Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία πλην του ασβεστίου

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.

Πρόληψη οστεοπόρωσης: Τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία πλην του ασβεστίου

Η οστεοπενία (ηπιότερη μορφή του προβλήματος) και η οστεοπόρωση (η πιο προηγμένη και σοβαρή μορφή) πλήττουν συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 50 και είναι μία από τις πιο επίπονες νόσους παγκοσμίως.

Εκτιμάται ότι περίπου το 25% των ανδρών και το 50% των γυναικών ηλικίας άνω των 50 μπορούν να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται στην ενηλικίωση του ατόμου και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ 16 και 25 ετών.

Παράγοντες που μπορεί να μειώσουν την παραγωγή οστικής μάζας ή να προκαλέσουν την απώλειά της είναι η ανεπάρκεια οιστρογόνων στις γυναίκες, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Τα θρεπτικά στοιχεία που σχετίζονται με την οστεοπόρωση

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για την αύξηση των οστών, αν και έχει συμμετοχή μόνο στο 20% του οστού. Το πυρίτιο, το μαγνήσιο και τα ιχνοστοιχεία επιτελούν σημαντικούς λειτουργικούς ρόλους στον κύκλο εργασιών της γένεσης και αναγέννησης των οστών. Επιπλέον, αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι παρόντα σε κατάλληλες αναλογίες προκειμένου να είναι αποτελεσματικά στη διαδικασία μεταβολισμού των οστών και της οστεοδόμησης.

woman bones

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved