Έφηβος: Σε ποια ηλικία πρέπει να πάει μόνος/η διακοπές;

Η ηλικία των 15, κακά τα ψέματα, είναι ευαίσθητη και απρόβλεπτη...

Έφηβος: Σε ποια ηλικία πρέπει να πάει μόνος/η διακοπές;

Αναγνώστρια ζητά τη συμβουλή των ειδικών:

"Καλησπέρα η κόρη μου είναι 15 ετών και θέλει τον Αύγουστο να πάει διακοπές με τους φίλους της. Θα είναι μου είπε και αγόρια στην παρέα, είμαι αρνητική δε θέλω να την αφήσω να πάει μόνη της γιατί της έχω εμπιστοσύνη αλλά φοβάμαι - πολλά γίνονται στα νησιά. Εκείνη μου κρατάει μούτρα, το είπε στον πατέρα της και λέει αν σε αφήσει η μάνα σου πήγαινε. Πιστεύω ότι την επόμενη φορα θα τσακωθούμε και πάλι. Τι να κάνω, δε θέλω να γίνομαι κακιά, αλλά από την άλλη φοβόμαστε. Δεν είναι μικρή ακόμα για να μείνει μόνη της;"


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας
Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων

Καλησπέρα σας,
Πολύ εύλογο το ερώτημα σας και καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς σας. Η αλήθεια είναι πως για μια τέτοιου τύπου συμβουλή θα ήταν καλό να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες που έχετε θέσει και ορίζουν τα περιθώρια ανεξαρτησίας του παιδιού και τις δυνατότητες που του δίνονται, ώστε να παίρνει δικές του αποφάσεις. Είναι, δηλαδή, αμέσως επόμενο να ζητάει κάτι τέτοιο εφόσον έχουν δοθεί ευκαιρίες ανεξαρτησίας στις οποίες το παιδί έδειξε υπευθυνότητα ή μήπως, αν και φαίνεται λογικό παιδί, δεν έχει περάσει σταδιακά προς την ανεξαρτητοποίησή της και αυτό το αίτημα δεν είναι καθόλου βάσιμο;

Από επιστημονικής πλευράς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως παλιές αλλά και πρόσφατες έρευνες συστηματικά δείχνουν πως ο εγκέφαλος δεν έχει ωριμάσει αρκετά κατά την διάρκεια της εφηβείας. Αυτό σημαίνει πως η ικανότητα να παρθούν ώριμες αποφάσεις αποδεικνύεται μειωμένη ενώ, αντιθέτως, η τάση προς επικίνδυνες συμπεριφορές εμφανίζει άνοδο. Κατά τα άλλα, όμως, εκτός από την νευροβιολογία, ρόλο σημαντικό παίζει και η ανατροφή ενός παιδιού, τα βιώματά του, και τα δείγματα συμπεριφοράς που έχει δώσει μέχρι στιγμής.

Η ηλικία των 15, κακά τα ψέματα, είναι ευαίσθητη και απρόβλεπτη...

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved