Πόσο αθώο είναι το κρέας για τις παθήσεις της καρδιάς;

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα μιας νέας ανάλυσης που έδειξε ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από υγιείς ανθρώπους ίσως δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο πίστευαν έως τώρα κοινό και ειδικοί.

Πόσο αθώο είναι το κρέας για τις παθήσεις της καρδιάς;

Αντιθέτως, τα πολλά τρανς λιπαρά είναι ιδιαιτέρως επιζήμια καθώς συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και θανάτου από κάθε αιτία.

Οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για τους υγιείς ανθρώπους είναι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ η κατανάλωση των τρανς λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη από 1% των ημερήσιων θερμίδων.
Τα κορεσμένα λιπαρά εκ φύσεως υπάρχουν στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς είναι βιομηχανικώς παραγόμενα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα, κρουασάν κ.ά.

Τα ευρήματα

Για τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα του Καναδά εξέτασαν στοιχεία από 61 προγενέστερες διατροφικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 500.000 εθελοντές.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως...

Περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved