Ernest Hemingway

Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» του πολυτάλαντου και ταλαιπωρημένου Έρνεστ έγινε στις 2/7/61

Παπασταύρου Λίντα
Ernest Hemingway

από το Γ. Ριζόπουλο

Στο ωροσκόπιο του ο Ερμής-είτε ως τροπικός, είτε ως αστρικός-σχηματίζει πληθώρα όψεων με όλους σχεδόν τους πλανήτες (τον Άρη, το Δία, τη Δήμητρα, τον Κρόνο, τον Ποσειδώνα, τον Πλούτωνα και τον Ουρανό) περιγράφοντας ουσιαστικά την ιδιαίτερα εμπλουτισμένη δυνατότητα του στην σύλληψη και την απόδοση των νοημάτων.

Η παρουσία του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα στο 10ο οίκο στους Διδύμους, σε ένα ζώδιο δηλαδή που συνδέεται άμεσα με τη συγγραφή, σε συνδυασμό με τη σύνοδο Δήμητρας-Δία στον 3ο οίκο, τον ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

Εκτιμώ μάλιστα, ότι πιθανότατα ο Χέμινγουέί έχει γεννηθεί λίγο νωρίτερα (πρακτικά όταν η ώρα γέννησης δίνεται «στρογγυλεμένη» δεν είναι ποτέ η πραγματική) και το αστρικό Μεσουράνημα του σχηματίζει αντίθεση με το Δία και τη Δήμητρα, δίνοντας μια πιο «καθαρή» ερμηνεία για την επιτυχία και τις διακρίσεις του (ένα Νόμπελ και ένα Πούλιτζερ δεν είναι μικρό πράγμα...)

Στο ωροσκόπιο του βέβαια ξεχωρίζει πάνω από όλα το τ-τετράγωνο Άρη-Κρόνου-Πλούτωνα σε γωνιακούς οίκους (1ο-4ο-10ο), το οποίο με την συνδρομή του επίσης γωνιακού Ουρανού στον Τοξότη συνέβαλε στην εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα ζωή του: Λάτρης των σπορ και της περιπέτειας ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, κάλυψε ως πολεμικός ανταποκριτής μεταξύ άλλων τον Ισπανικό εμφύλιο και τη Μικρασιατική εκστρατεία, κινδύνεψε πολύ σοβαρά δύο φορές να σκοτωθεί και παντρεύτηκε ...μόνον τέσσερεις φορές.

Παράλληλα όμως ο ίδιος σχηματισμός «έδωσε» και τις ενεργειακές «δυσλειτουργίες» που έβλαψαν την υγεία του και τον οδήγησαν τελικά στην αυτοκτονία. Μάλιστα οι «Πλουτώνιες» αυτοκαταστροφικές τάσεις φαίνεται πως ήταν το κοινό στοιχείο των Χέμινγουέϊ-κάτι σαν κληρονομικότητα-αφού ξεκινώντας από τον πατέρα του πολλά από τα μέλη της οικογένειας είχαν δυστυχώς ανάλογη κατάληξη.

Αστρολογικά, το όλο «κλίμα» της ζωής του Χέμινγουέϊ σκιαγραφείται αδρά μέσα από το γενέθλιο χάρτη του Ωστόσο κάποιες λεπτομέρειες αναδεικνύουν τη λειτουργικότητα της ίδιο-συναστρίας.

Γιατί τελικά, η ...καμπάνα της ψυχικής αστάθειας κτυπούσε και γι αυτόν; Τυπικά, και σύμφωνα με την παραδοσιακή αντίληψη, ο άξονας 6ου-12ου οίκου που συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα υγείας και τις ψυχικές διαταραχές είναι ουσιαστικά «καθαρός», με τον Ερμή στο Λέοντα χωρίς πιέσεις, ενώ και η Σελήνη του (στον Αιγόκερω σε αντίθεση με την Αφροδίτη), η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάθλιψη η την παράνοια που τον κατέλαβε δεν φαίνεται επίσης να έχει κραυγαλέα προβλήματα, πέραν της συναισθηματικής αστάθειας που υποδηλώνει.

Πως, λοιπόν, ένας τέτοιος προικισμένος διανοητής κατέρρευσε τελικά μέσα στην κατάθλιψη και τα ηλεκτροσόκ, καταλήγοντας να αυτοπυροβοληθεί στα 62 του; Η χρήση της ίδιο-συναστρίας είναι εκείνη που δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στο πρόβλημα, αποκαλύπτοντας την εμπλοκή του «κακόβουλου» τ-τετραγώνου Άρη-Κρόνου-Πλούτωνα στο όλο θέμα.

Ο τροπικός Ερμής στο 12ο οίκο, σε σύνοδο με τον αστρικό Άρη, «στενάζει» κάτω από το βάρος της επιρροής των τριών πλανητών πολλαπλασιάζοντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα για τον τομέα που «καλύπτει» με την παρουσία του στο 12οοίκο (τα θέματα υγείας, δηλαδή).

Το πράγμα «αγριεύει» ακόμη πιο πολύ από τη σύνοδο της αστρικής Σελήνης με τον τροπικό Κρόνο και βέβαια τις αναπόφευκτες σχέσεις της με τους άλλους δυο «συνεταίρους» του, τον Άρη και τον Πλούτωνα.

Με τέτοιες συνθήκες θα ήταν ...έκπληξη αν δεν εκδηλωνόταν κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής. Ακόμη και ο αστρικός ωροσκόπος του Χέμινγουέϊ στις 15 του Λέοντα εμπλέκεται-και αυτός-στο ταυ σχηματίζοντας τρίγωνο με τον τροπικό Κρόνο και εξάγωνο με τον Πλούτωνα.

Ο «Αποχαιρετισμός στα όπλα» του πολυτάλαντου και ταλαιπωρημένου Έρνεστ έγινε στις 2/7/61, όταν αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα του.

Η τέταρτη σύζυγος του Μαίρη Γουέλς (Κριός στο ζώδιο), η οποία είχε στο γενέθλιο χάρτη της μια σύνοδο του αστρικού Πλούτωνα με την Αφροδίτη και τον Άρη, έμελλε να είναι η μόνη που δεν τη ...χώρισε. Είχαν προηγηθεί δύο Σκορπίνες (η Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον και η Μάρθα Γκέλχορν) και η Πωλίν Φάιφερ, φίλη της Χαντλεϊ και πιθανότατα Καρκίνου στο ζώδιο (γεννήθηκε στο μεταίχμιο Καρκίνου-Λέοντα).

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved