Οι κίνδυνοι που κρύβονται στο ψυγείο σας

Σας έχει τύχει ποτέ να ανοίξετε την πόρτα του ψυγείου και να καταλάβετε αμέσως ότι υπάρχει μια πολύ άσχημη μυρωδιά;

Οι κίνδυνοι που κρύβονται στο ψυγείο σας

Πολλά προϊόντα μουχλιάζουν ή χαλάνε μετά από αρκετό καιρό στο ψυγείο. Ποια είναι όμως εκείνα που μπορούμε να κρατήσουμε και ποια πρέπει να πετάξουμε επειγόντως, αφού μπορεί να βλάψουν την υγεία μας;

Μουχλιασμένες τροφές

Δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε ένα κομμάτι τυρί, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό πράσινο σημάδι της μούχλας σε κάποιο σημείο του. Μπορείτε να κόψετε και να πετάξετε μόνο εκείνο το σημείο. Το υπόλοιπο κομμάτι είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία σας. Ωστόσο, αν τα "μπαλώματα" μούχλας έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του τυριού, τότε μην το κρατήσετε. Το ίδιο ισχύει και για τα λαχανικά και το σκληρό σαλάμι.

Αν η μούχλα έχει εξαπλωθεί σε τροφές όπως τα κονσερβοποιημένα κρέατα, το μαγειρεμένο κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεμένα φαγητά κατσαρόλας, το γιαούρτι, τις μαρμελάδες, το ψωμί ή τα παξιμάδια, τότε πετάξτε τα.

Μερικοί μύκητες (μούχλα) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Για αυτόν το λόγο μην οσφραίνεστε ποτέ μουχλιασμένα τρόφιμα. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, η μούχλα παράγει επίσης "μυκοτοξίνες". Πρόκειται για δηλητηριώδεις ουσίες που μπορεί να σας αρρωστήσουν.

Ξινισμένο γάλα και γιαούρτι

Είναι αρκετά εύκολο να καταλάβετε ότι το γάλα έχει ξινίσει: η μυρωδιά του το προδίδει . Ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι είναι οι νιφάδες που μπορεί να δείτε να επιπλέουν σε αυτό .

Ενώ η άσχημη μυρωδιά και η αλλαγμένη σύστασή του είναι αρκετά για να το πετάξετε, ίσως να αναρωτιέστε αν είναι ακόμα ασφαλές.

Αν το γάλα έχει περάσει για μία ή δύο ημέρες ημερομηνία λήξης κατά του, μπορεί ακόμη να καταναλωθεί με ασφάλεια και μπορεί ακόμα και να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές. Αλλά μόλις πάρετε εκείνη την ξινή μυρωδιά, είναι καλύτερα να το πετάξετε. Το γάλα είναι ένα ιδανικό μέσο για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Επίσης, αν μια συσκευασία γιαουρτιού δεν έχει ανοιχθεί, το περιεχόμενο μπορεί να είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση ακόμα και μετά την ημερομηνία λήξης του. Ωστόσο, το γιαούρτι θα αρχίσει σταδιακά να χάνει τη γεύση, την υφή και τα θρεπτικά συστατικά του. Όταν γίνει αυτό, πρέπει να το πετάξετε.

Ψάρια

Το φρέσκο ψάρι είναι απόλυτα ασφαλές για μία ή δύο ημέρες στο ψυγείο. Αν είναι μαγειρεμένο, είναι επίσης εντάξει για τρεις έως τέσσερις ημέρες, αλλά μόνο αν το ζεστάνετε καλά πριν το φάτε.

Εαν δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε το αγοράσατε, τότε είναι πιθανώς μια καλή ιδέα για να το πετάξετε έτσι κι αλλιώς. Αλλά εάν χρειάζεστε περισσότερη επιβεβαίωση, η πολύ άσχημη μυρωδιά είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι το ψάρι έχει χαλάσει.

Κρέας

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το κρέας μπορεί να μοιάζει να είναι εντάξει, να μην μυρίζει άσχημα και ακόμα και να είναι καλό στην γεύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλές. Να ελέγχετε πάντοτε την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα κρέατος. Μην χρησιμοποιείτε κιμά που έχει μείνει στο ψυγείο για πάνω από δύο μέρες. Το ίδιο ισχύει και για μπριζόλες ή παϊδάκια που έχουν μείνει στην ψύξη για τέσσερις μέρες. Αν ο κιμάς μαγειρευτεί, τότε μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και τέσσερις μέρες.

Αν εντοπίσετε ένα στρώμα "γλίτσας" επάνω σε ένα κομμάτι κρέας, ή αν αυτό έχει άσχημη μυρωδιά και έχει αλλάξει χρώμα, τότε πρέπει να το πετάξετε επειγόντως.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved