Παράνοια: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε κάποια στοιχεία προσωπικότητας που μας ξεχωρίζουν και προσδίδουν μια μοναδική νότα στην ύπαρξη μας.

Παράνοια: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Κάποια είναι περισσότερο εμφανή και έντονα από τα άλλα. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να είναι πολύ κοινωνικός και κάποιος άλλος περισσότερο εσωστρεφής. Επίσης, κατά περιόδους το ένα ή το άλλο στοιχείο της προσωπικότητας μας μπορεί να διογκωθεί ή αντίθετα να μειωθεί, λόγω διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Πολλοί από εμάς είναι πιθανό να έχουμε περάσει μια αντικοινωνική περίοδο, να αποφεύγαμε τις στενές σχέσεις ή να ακόμη να συμπεριφερόμασταν ναρκισσιστικά και αλαζονικά. Αυτές οι παροδικές διακυμάνσεις είναι φυσιολογικές και δεν θεωρούνται παθολογικές. Όταν όμως ένα στοιχείο της προσωπικότητας μας προεξάρχει υπερβολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας αρνητικά τους περισσότερους τομείς της ζωής μας, τότε ίσως να κρύβεται εκεί μια διαταραχή προσωπικότητας.

Τι σημαίνει διαταραχή προσωπικότητας;

Μπορούμε να πούμε ότι κάποιος παρουσιάζει διαταραχή της προσωπικότητας, όταν τα στοιχεία της προσωπικότητας του είναι τόσο δυσπροσαρμοστικά και δύσκαμπτα, ώστε να προκαλούν είτε σημαντική έντονη υποκειμενική ενόχληση, είτε σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας. Τα άτομα με διαταραχές της προσωπικότητας συνήθως δεν αντιλαμβάνονται ότι η συμπεριφορά τους ή ο τρόπος σκέψης τους δεν είναι κατάλληλα. Αντίθετα, συχνά πιστεύουν ότι οι τρόποι τους είναι σωστοί και ότι έχουν δίκιο. Έτσι, δύσκολα αυτά τα άτομα θα αναζητήσουν βοήθεια από ειδικό. Συνήθως «εξαναγκάζονται» να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, μετά από συνεχόμενες πιέσεις του οικείου περιβάλλοντός τους. Η διαταραχή της προσωπικότητας είναι μια χρόνια διαταραχή, η οποία συμβαίνει στο 10-20% του γενικού πληθυσμού και περιλαμβάνει διάφορους τύπους. Εδώ όμως θα μιλήσουμε για την Παρανοειδή Διαταραχή της Προσωπικότητας και συγκεκριμένα για τα χαρακτηριστικά της.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved