Άγχος αποχωρισμού: Τι είναι, σε ποιους συμβαίνει και πότε;

Εάν είσαστε μαμά, σίγουρα έχετε ακούσει, διαβάσει ίσως και βιώσει το άγχος αποχωρισμού. Τι είναι;

Άγχος αποχωρισμού: Τι είναι, σε ποιους συμβαίνει και πότε;

Είναι η έντονη δυσκολία του παιδιού να αποχωριστεί τη μαμά, η έντονη ανάγκη να την έχει στο πλάι του, αυτό που στην καθημερινή μας γλώσσα αποκαλούμε «μαμίαση». Το άγχος αποχωρισμού εμφανίζεται σε όλα τα παιδιά, σε μία ή περισσότερες φάσεις της ζωής τους, σε ήπια ή πιο έντονη μορφή. Είναι σχεδόν αναμενόμενο και έχει αρχή, μέση και... τέλος.

Το άγχος αποχωρισμού πρωτοεμφανίζεται τον 7ο ή 8ο μήνα ζωής. Κατευνάζει λίγο για τους επόμενους μέχρι να φτάσει στο pick του γύρω στους 18 μήνες. Μπορεί να κρατήσει έως και τον 3ο χρόνο ζωής τους, αλλά συνήθως γίνεται πιο ομαλό μετά τους 24 μήνες. Όλα τα παιδιά δεν το περνάνε με τον ίδιο τρόπο, ούτε την ίδια ένταση και παίζουν σημαντικό ρόλο αρκετοί παράγοντες μέσα στην οικογένεια την καθημερινότητα. Παράγοντες όπως είναι οι αλλαγές, όπως ένα νέο πρόσωπο φροντίδας, η αρχή του σχολείου, ένα νέο αδελφάκι. Αλλά και παράγοντες προσωπικής εξέλιξης προς την ανεξαρτησία, όπως το μπουσούλημα ή τα πρώτα βήματα.

Το άγχος αποχωρισμού συνοδεύετε από ανασφάλεια και από κλάμα του παιδιού, ενώ παράλληλα επιβαρύνει, αγχώνει και στενοχωρεί το γονέα.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved