Ανορεξία: Τα σημάδια, τα αίτια και η σχέση με τη μητέρα

Παρατηρείται διαταραγμένη εικόνα του σχήματος του σώματος καθώς και του βάρους

Ανορεξία: Τα σημάδια, τα αίτια και η σχέση με τη μητέρα

Από την ψυχολόγο Πουλίδη Παυλίνα

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο των ψυχικών διαταραχών DSM-5 για να διαγνωσθεί η ψυχογενής ανορεξία πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω κριτήρια:
Α. Το άτομο πρέπει να εμφανίζει περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων, η οποία να καταλήγει σε σημαντικά χαμηλότερο βάρος σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο της ζωής του. Ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) η ψυχογενής ανορεξία διαβαθμίζεται σε ήπια ΔΜΣ ≥ 17, μέτρια 16-16.99, βαριά 15-15.99 και πολύ βαριά < 15.
Β. Το άτομο εμφανίζει έντονο φόβο αύξησης του σωματικού βάρους ή φόβο παχυσαρκίας παρά το χαμηλό βάρος που βρίσκεται.
Γ. Παρατηρείται διαταραγμένη εικόνα του σχήματος του σώματος καθώς και του βάρους.
Η ψυχογενής ανορεξία διαχωρίζεται σε δύο τύπους, την περιοριστικού τύπου και την καθαρκτικού τύπου. Στην περιοριστικού τύπου το άτομο δεν εμπλέκεται σε επαναλαμβανόμενα υπερφαγικά επεισόδια ή καθαρκτικές συμπεριφορές (π.χ. αυτοπροκαλούμενων εμέτων, χρήση υπακτικών και διουρητικών). Έτσι η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μέσω της δίαιτας, της νηστείας και/ή της υπερβολικής σωματικής άσκησης. Στην καθαρτικού τύπου το άτομο εκδηλώνει υπερφαγικά επεισόδια και εν συνεχεία κάθαρσης μέσω αυτοπροκαλούμενων εμέτων ή κατάχρησης καθαρκτικών ή διουρητικών.

ΑΙΤΙΑ

Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των ερευνών για τα αίτια της ψυχογενής ανορεξίας αναδεικνύουν την πολυπαραγοντική φύση της...

Περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved