Η σημαντικότητα των προβιοτικών στη διατροφή μας

Με τον όρο «προβιοτικά» αναφερόμαστε σε ζωντανούς μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν και επιβιώνουν κατά την διάρκεια του περάσματός τους μέσα από την γαστρεντερική οδό, συμβάλλουν στη λειτουργία του εντέρου και αποφέρουν οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σημαντικότητα των προβιοτικών στη διατροφή μας


Ως ωφέλιμες επιδράσεις από την κατανάλωση προβιοτικών μπορούν να χαρακτηριστούν η βελτίωση της υγείας του εντερικού σωλήνα, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η σύνθεση και η ενδυνάμωση της βιοϊκανότητας των θρεπτικών συστατικών, η μείωση των συμπτωμάτων της μη ανοχής στην λακτόζη, η μείωση της επικράτησης τροφικών αλλεργιών, η μείωση της χοληστερίνης και η μείωση εμφάνισης καρκίνου όπως για παράδειγμα του παχέος εντέρου.

Μέσα στον γαστρεντερικό σωλήνα περιέχονται 100 περίπου τρισεκατομμύρια βακτήρια τα οποία χωρίζονται σε 400-500 περίπου κατηγορίες και αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Τα βακτήρια αποτελούν το 35-50% του όγκου του περιεχομένου του εντέρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποια από τα βακτήρια αυτά ονομάζονται «φιλικά» και κάποια άλλα που θεωρούνται λιγότερο επιθυμητά ονομάζονται «παθογενοί ή παθογόνα». Η μακροχρόνια λοιπόν υγεία του εντερικού σωλήνα εξαρτάται από την διατήρηση μιας ευνοϊκής ισορροπίας μεταξύ της «φιλικής» και της «εχθρικής» μικροβιακής χλωρίδας.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved