Ζέστανε ο καιρός! Τι να κάνω για την κακοσμία του σώματος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν γιατί ιδρώνουν, αποσμητικά και τα αρώματα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας σε βαθμό που πλέον κανείς δεν αναρωτιέται αν πράγματι τα χρειαζόμαστε.

Ζέστανε ο καιρός! Τι να κάνω για την κακοσμία του σώματος;

Ωστόσο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να διαπιστώσουμε αν μπορούν να μας βλάψουν.

Τα αποσμητικά και τα αντιιδρωτικά επινοήθηκαν όταν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να ιδρώνουν υπέρμετρα εμφανίζοντας κακοσμία σώματος. Πλέον, τίποτα δεν φαντάζει πιο φυσιολογικό από το να ψεκ άζουμε με ένα σπρέι τις μασχάλες μας κάθε πρωί, ξεχνώντας την «ενοχλητική» οσμή για την υπόλοιπη ημέρα. Ωστόσο, ο ιδρώτας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ενοχλητική οσμή. Είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού που τον απαλλάσσει από τα απόβλητα και τον διατηρεί σε ομαλές θερμοκρασίες.

Μία καλή μέθοδος διατήρησης της υγείας είναι να ιδρώνουμε μία φορά ημερησίως, έστω και για λίγα λεπτά. Από την άλλη, η απόφραξη των πόρων του δέρματος με χημικές ουσίες (μέικ απ, ενυδατικές κρέμες, αντηλιακά, αντιιδρωτι-κά, κτλ.) είναι επιβλαβής για το δέρμα. Το να προσπαθούμε να εμποδίσουμε τους ιδρωτοποιούς αδένες από το να απομακρύνουν απόβλητα του οργανισμού είναι σαν να προσπαθούμε να κυκλοφορήσουμε ένα αυτοκίνητο έχοντας μπλοκάρει την εξάτμισή του.

Σήμερα, πολλοί αισθάνονται ότι χρειάζονται διάφορα χημικά προϊόντα για να κρύψουν την κακοσμία του σώματός τους. Βέβαια, η κακοσμία οφείλεται στο γεγονός ότι τα άλλα απεκκριτικά όργανα (παχύ έντερο, ήπαρ, πνεύμονες και νεφρά) πάσχουν από σοβαρή συμφόρηση εξαιτίας της οποίας ο οργανισμός υποχρεώνεται να διοχετεύσει ένα μέρος των αποβλήτων στο δέρμα. Τα χημικά προϊόντα εμποδίζουν την αποβολή των τοξινών από το δέρμα. Αυτό μπορεί μεν να είναι ευχάριστο για τις μύτες μας, αλλά προκαλεί σταθερή συσσώρευση τοξινών στο δέρμα και τον παρακείμενο συνδετικό ιστό. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη βακτηρίων και δερματοπάθειες, ακόμη και για καρκίνο του δέρματος.

Η κακοσμία δεν προκαλείται από τον ιδρώτα. Ο ιδρώτας είναι ένα άοσμο υγρό το οποίο αποτελείται κατά 99% από νερό. Ο ιδρώτας ενός φυσιολογικού ατόμου εξατμίζεται από το δέρμα τάχιστα και δεν αφήνει δυσάρεστες οσμές. Η δυσοσμία στη μασχάλη ή στο δέρμα παρατηρείται όταν ο οργανισμός υποχρεώνεται να επιστρατεύσει βακτήρια προκειμένου να αποβάλει την υπερβολική ποσότητα ιδρώτα που δεν αποβάλλεται με τον φρέσκο αέρα, συνήθως εξαιτίας των συνθετικών ρούχων που δεν επιτρέπουν τον σωστό αερισμό του δέρματος. Σε τρία τετραγωνικά δέρματος ενδέχεται να ευδοκιμούν μέχρι και μισό δισεκατομμύριοβακτήρια. Συν τοις άλλοις, αν ο οργανισμός φέρει μεγάλες ποσότητες τοξινών που πρέπει να χωνευτούν από βακτήρια, το άτομο αναδύει μια έντονη, δυσάρεστη οσμή. Τα καταστροφικά μικρόβια από τη φύση τους παράγουν δύσοσμα αέρια καθώς πέπτουν τα απόβλητα. Η οσμή στο δέρμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη δυσκοιλιότητας και να συνοδεύεται από δυσοσμία αναπνοής. Επίσης, δείχνει ότι το ήπαρ και τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά. Ο οργανισμός αναζητά απεγνωσμένα βοήθεια καθώς οι τοξίνες υπερχειλίζουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι, αντί να κατανοούν τα σημάδια της ανισορροπίας και να μεριμνούν γι' αυτά, τα καταστέλλουν. Αν η κακοσμία είναι περιστασιακή, είναι ενδεχόμενο να οφείλεται σε δυσπεψία ή στις χημικές ουσίες ενός τροφίμου.

Η πλειονότητα των ανθρώπων χρησιμοποιεί αποσμητικά για να κρύψει την οσμή των βακτηρίων, και αντιιδρωτικά για να προλάβει την εφίδρωση της μασχάλης. Τα αποσμητικά περιέχουν μικροβιοκτόνα, ενώ πολλά προϊόντα περιέχουν και ένα συνθετικό άρωμα για την κάλυψη του βακτηριοκτόνου. Τα δύο συνηθέστερα ενεργά συστατικά των εμπορικών αποσμητικών/αντιιδρωτικών είναι το aluminum ch.lorohyd.rate (υδροχλωριούχο αλουμίνιο) και το aluminum zirconium (υδροχλωριούχο ζιρκόνιο). Αυτά τα χημικά αντιδρούν με την πρωτεΐνη του ιδρώτα και σχηματίζουν μια γέλη η οποία καταστέλλει μερικώς την ικανότητα των ιδρωτοποιών αδένων να εκκρίνουν υγρό. Επίσης, απορροφώνται πολύ εύκολα από το δέρμα. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μεγάλες ποσότητες αλουμινίου στον οργανισμό τους, οι οποίες ενδέχεται να προέρχονται από τα αποσμητικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυσικό αλουμίνιο. Αυτό το οργανικό, ιοντικό μέταλλο όχι μόνο είναι αβλαβές, αλλά είναι και απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Από την άλλη, το συνθετικό αλουμίνιο είναι ιδιαίτερα τοξικό. Το επιχείρημα που προβάλλει η βιομηχανία αποσμητικών είναι ότι το αλουμίνιο απαντάται παντού στη φύση. Ωστόσο, αυτό είναι παραπλανητικό, διότι οι συγκεκριμένοι δύο τύποι αλουμινίου έχουν εντελώς αντίθετη επίδραση στον οργανισμό. Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει και για όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος, ακόμα και το αρσενικό.

Στην ιοντική τους μορφή (δηλαδή στην κατάσταση στην οποία απαντώνται στα φυτά), αυτές οι ουσίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας. Όταν όμως λαμβάνονται σε ανόργανη μορφή μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση και ποικίλες διαταραχές. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα μπορούν να εισέλθουν στο αίμα και να καταλήξουν στο ήπαρ, τα νεφρά, τους μαστούς και τους ιστούς του εγκεφάλου.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να μην ήταν τόσο επιβλαβή για τον εγκέφαλο και άλλα τμήματα του οργανισμού αν δεν υπήρχε έκθεσή μας και σε άλλα τοξικά μέταλλα. Ο μέσος άνθρωπος απορροφά 10-100mg αλουμίνιο σε καθημερινή βάση από τα μαγειρικά σκεύη, τη μαγειρική σόδα, τα αντιοξέα και πολλές άλλες πηγές. Και παρότι τα αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ παραμένουν αδιευκρίνιστα, έρευνες δείχνουν ότι ένα από τα βασικά αίτια ενδέχεται να είναι και η τοξίκωση από αλουμίνιο.

Πώς θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κακοσμία με φυσικό τρόπο:

• Προτιμήστε τα φρούτα, τα λαχανικά και τις σαλάτες. Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος είναι επιρρεπή στην κακοσμία σώματος.

• Μην χρησιμοποιείτε αποσμητικά και αντιιδρωτικά. Αυτά τα προϊόντα απλώς επιδεινώνουν το πρόβλημα, αφού προκαλούν συμφόρηση σε τμήματα του λεμφικού συστήματος και διασπείρουν τις τοξίνες και τα χημικά των προϊόντων σε διάφορες περιοχές του σώματος.

• Πλένετε τις προβληματικές περιοχές κάθε πρωί με φυσικό σαπούνι που δεν περιέχει χημικές ουσίες. Ολοκληρώστε ξεπλένοντας τις μασχάλες με κρύο νερό.

• Να φοράτε φαρδιά, χαλαρά, βαμβακερά ρούχα. Τα συνθετικά υφάσματα εμποδίζουν την αναπνοή του δέρματος και την αποβολή των τοξινών.

• Φτιάξτε ένα διάλυμα με το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο (βάλτε 1-2 σταγόνες σε 30 ml νερό - ανακινήστε καλά, ώστε να διαλυθεί το έλαιο!) και χρησιμοποιήστε το στη μασχάλη σας.

Andreas Moritz, Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος Ι, εκδόσεις Διόπτρα (2013)

Πηγή: boro.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved