Απλοί τρόποι να ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση των τροφών

Ορισμένες τροφές έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή αντικαρκινική δράση, χάρη στα μοναδικά συστατικά που μας παρέχουν.

Απλοί τρόποι να ενισχύσετε την αντικαρκινική δράση των τροφών

Δεν αρκεί όμως απλώς να βάλουμε τις υγιεινές τροφές στη ζωή μας, αφού κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη θρεπτική τους αξία.

Ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνουμε οπωσδήποτε υπόψη όταν μιλάμε για αντικαρκινικές τροφές και αντικαρκινικά συστατικά είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα. Ο όρος αυτός υποδεικνύει την ποσότητα ενός συστατικού που απορροφά και χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας.

Η βιοδιαθεσιμότητα των περισσότερων αντικαρκινικών συστατικών που λαμβάνουμε από τις τροφές είναι αρκετά χαμηλή, ωστόσο υπάρχουν τρόποι να την ενισχύσουμε!

1. Καροτενοειδή

Τι είναι: Είναι μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών που προσδίδουν στα τρόφιμα το έντονο κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα τους. Δρουν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, κυρίως καρκίνο και παθήσεις των ματιών. Δύο από τα γνωστότερα καροτενοειδή είναι το λυκοπένιο και το βήτα-καροτένιο.

Πού βρίσκονται: Τα καροτενοειδή βρίσκονται μεταξύ άλλων στην ντομάτα (κυρίως στη μαγειρεμένη), στο καρότο, στο καρπούζι, στην παπάγια, στο γκρέιπφρουτ, στην πιπεριά, στην γκουάβα και στην κολοκύθα.

Πώς ενισχύεται η δράση τους: Η απορρόφησή τους ενισχύεται όταν συνδυάζονται με κάποια λιπαρή ουσία. Ποσότητα 3-5 γραμμαρίων ελαιόλαδου (λίγο παραπάνω από μία κουταλιά του γλυκού) είναι αρκετή για να απορροφηθούν καλύτερα τα καροτενοειδή από τον οργανισμό. Επίσης, τα καροτενοειδή αξιοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό όταν οι τροφές που τα περιέχουν τεμαχίζονται, πολτοποιούνται ή μαγειρεύονται.

bigstock Pan Of Tomato Sauce Cooking On 147096191

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved