Xρόνια πολλά: Πώς να ανοίξεις την καρδιά σου στη συγχώρεση

Οι αδύναμοι δε μπορούν να συγχωρέσουν, η συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό των δυνατών.

Xρόνια πολλά: Πώς να ανοίξεις την καρδιά σου στη συγχώρεση

Είναι ευκολότερο να συγχωρέσεις έναν εχθρό παρά ένα φίλο. Η συγχώρεση δεν είναι μια περιστασιακή πράξη, είναι μια διαρκής συμπεριφορά. Ελευθερία είναι τι κάνεις με αυτό που σου έχουν κάνει. Ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλο-μόνο έτσι θα ζούμε γαλήνια. Μαχάτμα Γκάντι, Γουίλιαμ Μπλέικ, Μάρτιν Λούθερ Κίννγκ, Ζαν Πώλ Σάρτρ, Λέων Τολστόι.

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος

Πέντε γνωμικά για τη συγχώρεση, από πέντε σπουδαίες προσωπικότητες. Η συγχώρεση δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο θέμα, δεν ήταν ποτέ μια εύκολη πράξη. Γιατί είναι τόσο δύσκολη;

Προσπαθώντας να κατανοήσω καλύτερα αυτό το ερώτημα, προτίμησα να ρωτήσω τους ανθρώπους γύρω μου. Πήρα πολλές απαντήσεις κι ευχαριστώ όλους όσους μοιράστηκαν μαζί μου την γνώμη τους και τις εμπειρίες τους. Οι άνθρωποι που ρώτησα, μου είπαν λοιπόν, ότι η συγχώρεση είναι δύσκολη για τους εξής λόγους:

«Γιατί αδυνατούμε να δούμε τον εαυτό μας στους άλλους.»

«Δεν καταλαβαίνουμε τι πραγματικά είναι η συγχώρεση. Κάπου μέσα μας πιστεύουμε ότι με το να συγχωρήσουμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι, πιο ανοιχτοί στην επόμενη πληγή. Το να μη συγχωρούμε μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι προστατεύομαστε ενώ ουσιασικά συμβαίνει το αντίθετο: ο θυμός και η πικρία σκάβουν βαθύτερες πληγές μέσα μας, μας κάνουν όλο και πιο αδύναμους».

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved