια στην «άγονη τάξη» και την κοινωνική υποκρισία, τουλάχιστον όπως τα αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Συχνά υιοθετεί η προβάλλει αντιλήψεις και πρακτικές που δεν είναι δικές του αλλά εξυπηρετούν απόλυτα την ανατροπή των δεδομένων.

Γενικά έχει την τάση να διαφοροποιείται και να κοντράρει κάθε καθεστηκυία άποψη, ανεξάρτητα με το αν είναι σωστή η όχι. Οι αντιθέσεις είναι ο τρόπος ζωής του. Από αυτήν την άποψη –όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Κρόνο– ο Ουρανός δεν είναι φορέας κάποιων σταθερών αντιλήψεων. Ούτε έχει... προσωπικά με κανέναν. Απλά πηγαίνει... ανάποδα στο ρεύμα.

  • Ένας Ουράνιος τύπος μπορεί να εμφανιστεί ως γκέι-χωρίς να είναι-όταν κρίνει ότι αυτό είναι επαρκώς... σκανδαλώδες.
  • Να υποδυθεί τον εξτρεμιστή η τον ακραιφνή συντηρητικό ακριβώς για να βάλει στο τραπέζι και την άλλη όψη της πραγματικότητας.
  • Μπορεί να τον συναντήσουμε ως άθεο, όταν κινείται σε ένα θρησκόληπτο κοινωνικό περιβάλλον η ως βαθιά θρησκευόμενο, όταν γύρω του επικρατεί η αθεΐα και ο σκεπτικισμός.
  • Για τον ίδιο λόγο μπορεί επίσης να είναι από ακραιφνής τεχνοκράτης μέχρι ριζοσπαστικός οικολόγος.

Και βέβαια κάθε... αξιοπρεπής Ουρανός επιβάλλει στον καθένα να αλλάζει τη στάση του και να μεταφέρεται από το ένα άκρο στο άλλο.

Είναι γνωστό ότι οι Ουράνιοι πολιτικοί... βαριούνται γρήγορα όταν βρεθούν σε θέσεις εξουσίας και αρχίζουν τα... πειράματα, πρώτα απ’ όλα με... τον εαυτό τους. Είναι σαν να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να μονολογούν: «Θα σου δείξω εγώ βρωμό-συντηρητικέ!». Έτσι οι αρχικές διακηρύξεις περί ελευθερίας, αυτοδιάθεσης κλπ μπορεί μεν να παραμένουν ενεργές στα χαρτιά αλλά στην πράξη άλλα γίνονται...

Η λογική του παραλόγου

Η διαφορά του με τον Άρη, που συνηθίζει να κοντράρει και να σηκώνει «αντάρτικο», είναι ότι ο Ουρανός δεν κάνει καμία κίνηση χωρίς να... επισυνάψει και μια θεωρία. Οι θέσεις του, όσο... τρελές κι αν είναι στηρίζονται πάντα σε μια λογική, έστω κι αν πρόκειται για τη λογική του παραλόγου.

Έχοντας την τάση να αναλύει και να εξηγεί τα πάντα, ιδιαίτερα όσα αφορούν την ανθρώπινη συμπεριφορά, καταλήγει να είναι ιδανικός ερευνητής σε όλο το φάσμα των επιστημών και των παρά-επιστημών με «ειδικότητα» στην ψυχολογία και τις κοινωνικές επιστήμες.

Η κρίση των 40

Οι άνθρωποι με έντονο Ουρανό στο ωροσκόπιο τους (αυτό συμπεριλαμβάνει και τις γωνιακές θέσεις του*) είναι... καταδικασμένοι να αμφισβητούν και να ανατρέπουν. Αυτός είναι ο φυσικός τους ρόλος και για να είναι πιο αποτελεσματικοί, η φύση τους έχει προικίσει με μια ιδιόμορφη γοητεία, ικανή να παραβιάζει κάθε... θύρα. Η διαφορετικότητα ακτινοβολεί προς κάθε κατεύθυνση και είναι πράγματι ένας-συχνά ακατανίκητος-πειρασμός για τον εγκλωβισμένο μέσο άνθρωπο.

Στην περίπτωση που κάτι στο ωροσκόπιο, όπως για παράδειγμα ένας ισχυρός Κρόνος, «πείσει» το Ουράνιο άτομο να μην προχωρήσει σε αλλαγές, τότε ο Ουρανός... αυτονομείται και ταρακουνάει το σύμπαν, φέρνοντας τα πάνω κάτω στη ζωή του... Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα του πλανήτη σε αυτή τη ζωή: Τίποτα δεν είναι αιώνιο και ουδείς αναντικατάστατος, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου...

Όταν λοιπόν βρεθεί απέναντι από τη γενέθλια θέση του-κι αυτό συμβαίνει για τον καθένα μας στην ηλικία των 40 ετών περίπου-ζητάει «λογαριασμό» για όλα τα μέχρι τότε πεπραγμένα, αποφασισμένος να μην αφήσει... τίποτα όρθιο. Κι ένας Ουρανός που …σέβεται τη φήμη του θα συντελέσει είτε στην αποσταθεροποίηση (όταν όλα είναι «τακτοποιημένα»), είτε στην ξαφνική ανάδειξη τάσεων και ταλέντων που παρέμεναν στα... αζήτητα. Ενδεχομένως να τα κάνει και τα δύο...

* Γωνιακός θεωρείται ένας πλανήτης όταν βρίσκεται τοποθετημένος στον 1ο, 4ο, 7ο ή 10 οίκο του ωροσκοπίου.

Ο ρόλος του Ουρανού στις κοινωνικές εξελίξεις

Ο Ουρανός σχετίζεται άμεσα με τις επιστήμες και την πολιτική. Σε αυτούς τους δύο τομείς λειτουργεί συμπληρωματικά με την Έριδα και τη Δήμητρα αντίστοιχα. Γενικότερα όμως, η φύση του είναι πολύ συγγενική με αυτήν του ανθρώπινου είδους, που είναι από... κατασκευής προορισμένο να ανατρέψει όλα τα δεδομένα στον πλανήτη Γη και όπου αλλού χρειαστεί... Από αυτήν την άποψη είναι ο κεντρικός... τυμπανιστής στους ρυθμούς εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Η επταετής παρουσία του σε κάθε ζώδιο ορίζει ρεύματα και «μόδες», που είναι πιθανόν να επανακάμψουν σε νέα έκδοση ύστερα από 21, 42 ή 84 περίπου χρόνια. Οι σύνοδοι του με άλλους αργούς πλανήτες (τον Κρόνο, τον Ποσειδώνα η τον Πλούτωνα) ορίζουν μεγάλες χρονικές περιόδους, όπου η εξέλιξη των πραγμάτων γίνεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη σύνοδο του Ουρανού με τον Πλούτωνα στην Παρθένο, τη δεκαετία του 60 και αυτή του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στον Αιγόκερω, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας με την παράλληλη ανησυχία για το οικολογικό μέλλον του πλανήτη είναι ο «βηματισμός» της πρώτης, ενώ η δεύτερη παραπέμπει στην «παγκοσμιοποίηση» και τα εθνικά η εθνικιστικά ρεύματα.

Δες και εσύ τη θέση και τις όψεις του πλανήτη Ουρανού στον γενέθλιο χάρτη σου

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved